Huawei P40 Pro+ kommer i handelen i juni fargene White Ceramic og Black Ceramic. Foto: Huawei.
Huawei P40 Pro+ kommer i handelen i juni fargene White Ceramic og Black Ceramic. Foto: Huawei.

VIL BEHOLDE KAMERATRONEN MED P40

– P40-serien tar mobilfoto til nye høyder, sier toppsjef Richard Yu i Huawei. Selskapet utvider app-butikken, slik at kundene skal klare seg uten Google.

Publisert

I dag ble de tre modellene i Huawei P40-serien lansert under et arrangement på internett, på dagen ett år etter at P30 Pro ble lansert i Paris. Planen var å ha et tilsvarende arrangement i Paris i år, men på grunn av korona-krisen er arrangementet gjort digitalt.

P40-serien har Android som operativsystem, men må klare seg uten Googles Play-butikk og appene som ligger der.

– Dette er den første store lanseringen vi har i Norge med Huawei Mobile Services som kjerne og vår egen AppGallery-butikk. Huawei er godt i gang med å få et stort antall apper på plass, og vi opplever at interessen for dette er stor, sier PR-sjef Anders Bigseth til fagbladet Elektronikkbransjen.

I tillegg til Huaweis eget AppGallery finnes flere apper hos tredjeparts-aktører, samt direkte for nedlasting hos for eksempel Facebook.

Mer om dette i slutten av artikkelen, først mer om de tre nye P40-modellene:

Handelskrigen

Siden Mate 20 Pro ble lansert 16. oktober 2018, har Huawei lagt vekt på kamerafunksjonen i sine mobiler. Dette var også hovedfokus på dagens lansering.

Huawei P40 Pro+ har fem kamera på baksiden, med både 10x og 3x optisk zoom. Foto: Huawei.
Huawei P40 Pro+ har fem kamera på baksiden, med både 10x og 3x optisk zoom. Foto: Huawei.

– P40 Pro+ er et kameramonster med fem linser og 10 ganger optisk zoom, sier Richard Yu under lanseringen på internett.

Han er toppsjef i kinesiske Huawei Consumer Business Group, og innleder med en forsiktig kommentar til utfordringene selskapet har vært gjennom i forbindelse med handelskrigen mellom Kina og USA.

Toppsjef Richard Yu i Huawei Consumer Business Group på scenen i Paris under lanseringen av P30-serien i fjor. Foto: Stian Sønsteng.
Toppsjef Richard Yu i Huawei Consumer Business Group på scenen i Paris under lanseringen av P30-serien i fjor. Foto: Stian Sønsteng.

– Vi har vært gjennom en spennende reise. Uavhengig av utfordrende tider, har vi lykkes i å bringe nye teknologier til markedet, sier Yu.

I løpet av lanseringen kommer han så vidt innom at de tre P40-modellene kommer i handelen uten den store app-porteføljen til Google.

– Vi kan ikke lenger bruke Google, så vi har lansert Huawei Mobile Services. Vårt AppGallery er tilgjengelig i 170 land, vi har 400 millioner aktive brukere og 1,3 millioner partnere. Antallet apper øker stadig, og vi utvikler apper for å tilby kundene en best og raskest mulig brukeropplevelse. Vi ønsker alle apputviklere velkommen til å delta, sier Yu.

Fra 9.600 kroner

P40 og P40 Pro kommer i handelen 7. april. P40 koster med 8GB/128GB 9.600 kroner, mens P40 Pro med 8GB/256GB koster 11.500 kroner. P40 Pro+ kommer i juni, og koster med 8GB/512GB 1.400 euro.

For fire år siden lanserte Huawei P9, med dobbelt Leica-kamera. P20 kom med trippel-kamera, og P30 med fire kamera, fem ganger optisk zoom og forbedret nattfunksjon. 

Tre, fire og fem objektiv

P40 har tre objektiv: 3x optisk zoom med 8MP og lysstyrke f/2,4, vidvinkel med 50MP og f/1,9 og ultravidvinkel på 17mm med 16MP og f/2,2.

Huawei P40 og P40 Pro (bildet) kommer i fargene Silver Frost (bildet), Deep Sea Blue og sort. Foto: Huawei.
Huawei P40 og P40 Pro (bildet) kommer i fargene Silver Frost (bildet), Deep Sea Blue og sort. Foto: Huawei.

P40 Pro har fire objektiv: 5x optisk zoom med 12MP og f/3,4, vidvinkel med 50MP og f/1,9, ultravidvinkel på 18mm med 40MP og f/1,8, samt et ToF-objektiv med avstandssensor.

