Tom Tang (t. v.) og norsk PR-sjef Anders Bigseth i Huawei Technologies med den nye P30 Pro under lanseringen i Paris den 26. mars. Foto: Stian Sønsteng
Tom Tang (t. v.) og norsk PR-sjef Anders Bigseth i Huawei Technologies med den nye P30 Pro under lanseringen i Paris den 26. mars. Foto: Stian Sønsteng

P30 PRO REVOLUSJONERER MOBILFOTO

Huawei sier P30 Pro revolusjonerer mobilfoto, med muligheten til å ta skarpe bilder i svært dårlig belysning og på svært lang avstand.

Publisert

– Teknologien og ytelsen blir bedre for hver generasjon. Når man ser på kameraet, er P30 Pro en revolusjon. Det viktige er hvordan vi kombinerer sensor, linser og AI-teknologien, sier Tom Tang, Norgessjef for forbrukerprodukter i kinesiske Huawei Technologies.

Se testbilder lenger ned i saken

Vi møter ham i Paris den 26. mars under verdenslanseringen av de to nye P30-modellene. Reise og opphold for fagbladet Elektronikkbransjen er betalt av Huawei.

På scenen i Paris Convention Center er det toppsjef i Huawei Consumer Business Group, Richard Yu, som leder showet.

– P30-seriens digitale kamerateknologi vil redefinere reglene og forandre alles oppfattelse av mobilfotografi. Innovasjoner som for eksempel Huawei SuperSpectrum Sensor og SuperZoom-objektivet gjør at vi kan flytte grensene for både fotografi og videografi, sier Yu.

I fjor lanserte Huawei modellene P20 og P20 Pro samme sted.

– Hvert år legger vi store ressurser i teknologi og innovasjoner. Batteri med lengre levertid og hurtiglading. Vi var først ute med en AI-prosessor i mobilen. Vi er ledende innen mobilfotografering; og har i dag tatt et langt steg nærmere profesjonelle systemkamera. Vi er også ledende innen nettverk, og bidrar dermed til å knytte folk nærmere hverandre, sier Yu fra scenen.

ISO 409.600

Han viser til at mobilen med sitt nye Leica Quad kamerasystem har fått 112 poeng hos DxOMark, som siden 2008 har målt kvaliteten på kamera. Her ligger Huawei nå på toppen av listen blant mobilkameraene i markedet.

Huawei P30 Pro. Pris: 9.000 og 10.000 kroner, med 128GB og 256GB. Foto: Stian Sønsteng.
Huawei P30 Pro. Pris: 9.000 og 10.000 kroner, med 128GB og 256GB. Foto: Stian Sønsteng.

Kamerasystemet består av et 40MP kamera med SuperSpectrum-sensor, et 20MP ultravidvinkel kamera (tilsvarende 16mm), et 8MP telekamera, et ToF-kamera og et 32MP frontkamera. Nærgrensen er 2,5 cm.

Vi er ledende innen mobilfotografering; og har i dag tatt et langt steg nærmere profesjonelle systemkamera

ToF står for Time of Flight, beregner avstanden til motivet, og ifølge Huawei gjør det at overgangen mellom hovedmotiv og en uskarp bakgrunn blir bedre. Yu viser fra scenen hvordan hårstråene i et portrettbilde blir skarpe, og ikke diffuse slik vi hittil har sett.

Når det gjelder SuperSpectrum-sensoren, er denne ifølge Huawei på 1,7 tommer. Den erstatter grønne med gule piksler, og gir ISO-verdier på 409.600 og 204.800 på P30 Pro og P30.

– Denne fundamentale forskyvningen i sensorteknologi, kombinert med Huawei AIS, OIS og P30 Pros f/1.6 blenderåpning, leverer ekstraordinære fotografiske -og videografiske opplevelser på tvers av en lang rekke scenarier og lysforhold, inkludert ekstremt mørke, og produserer bilder med forsterkede og klarere detaljer og farger, heter det i en pressemelding fra Huawei.

