Richard Yu, administrerende direktør i Huawei Consumer Business Group, presenterer MateBook X fra scenen i Berlin. Foto: Stian Sønsteng

VIL VÆRE WINDOWS’ SVAR PÅ APPLE

– Grunnen til at vi gikk inn på markedet for bærbare datamaskiner, var at verdikjeden stort sett besto at to aktører som tjente penger.

Publisert

Det sier Yanmin Wang, president for forbrukermarkedet i Norden, sentral- og øst-Europa i Huawei, og refererer til Intel og Microsoft.

Vi møter ham i Berlin i mai, i forbindelse med at Huawei lanserer tre nye bærbare Windows 10-datamaskiner i MateBook-serien, der det foreløpig kun er MateBook X som kommer for salg i Norge. Under lanseringen av den bærbare datamaskinen med 13 tommers skjerm brukes stadig Apple MacBook som referanse, og i media refereres det til at maskinen er Windows-svaret på Apple. Reisen til Berlin for fagbladet Elektronikkbransjen er betalt av Huawei.

– De kjente varemerkene tjener ikke penger, de bare overlever. Vi tror det kan ligge en mulighet her for oss, ved at vi tilbyr sluttkundene sterkere produkter. Vi er en del av en viktig gruppe i konsernet, og ser de små bærbare datamaskinene (notebook) som en viktig kategori. I fremtiden tror vi PCene blir mer mobile, det vil handle mer om livsstil, så vi har store muligheter, sier Wang i et møte med norske journalister.

Han viser til at smarttelefonene blir stadig kraftigere, og at Huawei tradisjonelt har arbeidet med disse samt nettverksløsninger til mobiloperatørene.

Tilbehøret til de nye MateBook-modellene..

– Vi er vant til å stadig komme med innovasjoner i kompakte format. Dette gjør oss skikket til å lage stilfulle og kraftige PCer. I fremtiden vil folk i større grad dele innhold mellom skjermene, som en naturlig del av deres hverdag, sier Wang.

Nye salgskanaler

Han understreker at Huawei er åpne for å arbeide sammen med andre aktører, for at produktene deres skal gi virkelig gode brukeropplevelser.

– Det gjør dessuten at vi skiller oss ut fra de øvrige produktene i markedet, mener Wang.

Han innrømmer at satsingen på bærbare datamaskiner medfører at Huawei går inn i salgskanaler som er nye for dem.

– Vi samarbeider godt med kanalene på mobilsiden, så vi starter likevel ikke med helt blanke ark, sier Wang.

Han mener de tre nye MateBook-modellene dekker en større del av behovet til markedet.

– Vi arbeider med våre store kunder, som er interessert i hele porteføljen, så får vi se om alle de tre nye modellene kommer for salg i Norge eller ikke, sier Wang.

Han sier at Huawei i tillegg til å lage produkter med godt design og god ytelse, vil gi noe ekstra – som lydsystemet Dolby Atmos.

– Alle vil lage kompakte og mobile produkter, så vi er nok på den samme stien som for eksempel Apple, sier Wang.

Maskinen er 12,5 mm tykk, og er altså tynnere enn både Macbook Pro og Macbook. Vekten er bare 1,05 kilo

Gøril Bye er ny marketingsjef i Huawei i Norge, og når vi møter henne i Berlin før sommeren har hun bare noen dager fartstid i stillingen.

– Det er fremdeles mobiltelefoner som er hovedsatsingen vår, men vi venter at de nye MateBook-modellene vil gi Huawei oppmerksomhet som varemerke, sier Bye til fagbladet Elektronikkbransjen.

Større skjerm i mindre maskin

Under arrangementet i Berlin, er det Richard Yu, administrerende direktør i Huawei Consumer Business Group, som presenterer de tre nye MateBook-modellene X, E og D fra scenen.

– MateBook X er mindre enn at A4-ark. Vi gir markedet en maskin med stilfullt design, i metallsjassi med avrundede kanter. Maskinen er tynn, men har ingen skarpe kanter, sier Yu med tydelig referanse til enkelte av konkurrentene.

Huawei MateBook X i fargen Rose Gold..

Han sier dette er verdens minste 13 tommers notebook, med en ramme på bare 4,4 mm rundt skjermen.

– Vi tilbyr altså en større skjerm i en mindre maskin, sier Yu.

Han legger vekt på at skjermen fyller 88 prosent av fotavtrykket til maskinen (screen-to-body ratio). Skjermen har Corning Gorilla Glass, og en oppløsning på 2160x1440 punkter i størrelsesforholdet 3:2.

