Christian Åkre (t .v.) og Jan Inge Solheim fotografert i messehallene på IFA 2017. Foto: Stian Sønsteng
Christian Åkre (t .v.) og Jan Inge Solheim fotografert i messehallene på IFA 2017. Foto: Stian Sønsteng

SOUNDGARDEN GJENOPPSTÅR SOM NY KJEDE

16 av de 38 butikkene i konkursrammede Spaceworld Soundgarden AS gjenoppstår i en ny kjede; Soundgarden.no.

Publisert

Eier av Spaceworld Soundgarden AS, Jan Inge Solheim, har inngått en avtale med bostyret, og selskapet Soundgarden.no AS er nå under registrering. Som fagbladet Elektronikkbransjen først kunne melde, leverte styret i Spaceworld Soundgarden AS oppbud torsdag 14. juni. Siden har det vært arbeidet intenst for å etablere et nytt selskap, og dette er nå på plass.

– Det er likevel ingen grunn til å verken juble høyt eller sprette korker, siden mange av våre tidligere ansatte ikke er med videre – og mange av våre leverandører har tapt store penger på konkursen, sier Christian Åkre til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han har sammen med Ivar Haraldstad og Tor Arne Myklebust utgjort ledergruppa i Spaceworld Soundgarden AS, der Jan Inge Solheim har vært styreleder og daglig leder. I dag er Solheim opptatt med det formelle rundt nyetableringen, men han skriver i en epost til fagbladet Elektronikkbransjen at han er fornøyd med at det er mulig å videreføre deler av kjeden og redde mange arbeidsplasser. 

Triste og ydmyke

– Samtidig er det kjedelig og trist at mange dyktige medarbeidere nå ikke får være med videre. Vi må også være ydmyke på at det vil kreve mye å få på plass tilliten hos mange av leverandørene som har tapt på konkursen i Spaceworld Soundgarden AS, heter det fra Solheim.

Han forteller at Soundgarden skal være en landsdekkende kjede med fokus på hifi, lydprodukter, hodetelefoner og installerte lydløsninger.

– Vi vil også arbeide med å styrke nettsatsningen og få denne enda bedre integrert mot de fysiske butikkene. Det arbeides med å få på plass mange praktiske detaljer, vi skal komme sterkt tilbake i løpet av kort tid, skriver Solheim.

Jan Inge Solheim eide Spaceworld Soundgarden AS gjennom sitt selskap Skagen Invest & Consult AS, som også er eier av nyetablerte Soundgarden.no AS.

– Dette var absolutt ikke noe som var planlagt i forkant av konkursen, og det har gått fort i svingene de seneste dagene. Fra og med i dag er 16 butikker i drift i Soundgarden.no AS, og selskapet er under registrering. Avtalen er gjort med bostyret, og selskapet har overtatt driftsmidler og varelager, sier Åkre til fagbladet Elektronikkbransjen.

Disse er med videre:

Spaceworld Soundgarden i Ski storsenter er blant butikkene som blir med videre i den nye kjeden Soundgarden.no. Foto: Stian Sønsteng
Spaceworld Soundgarden i Ski storsenter er blant butikkene som blir med videre i den nye kjeden Soundgarden.no. Foto: Stian Sønsteng

Butikkene som er med videre i Soundgarden.no AS er Bergen sentrum, Ålesund sentrum (ut juli), Trondheim sentrum, Sørlandssenteret, Oslo sentrum, Haugesund, Forus, Sandvika (alle disse er opprinnelig Soundgarden-butikker), samt Bodø, Drammen Magasinet, Strømmen, Ski, Oslo Storgata, Levanger, Tromsø Jekta og Mandal.

– Den nye kjeden vil i større grad satse på lydprodukter, med fokus på en videre nettsatsing, der butikkleddet integreres ytterligere i nettleddet. Mange av butikkene som blir med videre var opprinnelig Soundgarden-butikker før sammenslåingen med Spaceworld, og det beholdes også enkelte kjøpesenterbutikker med lydrom. Noe av tanken er også at vi skal være ganske landsdekkende, sier Åkre til fagbladet Elektronikkbransjen.

Etter at nyheten først ble omtalt på elektronikkbransjen.no, har konkursen fått bred omtale i media. E24 var i kontakt med bostyrer Karen Margrethe Rime, som fortalte at leverandørkravene er på 52 millioner, og at dette trolig omfattet noe av pantekravene, men ikke alle.

– På toppen kommer også de offentlige kravene, sa Rime til E24 forrige uke.

307 mill. i 2017

Spaceworld Soundgarden AS omsatte for 307 millioner kroner i 2017. Firmaet hadde 38 fysiske butikker og én nettbutikk. Arbeidsstokken besto totalt av rundt 250 ansatte, hvorav 83 fulltidsstillinger.

– Markedssituasjonen og konseptet har ikke gitt oss den omsetningen og herunder den inntjeningen som vi hadde forutsatt. Alt for mange av butikkene har fremdeles levert negativt driftsresultat. Dette på tross av at de ansatte har bidratt mer enn man kan forvente, med stor entusiasme og arbeidsinnsats for å skape lønnsomhet. Vi beklager sterkt den uheldige situasjonen som har oppstått som en følge av dette for våre ansatte, kunder og leverandører, uttalte styreleder Jan Inge Solheim i pressemeldingen som gikk ut i forbindelse med konkursen.

Jan Inge Solheim har vært daglig leder, eneeier og styreleder i Spaceworld Soundgarden AS. Han var i 1994 med på å etablere Hi-Fi Center-kjeden, som den 1. juni 2008 endret navn til Soundgarden. Solheim eide da kjeden, som besto av 16 butikker.

I november 2013 åpnet Soundgarden sin første senterbutikk, på Sandvika storsenter, som den 18. butikken i kjeden. I mai 2015 ble kjeden slått sammen med Spaceworld, med Solheim som største eier med 55 prosent gjennom Skagen Invest & Consult AS, mens Reitangruppen AS eide resten. På dette tidspunktet hadde Spaceworld (etablert i 1984) 39 butikker, mens Soundgarden hadde 19 butikker.

I september 2016 kjøpte Solheim opp Reitangruppens aksjer, og ble eneeier. Spaceworld Soundgarden besto da av 45 butikker på kjøpesentre og i sentrumsnære lokasjoner.

De 38 butikkene i konkursrammede Spaceworld Soundgarden AS var alle heleid av kjeden. Av disse var rundt ti med fra Soundgarden-tiden, og det kjeden kalte lydspesialister.

Powered by Labrador CMS