Administrerende direktør Richard Yu i Huawei Consumer Business Group sto for lanseringen av Huawei Mate 10 og Huawei Mate 10 Pro. Kun sistnevnte kommer for salg i Norge. Foto: Stian Sønsteng

KONKURRERER MED STADIG NYE FLAGGSKIP

– Vi må være raskere til å slippe nye teknologier enn de to gigantene, og komme oftere med flaggskip, kanskje hver sjette måned, sier Yanmin Wang i Huawei.

Publisert

Han er president for forbrukermarkedet i Norden, sentral- og øst-Europa i kinesiske Huawei Technologies, og vi møter ham i München den 16. oktober i forbindelse med lanseringen av selskapets nye toppmodell Huawei Mate 10 Pro. Flyreisen hit for fagbladet Elektronikkbransjen er betalt av Huawei.

– Hvordan skal Huawei lykkes i det norske og nordiske markedet?

– Situasjonen varierer i de ulike landene. Finland er totalt uten subsidier fra operatørene, og derfor helt åpent. Danmark er i en mellomposisjon, med seks måneders subsidier, så her er vårt resultat godt med en markedsandel på 16-18 prosent. I Norge og Sverige er markedet tungt subsidiert og dominert av operatørene, noe som gjør det vanskeligere og tidkrevende for nye aktører å komme seg inn. Derfor må vi være raskere til å slippe nye teknologier og oftere komme med nye modeller. Vi må utvikle merket vårt, og gjøre folk trygge på at vi leverer produkter av høy kvalitet, sier Wang til fagbladet Elektronikkbransjen.

Yanmin Wang, president for forbrukermarkedet i Norden, sentral- og øst-Europa i Huawei, med Mate 10 Pro. Foto: Stian Sønsteng.

Han sier situasjonen er den samme i flere markeder, for eksempel i Japan, USA og Storbritannia.

– Også her er markedet kontrollert av operatørene. Apple er kanskje unntaket, siden de ikke er så avhengig av operatørene. For oss er utfordringen større, også fordi vi ikke har så mye penger som Apple, sier Wang.

Etter å ha sagt dette om hvordan han opplever premissene for Huaweis konkurransesituasjon, understreker han at de med Huawei Mate 10 og Huawei Mate 10 Pro ser lyst på mulighetene.

Kun Pro og lite i Norge

– I Norge og Sverige er det viktig at våre mobiltelefoner får toppkarakterer hos testerne, og denne gangen er vi virkelig klare for dette markedet. Vi samarbeider dessuten godt med de viktigste kanalene i Norge, sier Yanmin Wang.

Administrerende direktør Richard Yu i Huawei Consumer Business Group sto for lanseringen av Huawei Mate 10 og Huawei Mate 10 Pro. Kun sistnevnte kommer for salg i Norge. Foto: Stian Sønsteng

Fra scenen under lanseringen av Huawei Mate 10 og Mate 10 Pro, hvorav bare sistnevnte kommer for salg i Norge, sier administrerende direktør Richard Yu i Huawei Consumer Business Group:

– I fjor lanserte vi Mate 9 her i München; i år presenterer vi vårt nye flaggskip. Vi er stolte av Mate-modellene, som er utviklet for tung mobilbruk. På IFA lanserte vi Kirin 970, som er det mest avanserte chipsettet for en smarttelefon. Vi har lagt vekt på å lage en mobil med den ultimate ytelsen, og lang batteritid. Mate 10 Pro har en 6 tommers UHD oled HDR-skjerm i 18:9-format, med 70.000:1-kontrastforhold. Mobilen er behagelig å holde, med en kropp tilsvarende en 5,5-tommer, sier Yu.

I Norge og Sverige er markedet tungt subsidiert og dominert av operatørene, noe som gjør det vanskeligere og tidkrevende for nye aktører å komme seg inn

Ikke ulikt det vi tidligere har sett, sammenligninger han Huaweis nye modeller og konkurrentene. For eksempel er skjermene på de to modellene henholdsvis 18 og 16 prosent større enn iPhone X, og batteriet på begge modeller er 4000 mAh, sammenlignet med 2716 mAh hos iPhone X. På den annen side har ikke Mate 10-modellene trådløs lading, men Yu fremhever hurtigladingen:

– Mate 10 lader 50 prosent raskere enn iPhone 8 Plus, og 30 minutter ladetid gir 58 prosent av full kapasitet. Vi er de første som har fått hurtigladingen sertifisert av TÜV, sier Yu.

Batteritiden er 30 prosent bedre enn på Mate 9, og skal holde til to dager med vanlig bruk.

Huawei Mate 10 Pro kommer i fargene Titanium grå, Midnight blå, Mocha brun og Pink gull. Foto: Huawei.

Bedre holdbarhet

Administrerende direktør Lucas Tan i Huawei Norge. Foto: Erik Ganer, Huawei

Også Huawei Norges administrerende direktør, Lucas Tan, er opptatt av den nye prosessoren og mulighetene som ligger i lanseringen. I en pressemelding uttaler han:

– Huawei Mate 10 Pro representerer nok en milepæl for oss, og viser at vi er på vei inn i en ny spennende tid. Med Mate 10 Pro introduserer vi vår nyeste prosessor Kirin 970, med AI-funksjoner som vil gi en betydelig bedre brukeropplevelse. Vi fortsetter å lede an i utviklingen av mobilprodukter som overgår brukerens forventninger, og Mate 10 Pro er et godt eksempel på et slikt produkt, sier Tan.

