Med sin "Trådfri"-serie skal Ikea inn på smart belysning. Foto: Ikea
Med sin "Trådfri"-serie skal Ikea inn på smart belysning. Foto: Ikea

IKEA INN PÅ SMARTHJEM

Ikea lanserer smartbelysning, og tar neste skritt i arbeidet med smarte hjem. Norge blir ikke blant de første landene som får løsningen. 

Publisert

Smart-hjemmet har vært spådd som trend lenge, men nå kaster en av de virkelig store inn i markedet. Ikea lanserer nå smartbelysning, som består av LED-pærer, -lyspaneler og -dører. Det er en løsning som gjør at folk kan tilpasse belysningen enten ved å dimme den, eller skifte fra varmt til kaldt lys i tre trinn, skriver selskapet i en pressemelding.

– Kundeundersøkelsene våre viser at mange ønsker å kunne justere lyset ut fra hva de holder på med. Med smartbelysning kan du få akkurat det lyset du vil ha, sier Jeanette Skjelmose, ansvarlig for belysning og Ikea Home Smart.

Pærer og fjernkontrollSmartbelysning-kolleksjonen består av «Trådlfri» led-pærer og fjernkontroll, «Floalt» lyspaneler og «Surte» og «Jormlien» dører til «Bestå» skap og «Metod» kjøkkenskap. De har en plug and play-løsning, så man skal verken trene fastkabling eller å leie en elektriker. Alt man trenger gjøre skal være å bytte lyspæra ut med ei «Trådfri» led-pære. Siden teknologien for å skifte mellom lyse toner og dimming ligger inni selve pæra, kan pærene brukes i hvilken som helst lampe med standard. Én «Trådfri» fjernkontroll kan virke på opptil ti lyskilder på en gang.

Gjennom hjembesøk, kundeundersøkelser og forskning utført ved IKEA Home living lab, en leilighet i Sverige hvor familier tester fremtidige løsninger til hjemmet, har IKEA funnet frem til to hovedutfordringer som må løses i arbeidet med å gjøre smartbelysning tilgjengelig for massene.

Smartbelysning til folk flest– Den eksisterende teknologien oppfattes som for dyr og vanskelig å forstå. Med dette i bakhodet ville vi gjøre «Trådfri» dimmesett brukervennlig og rimelig, sier Björn Block, sjef for Ikea Home Smart.

Han sier dagens lansering er Ikeas første skritt mot smartbelysning, men det andre i forbindelse med Ikea Home Smart, som begynte med fjorårets lansering av produkter for trådløs lading av mobiltelefoner

– Ikea ser et stort potensial når det gjelder smarte hjem. I årene fremover blir det flere lanseringer, så folk kan bygge videre på smartløsningene sine. Ifølge Strategy Analytics 2014 er det per i dag 100 millioner husholdninger som anses å være «smarte». Innen 2020 anslår man at dette tallet blir fordoblet, sier han.

Den nye Ikea-kolleksjonen skal først lanseres på fire pilotmarkeder: Sverige, Tsjekkia, Italia og Belgia. I april 2017 følger alle andre land i Europa og Nord-Amerika etter, med lansering av både denne kolleksjonen og enda flere produkter innen smartbelysning.