P40 Pro+ har fem objektiv: 10x optisk zoom med 8MP og f/4,4, 3x optisk zoom med 8MP og f/2,4, vidvinkel med 50MP og f/1,9, ultravidvinkel på 18mm med 40MP og f/1,8, samt et ToF-objektiv med avstandssensor.

Størst sensor

– Vår Ultra Vision-sensor er større enn konkurrentenes sensorer, den slipper inn 40 prosent mer lys enn vår forgjenger, og bruker fargefiltersystemet RYYB. I fjor kom vi med tre fargekanaler, i P40 har vi åtte, sier Yu.

På skjermen bak ham kommer fire sensorer opp. P40-serien har en sensor på 1/1,28 tommer, mens Samsung Galaxy Ultra er litt mindre med 1/1,33 tommer. Deretter følger Huawei P30 Pro med 1/1,7 tommer, Samsung Galaxy S20+ med 1/1,76 tommer, mens Apple iPhone 11 Pro Max har den minste sensoren i sammenligningen, med 1/2,55 tommer.

– P40 Pro og P40 Pro+ har en ISO-verdi på 409.600, for best nattfotografering, mens P40 har 204.800 Også dette er langt bedre enn iPhone og Galaxy, som har 12.800 ISO eller mindre, sier Yu.

Nytt superperiskop

Med bildemotoren XD Fusion setter Huawei sammen flere samtidige eksponeringer.

– XD Fusion prosesserer disse til å gi de beste bildene, sier Yu og viser flere bilder fra Norge for å demonstrere både lysstyrke og zoom.

Yu sier Huawei nå tar mobilfoto videre også når det gjelder telefoto.

Huawei P40 Pro har fire kamera på baksiden, mens tre tre modellene i serien alle har to kamera i front for 4K-video og med 30MP. Foto: Huawei.
Huawei P40 Pro har fire kamera på baksiden, mens tre tre modellene i serien alle har to kamera i front for 4K-video og med 30MP. Foto: Huawei.

– P30 var den første mobilen med 5x optisk zoom. P40 Pro+ har 10x optisk zoom takket være et nytt superperiskop, og er tidenes kraftigste zoom på et mobilkamera. Også digitalzoomen vår gir langt bedre resultat enn konkurrentene, sier Yu.

Periskopet han snakker om er et prismeelement som bøyer lyset i 90 grader og inn i mobilen, for å få lang nok avstand til bildebrikken, med et såkalt periskopdesign.

Huawei P40 Pro i fargen Deep Sea Blue. Foto: Huawei.
Huawei P40 Pro i fargen Deep Sea Blue. Foto: Huawei.

Fjerner forbipasserende

– Vi introduserer Golden Snap, som er en ny AI-funksjon (kunstig intelligens), der man kan velge den beste eksponeringen i et serieopptak. Det er også mulig med ett trykk å fjerne forbipasserende i bakgrunnen, eller refleksjoner i et vindu, sier Yu.

Frontkameraet ligger i et felt øverst til venstre, med to linser og én sensor.

– Selfikameraet er på 32 MP, og du kan ta en fantastisk video i 4K, også med bokeh-effekt der bakgrunnen blir uskarp, sier Yu.

Frontkameraet gjør det også mulig å skrolle innholdet på skjermen opp og ned ved å bevege hånden foran skjermen, eller å zoome inn ved å gjøre en knipebevegelse med fingrene. 

4K timelapse med superzoom

– Vi tar også et langt steg videre når det gjelder video. P40 Pro og P40 Pro+ har her en ISO-verdi på 51.200. Det er mulig å gjøre 4K timelapse-opptak med superzoomen. Med P30 Pro gjorde vi det mulig å ta bilder av månen; nå kan vi filme at den beveger seg! sier Yu tydelig begeistret.

P40-serien har tre mikrofoner, som retningsstyrt skal zoome inn mot motivet basert på utsnittet i videoen.

– Med P40-serien tilbyr vi de beste bildene og videoopptakene, sier Yu.

Sammen med Profoto har Huawei utviklet en kameralampe, som for eksempel kan holdes i den ene hånden mens man betjener kameramobilen i den andre.

– Vi setter pris på at folk tar bilder og filmer med våre mobiler, og neste runde av vår kåring Next-image Awards arrangeres fra 8. april til 31. juli, sier Yu.

Skjermen på Huawei P40-serien er kurvet ikke bare på sidene, men også i topp og bunn. Foto: Huawei.
Skjermen på Huawei P40-serien er kurvet ikke bare på sidene, men også i topp og bunn. Foto: Huawei.

5G-prosessor

I P40-serien sitter Huaweis Kirin 990 5G-prosessor.