Kirin 970 skal være verdens første AI-systembrikke med en Neural Processing Unit (NPU) dedikert for mobiltelefoner, og skal i en bildegjenkjennelsestest være i stand til å registrere over 2000 bilder per minutt. Dette er ifølge Huawei langt raskere enn noen annen systembrikke på markedet.

– Huawei simulerer hvordan bruken påvirker ytelsen etter 18 måneder, og våre mobiler holder seg bedre enn konkurrentene, sier Yu under lanseringen.

Andre egenskaper som Huawei fremhever i pressemeldingen er, direkte gjengitt:

  • Verdens raskeste 4,5 G-opplevelse – det tar bare sekunder å laste ned og spille av 4K-videoer
  • Verdens første smarttelefon med mulighet for å bruke to 4G SIM-kort på én gang, som lar deg ringe gjennom VolTe og utføre oppgaver på hvert av SIM-kortene parallelt
  • Leica-kamera med dobbeltlinse og funksjoner som AI-styrt fokus, bokeh og bedre nattfokus
  • TÜV-sikkerhetsgodkjent SuperCharge og AI-basert batteristyring, som gir den lengste batteritiden på markedet
  • Full View-skjerm, med HDR10-støttet teknologi for intens fargegjengivelse
  • En helt ny og intuitiv EMUI 8.0 basert på Android 8.0

I PC-modus trengs ikke basen andre leverandører opererer med

Android 8.0

Yu beskriver designet som «symmetrisk og vakkert, med ikoniske elementer som stripen på baksiden».

– Huset er i perfekt harmoni, med en blanding av metall og 3D-kurvet glass. Baksiden er litt buet, slik at telefonen ligger godt i hånda. Vi bruker et glass med flere lag film, som også gjør telefonen sterkere. Mate 10 Pro er IP67-sertifisert, og i et så kompakt design er dette vanskelig å få til, sier Yu.

For navigasjon bruker Huawei flere sensorer støttet av NPUen for å gi en bedre GPS-opplevelse, for eksempel i kompliserte rundkjøringer med flere felt.

Slik demonstrerer Huawei hvordan Mate 10-modellene kjenner igjen motivet og automatisk velger den aktuelle fotomodus – her for mat. Foto: Stian Sønsteng.

– Mate 10 Pro beregner hvor bilen er i en tunnel, slik at man mye raskere er på nett igjen når man kommer ut av den, sier Yu.

Huawei fortsetter samarbeidet med Leica, og kameraet kombinerer en 12MP RGB med en 20 MP monokrom sensor. Det har optisk bildestabilisering, og blenderåpning på f/1,6.

– Smarttelefonen har en Dual ISP (Image Signal Processor), og programvaren har lært å kjenne igjen over 100 millioner bilder, slik at kameraet raskt kjenner igjen ulike motiv og automatisk bruker de rette innstillingene, sier Yu

Huawei Mate 10 Pro kommer med Huaweis nye EMUI 8.0, basert på Android 8.0. Her kan man blant annet kjøre to programmer side ved side på skjermen, og man kan velge mellom dynamiske bakgrunner som endres etter hvilken tid det er på døgnet.

– Man kan også bruke Mate 10 Pro i PC-modus, ganske enkelt ved å kople den til en ekstern skjerm med en kabel. Dette skjer enkelt og raskt, og det er mulig å utføre flere oppgaver samtidig. Det er fullt mulig å bruke eksternt tastatur og mus, og man kan også bruke selve telefonen som pekeplate. I PC-modus trengs ikke basen andre leverandører opererer med, og mobilen vil fungere separat - slik at for eksempel en presentasjon ikke forstyrres av varsler, samtaler og meldinger, sier Yu.

Huawei Mate 10 lite

Huaweis nye toppmodell støtter Hi-Res Audio 384k/32bit, og med EasyTalk skal telefonen kjenne igjen stemmen til brukeren, og øke denne samtidig som den reduserer bakgrunnsstøyen, slik at personen i den andre enden lettere hører hva som blir sagt.

Samtidig med lanseringen av Mate 10 Pro, slipper Huawei Mate 10 lite, uten at de nevner denne fra scenen i München. Ifølge pressemeldingen kombinerer smarttelefonen, som kommer i handelen i Norge i begynnelsen av november til 4.000 kroner, fremtidsrettet teknologi med vakkert design. Dette skal være den første mobilen med den nye FullView-skjermteknologien, og den nesten heldekkende skjermen på 5,9 tommer har en oppløsning på 2160 x 1080 bildepunkter.

Et lydsystem kalt Histen skal gi god lyd ved strømming av musikk eller video. Avrundede kanter skal gjøre at mobilen ligger godt i hånda. Kameraet på baksiden av mobilen kombinerer en 16 MP- og 2 MP-linse, og frontkameraet har en 13 MP- og 2 MP-linse. Begge dobbeltkameraene skal gjøre det enklere å ta gode bilder selv når det er mørkt, med bokeh-funksjonen der man kan velge hva som skal være skarpt og uskarpt.

Huaweis EMUI er basert på Android 7.0, der Mate 10 Pro har 8.0. Systembrikken er en Kirin 659, minnet er 4GB RAM og 64GB ROM. Batteriet er på 3.340 mAh. Huawei Mate 10 lite kommer i fargene sort, gull og blå.

Powered by Labrador CMS