Periskop-linse

Superzoomen bruker et prismeelement som bøyer lyset i 90 grader og inn i mobilen, for å få lang nok avstand til bildebrikken, med et såkalt periskopdesign. Ifølge Huawei gir superzoom-objektivet en naturtro optisk 5x forstørrelse, 10 ganger hybridzoom og 50 ganger digitalzoom.

Fra scenen sammenligner Huawei tradisjonen tro sin nye modell med konkurrentene i markedet, der de på direkten tar bilder av et motiv på bakveggen i den store salen. Ikke uventet kommer Huaweis modell svært godt ut av sammenligningen. Det samme skjer når de tar bilder av et motiv i stummende mørke.

Med funksjonen AI HDR+ skal både front- og bakkameraene kombinere flere bilder tatt i rask rekkefølge, for å fjerne problemet med overeksponerte og bakgrunnsbelyste bilder.

SuperSpectrum-bildebrikken kan også bidra til at man kan gjøre videoopptak under svært mørke forhold. Fra scenen viser Yu hvordan P30 Pro henter ut detaljer i bildet, han mener konkurrentene ikke klarer. Både for videoopptak og bruk av superzoomen benyttes Huaweis stabilisering av typen AIS og OIS.

En ny funksjon er Dual-View Video, der bildet splittes i to og kombinerer superzoom og vidvinkel. Denne funksjonen kommer etter en oppdatering i programvaren.

Skjermen er høyttaler

Når det gjelder skjermene, er de på 6,47 og 6,1 tommer for P30 Pro og P30, med FHD+ (2340x1080).

– Skjermen dekker hele fronten, bortsett fra en liten kul i toppen der vi har plass til frontkameraet. Rammen er ultratynn, fra 2,2 til 6,8 millimeter. Dette gir en stor skjerm i en liten kropp. Selv om batteriet er større, er telefonen lettere. Vi har ikke noen hull til høyttalerne, men bruker en ny akustikkteknologi der lyden resonneres i selve skjermen. Fingeravtrykksleseren i skjermen er blitt 30 prosent raskere, og på baksiden har vi brukt et nytt ni-lags nano-optisk belegg, tynnere enn et papir, som ikke bare ser pent ut, men også gjør telefonen mer holdbar hvis man skulle miste den i bakken, sier Yu fra scenen.

Han sier den nye fargen Breathing Crystal er inspirert av Salt Lake. P30-modellene kommer også i fargene Aurora og Sort.

P30-serien drives av en 7nm Kirin 980-prosessor, og skal gi raskere bildegjenkjenning gjennom Dual-NPU AI-prosessorkraft. Den har et utvidbart Read-Only File System (EROFS), som skal forbedre systemresponsen. Det nye grensesnittet EMUI 9.1 støtter Huaweis Share OneHop, for sømløs fildeling mellom Huaweis smarttelefoner og bærbare datamaskiner.

Batteriet på P30 Pro er på 4.200mAh, med 40W superlading. Dette skal gi 70 prosent lading fra null, på en halvtime. P30 har et batteri på 3.650mAh.

Kjøleteknologi

Richard Yu sier Huawei har oppfunnet det man kan kalle vennelading, og viser bilder der P30-modellene trådløst lader alt fra barbermaskiner og elektriske tannbørster, til konkurrentenes mobiltelefoner.

P30 Pro har også Huaweis SuperCool-teknologi, som skal gjøre at telefonen holder seg kald selv under intensiv bruk. Begge modellene har Dual SIM og Dual VoLTE.

– En ny funksjon vi har lagt til, er at man kan starte AI-assistenten enkelt ved å holde strømknappen inne i ett sekund. Vi har også lagt til funksjonen AR Measure, som kan brukes til å måle lengde og høyde med mobilen. Vår intelligent digitalnøkkel kan man bruke på Audi-modeller i over 20 land, og man kan skanne og legge inne digitale nøkler til både hus og kontor, sier Yu.

Han viser en ny 40W batteribank på 12.000mAh, og de trådløse ørepluggene FreeLace, som via en integrert USB-C-plugg kan lades rett fra utgangen på telefonen. Med fem minutter lading skal de gi fire timers spilletid. Fulladet skal de holde i 18 timer. Disse følger ikke med esken når man kjøper en P30-modell.