– Maskinen er 12,5 mm tykk, og er altså tynnere enn både Macbook Pro (14,9 mm) og Macbook (13,1 mm). Vekten er bare 1,05 kilo, sier Yu.

MateBook X kommer med sjuende generasjon Intel Core i7- og i5-prosessorer, og Yu ønsker Christian Morales, toppsjef i Intel i Europa, Midt-Østen og Afrika (EMEA) velkommen opp på scenen. Han forteller at Yu kom til Intel i 2015, med et ønske om å lage det beste produktet på markedet.

– MateBook X er virkelig et innovativt og konkurransedyktig produkt. Ved å bruke Intel Core-prosessorer får du skikkelig kraft i maskinene. Sjuende generasjon Intel Core-prosessorer er kraftigere og raskere, og gir full PC-ytelse i en mobil størrelse, sier Morales.

Romfartsteknologi uten vifte

Yu sier at man med en maskin uten vifte er kvitt problemene med støy, støv og plass.

– Vår Space Cooling-teknologi brukes vanligvis innen romfart. Denne er for første gang integrert i en notebook, sier Yu.

Batteriet på 41,4 Wh (5449 mAh@7.6 V) skal gi en driftstid på 10 timer.

Yanmin Wang, president for forbrukermarkedet i Norden, sentral- og øst-Europa i Huawei, med MateBook X i fargen Space Gray..

– Normalt er lyden dårlig i en ultratynn bærbar datamaskin. Vi har verdens første bærbare med Dolby Atmos lydsystem. Høyttalerne og plasseringen av disse er finstilt for en bedre basseffekt, sier Yu.

Huawei MateBook X har samme fingeravtrykksteknologi som selskapets smarttelefoner, integrert i start-knappen.

– Det er nok med ett trykk, og fra dvalebodus tar det 1,9 sekunder å komme i gang. Tastaturet har full størrelse, med jevn bakbelysning. MateBook X tåler også å bli sølt på, sier Yu.

Windows Hello, et nytt program i Windows 10, gjør det mulig å logge på med fingeravtrykk. I tillegg kan Huaweis smarttelefoner koples til med MateBook Manager.

– Denne gir en trådløs autentifikasjon. Med én Huawei ID på flere enheter kan du enkelt og sømløst overføre innhold til og fra mobilen, sier Yu.

802.11ac og 2x2 MIMO skal sikre en sterk og pålitelig internettilkobling.

– Vi har virkelig sett på alt når det gjelder MateBook X. For eksempel veier laderen bare 151 gram, og er på størrelse med en mobillader, der andre i markedet har ladere på 450 gram. Dokkingen MateDock 2 er mindre og tynnere, med HDMI, VGA, USB-A og USB-C, sier Yu.

I media har mange etter lanseringen av Huawei MateBook X lagt vekt på likheten til Apples bærbare datamaskiner..

MateBook X kommer i fargene Rose Gold, Space Gray og Prestige Gold, i tre konfigurasjoner:

i5/8GB/256GB SSD (13.000 NOK), i5/8GB/512GB SSD (1.600 euro) og i7/8GB/512GB SSD (16.000 NOK).

MateBook E og D

Samtidig med Matebook X lanserte Huawei ytterligere to bærbare modeller, som altså foreløpig ikke kommer for salg i Norge.

MateBook E er en to-i-én-maskin, der skjermen på 12 tommer (6,9 mm tykk og 640 gram tung) kan klipses fra tastaturet.

Gøril Bye, ny marketingsjef i Huawei i Norge, med MateBook X i fargen Rose Gold..

– Du kan tegne og skrive på den med en penn, og trykket registreres med 2000 nivå. Pennen kan også brukes til presentasjoner, og holder etter 10 minutter lading til én måneds bruk. MateBook E har også fingeravtrykkleser, Dolby Audio Premium lydsystem, og batteriet på 33,7 Wh holder til ni timer video, sier Yu.

MateBook D er en 15,6 tommers notebook.

– Mange ønsker seg en større skjerm, men da blir PCen tung. Vår løsning er MateBook D, som veier 1,9 kilo. Sjassiet er avrundet, og komfortabelt å holde. Rammen rundt skjermen er 6,2 mm, og den kommer med sjuende generasjon Intel Core i5 og i7 prosessorer, samt NVIDIAs grafikkprosessor GeForece 940MX med 2 GB GDDR videominne. Denne har også Dolby Atmos-lyd, og 8,5 timers driftstid for vieo, sier Yu.

Powered by Labrador CMS