– Ikke minst er denne svært energieffektiv, noe som er viktig for 5G-brukere. I tillegg til dual-sim, introduserer vi nå e-sim. P40-modellene kommer med 160MHz Wi-Fi 6 Plus med 2400 Mbps, der P30 hadde 1733 Mbps, sier Yu.

Batteriet på P40 er på 3.800 mAh, mens de to største modellene har 4.200 mAh. Alle tre kommer med samme 40W superlader som P30 Pro.

– P40 Pro+ har verdens raskeste trådløse lading, på 40W. Heller ikke P40 Pro er dårlig, med 27W trådløs lading, sier Yu.

6,58 tommers oled-skjerm

Skjermen på P40 er på 6,1 tommer, mens P40 Pro og P40 Pro+ har 6,58 tommer i 19,8:9-format.

– Alle har oled-skjerm, og den er kurvet ikke bare på sidene, men nå også oppe og nede, sier Yu.

Høyttaleren Huawei Sound X er på 144 watt og er utviklet i samarbeid med franske Devialet. Foto: Huawei.
Høyttaleren Huawei Sound X er på 144 watt og er utviklet i samarbeid med franske Devialet. Foto: Huawei.

Oppdateringsfrekvensen er på 90Hz, og skjermene skal gi 30 prosent mindre av blålyset som skal være skadelig for øynene.

– Skjermen går helt ut i kantene, med 3mm på sidene på P40 og 1,71mm på P40 Pro og P40 Pro+. Man får altså mye mer skjerm i en mindre enhet, sier Yu.

Mobilene er vanntette etter IP68-sertifiseringen, og en ny generasjon fingeravtrykkleser skal være 30 prosent raskere. 

PR-sjef Anders Bigseth i Huawei Norge. Foto: Stian Sønsteng.
PR-sjef Anders Bigseth i Huawei Norge. Foto: Stian Sønsteng.

Huawei EMUI 10.1

Når det gjelder grensesnittet, har P40-serien Huaweis EMUI 10.1, med flere nye tema. Når mobilen ikke er i bruk, kan skjermen som tidligere vise klokkeslett og dato, men også et bilde, uten at dette skal bruke særlig mye strøm.

– Vi har forbedret grensesnittet, basert på brukerundersøkelser. Med Multi-Window kan man trekke inn menyvalg fra sidene av skjermen. Den kan også deles i to, og man kan trekke bilder eller filer fra den ene appen til den andre. Hei, Celia! er navnet på stemmestyringen vår, som lanseres i stadig flere land, sier Yu.

Hos Huawei Norge vet man ikke om og eventuelt når stemmestyringen kommer på norsk.

Smartklokken Huawei Watch GT 2e kommer i handelen etter påske til 200 euro. Foto: Huawei.
Smartklokken Huawei Watch GT 2e kommer i handelen etter påske til 200 euro. Foto: Huawei.

Funksjonen Multi-Device gjør det mulig å kontrollere smartprodukter, mens MeeTime tilbyr videosamtaler i 1080P.

Huawei Share gjør det mulig å dele bilder og filer mellom ulike enheter, og man kan også vise mobilgrensesnittet på datamaskinen, samt trekke bilder og filer fra den ene enheten til den andre, samtidig som det vises varsler fra mobiltelefonen på datamaskinen.

Høyttaler, klokke og briller

Richard Yu viser også frem Sound X, en høyttaler på 144 watt utviklet i samarbeid med franske Devialet.

– Denne har seks høyttalere som gir 360 graders lyd i Hi-Res Audio. Den fungerer med Huawei Share og kan brukes til telefonsamtaler. I starten kan denne brukes som en ren blåtann- og wifi-høyttaler, etter hvert kan den brukes som en smarthøyttaler med stemmestyring på flere lokale språk, sier Yu.

Han viser også en ny smartklokke, Watch GT 2e, som kommer i handelen etter påske til 200 euro, samt en ny modell av smartbrillene Huawei Eyewear, med støyreduksjon og trådløs lading.

Nr. 3 i Norge

Anders Bigseth i Huawei Norge er spent på mottakelsen av P40-serien i det norske markedet.

– Mange er opptatt av at de nye mobilene ikke har Googles Play-butikk, men det kommer stadig til et større antall apper i vårt eget AppGallery, ikke minst fordi vi er verdens nest største mobilprodusent og nr. 3 i Norge. Mye av årsaken er at vi har hatt de beste kameraene, og denne lanseringen viser at vi fortsetter med dette, sier Bigseth.

Som en mellomløsning mener han Quick-apps, som er en slags snarvei til tjenesteyteres nettsider, kan løse mye for mange.

– Denne gjør at nettsidene og tjenestene der oppleves som en app, sier Bigseth.

Powered by Labrador CMS