De nye helt trådløse øreproppene FreeBuds Lite gir 12 timers batteritid med det innebygde batteriet i etuiet.

– Vi er nummer 3 på wearables, og vokser raskest. Vår smartklokke Watch GT kommer nå i en 42mm versjon, og supplerer den eksisterende på 46mm, sier Yu.

Smartbriller til sommeren

Han introduserer et samarbeid med selskapet Gentle Monster, som de sammen med har utviklet smartbriller med mikrofoner og høyttalere, som kan brukes til samtale og til å lytte til musikk. Disse vil komme på markedet til sommeren, og senere vil det også komme en SIM-versjon.

Tilbake til Tom Tang, som leder Huaweis avdeling for forbrukerprodukter i Norge. Han kan se tilbake på et svært godt halvår, etter at Mate 20 Pro ble lansert, og sier dette fortsatt er en perfekt mobiltelefon, med spesifikasjoner i ypperste klasse.

– I Mate 20 Pro instroduserte vi AI-teknologien i en mobiltelefon. I P30 Pro er kameraet blitt enda bedre, en revolusjon, sier Tang.

– Mate 20 Pro vil leve videre frem til høstens neste Mate-lansering?

– Det kan vi ikke si noe om ennå, men dette er en mobiltelefon svært mange kunder er fornøyd med. Mate 20 Pro har virkelig gitt markedet en wow!-følelse, så vi vil nok beholde den så lenge som mulig.

– Hva kan du si om salgstallene?

Mate 20 Pro har virkelig gitt markedet en wow!-følelse, så vi vil nok beholde den så lenge som mulig

– De er svært gode. Sammenlignet med våre forrige Mate-modeller, selger den fire-fem ganger bedre.

– Hva skjer med prisen på Mate 20 Pro nå som P30-modellene kommer i salg?

– Det bestemmer markedet, men vanligvis vil det skje en justering, sier Tang.

Han kommer fra Huaweis hjemland Kina, og har arbeidet for selskapet i Norge i to år. Han beskriver dette som et premiummarked.

– Folk er smarte, og velger de beste mobilmodellene. I løpet av to år har vi tredoblet markedsandelen vår på produktsiden, og vi har et svært ambisiøst mål for 2019.

– Med disse resultatene er det kanskje å vente at du blir hentet til et større marked?

Doblet merkekjennskap

– Vi må selvsagt følge ønskene til selskapet, men kan til en viss grad velge selv. Jeg liker Norge svært godt; både naturen, menneskene, og vennene jeg har fått.

– Hvilke forventninger har du til P30-modellene?

– Vi har stor tro på disse. De er de beste mobiltelefonene på markedet i dag, og norske kunder velger det beste. Flaggskipsmodellene er svært viktig, og bidrar i stor grad til omsetningen vår. Hvis du vil ha det beste mobilkameraet, er P30 Pro det beste valget. Hvis du vil bruke litt mindre penger, men fortsatt ha en svært god flaggskipmodell, er Mate 20 Pro et svært godt alternativ.

– Hvordan vil du beskrive posisjonen Huawei har i bransjen i Norge?

– Vi gjør alltid vårt beste for å oppfylle ønskene fra våre kunder og partnere, og samarbeidet med de ulike kanalene er svært godt, og det blir stadig bedre. De ser at vi er på rett vei, at vi øker, og at merkevaren blir stadig sterkere. Vi gjennomførte en undersøkelse i februar, som viste at merkekjennskapen var doblet sammenlignet med året før. En viktig del av vår fremgang er tilliten partnerne har til oss, sier Tang.

– Når det kommer til salgstallene, hvordan vil P30 og P30 Pro selge i Norge?

– Dette er kundenes valg. Begge modeller er svært viktige. Det skiller 2.000 kroner i pris mellom dem, og P30 er også en imponerende smarttelefon.

– Men P30 Pro vil selge best i Norge?

– Basert på våre erfaringer, kan nok det skje, sier Tang.

P30 kommer med 6GB RAM og 128GB ROM, og koster 7.000 kroner. P30Pro kommer i to modeller med 8GB RAM. Med 128GB ROM er prisen 9.000 og med 256GB ROM 10.000 kroner.

Powered by Labrador CMS