ADVARER MOT DÅRLIG LED

Mer enn 70 led-baserte produkter er blitt trukket tilbake fra salg i løpet av fire år, ifølge belysningsfirmaet Osram.

Publisert Sist oppdatert

– Led-belysningsprodukter har forvandlet belysningsindustrien. Ekte, høykvalitets led-produkter er opptil 90 prosent mer energieffektive og gir lavere utgifter. Problemet er at det kan være vanskelig for kundene å vite om produktene de kjøper leverer det de lover, og ECs liste over dårlige løsninger er bekymringsfull lesning, sier Arvid Furru, daglig leder i Osram Norge, i en pressemelding.

EC er en forkortelse for Europakommisjonen, et forebyggende tiltak for å beskytte kjøpere fra potensiell risiko som elektrisk støt, svimerker eller brann.

Ifølge Osram er mange av produktene som er trukket tilbake importvarer av dårlig standard, alt fra individuelle led-pærer til komplette belysningsløsninger for industriell, profesjonell og privat bruk. Fireårsperioden det refereres til, er tiden som er gått siden Europa begynte utfasingen av glødepærer til fordel for led-pærer.

Problemet er at det kan være vanskelig for kundene å vite om produktene de kjøper leverer det de lover

Bortkastede kjøp

I pressemeldingen heter det at Osram er opptatt av å hjelpe virksomheter til å investere i trygge og sikre led- belysningsprodukter som tilfredsstiller deres behov og budsjetter – uten at det går ut over kvalitet eller effektivitet.

– Mens lovverket bidrar til å beskytte kunder mot farlige produkter, bør brukere av belysningsprodukter også være årvåken mot billige led-produkter ettersom mange gir dårlig ytelse hva gjelder lysstyrke og levetid. Selv om disse er lovlige, er det fortsatt stor mulighet for at de er bortkastede kjøp. Av denne grunn har vi utviklet en veiledning som skal hjelpe kunder å navigere seg gjennom markedet, og finne en løsning som de kan stole på; en løsning som er støttet av år med forskning, utvikling og solid sikkerhetstesting, sier Furru i pressemeldingen.

Svartelisten

En fullstendig liste over tilbakekalte produkter finnes i ECs rapid alert system for non-food dangerous products (RAPX) database (http://kurl.no/GJv9). Eksempler inkluderer et 30 kilos lysanlegg (som festes i taket) som lett kunne falle ned, lysarmaturer med så skarpe kanter at de kunne kutte over ledninger, en hundeformet lykt for barn som hadde synlige elektriske komponenter under ladning, julelys for utendørs bruk som ikke var vannavvisende, elektriske kabler med støpsel som er dårlig festet, eksempelvis med svak lodding eller dårlig lim, utilstrekkelig varmeresistente støpsler og ladere som smelter.

I Storbritannia har Lighting Industry Association (LIA) og National Measurement Organisation (NMO) lansert et markedsovervåkningsprosjekt som skal slå ned på import av led-produkter av utilstrekkelig kvalitet.

OSRAM

Osram er basert i München i Tyskland, og er ifølge pressemeldingen en av to ledende produsentene av belysningsprodukter i verden. Selskapets portefølje inkluderer hele spekteret av belysningsprodukter – inkludert lamper og lysdioder (led) til elektroniske kontrollsystemer, komplette lysarmatur, lys-styringssystemer og belysningsløsninger. Osram har cirka 39.000 ansatte på verdensbasis og genererte inntekter på ca. 5,4 milliarder euro i regnskapsåret 2012 (avsluttet 30. september 2012). Mer enn 70 prosent av inntektene kommer fra energieffektive produkter. Selskapets virksomhet har fokusert på belysning i mer enn 100 år.

Powered by Labrador CMS