FØRSTE POSELØSE STØVSUGER FRA MIELE

Tyskerne klinker til med en helt ny produktkategori, og har ellers lagt vekt på energisparende teknologi i sine vaskemaskiner.

Publisert Sist oppdatert

Med sine 3.000 kvadratmeter store stand har Miele en av IFAs største utstillinger. Under årets messe slapp tyskerne nyheten om at de beveger seg over i en helt ny produktkategori.

– Den største nyheten vi har på IFA, er at vi lanserer en poseløs støvsuger. Det er en helt ny kategori for oss, og produktet kommer til Norden om et års tid. Vi må bygge opp produksjonskapasitet, og da blir markeder hvor poseløse støvsugere har en større del av markedet prioritert, som for eksempel England, sier administrerende direktør i Miele Norge, Dag Steenfeld-Foss, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Flere ulike filtre

Nå kan vi vaske effektiv mye kjappere enn tidligere, og funksjonaliteten kommer også på rimeligere modeller

– Hva er unikt med Mieles støvsuger, i forhold til konkurrentene?

– Vår løsning er veldig hygienisk, det er ofte et problem med denne støvsuger-typen ved tømming at skitten man har sugd opp sprer seg i rommet når man skal bli kvitt den, sier Miele-sjefen.

Nyheten har fått navnet Blizzard CX1, og har vært i utvikling på Mieles fabrikk i Bielefeld i 20 år.

Noe av utfordringen til poseløse støvsugere har vært å sikre at det fineste støvet ikke forsvinner ut i luften ved tømming. Mieles løsning er å sende skitten gjennom flere ulike filtre. I første omgang blir de større partiklene filtrert ut, og dette filteret kan enkelt fjernes for å skylles, en til to ganger i året.

I tillegg har Blizzard CX1 et HEPA-filter som holder tilbake selv de minste partikler og allergener. Dette er designet for å vare så lenge som selve støvsugeren gjør, og trenger derfor ikke skiftes.

Alle delene er konstruert slik at brukeren ikke skal komme i kontakt med skitten når beholderen tømmes, eller grovfilteret skylles.

Støvsugeren kommer med to ulike motorer, EcoLine-modellen med 900 watt og energimerke A, og PowerLine på 1200 watt i energiklasse C.

Mange modeller på nett

Miele har også oppgradert sine vaskemaskiner, og blant annet lagt mer vekt på internett-oppkobling.

– Vi får nå flere modeller som kan kommunisere via internett, også i de lavere prisklassene. Det er viktig for å beholde vår markedsandel, disse kommer ut i det norske markedet i januar/februar, sier Steenfeld-Foss.

– Hvor viktig er muligheten for internett-oppkobling på hvitevarer?

– Det kommer jo stadig nye ideer og applikasjoner. Vi i Miele er opptatte av at det skal tilføre en faktisk verdi for brukeren. Det har nok med vår profil å gjøre, når vi mener at produktene skal vare i 20 år, så kaster vi oss ikke ut på alle trendene. Men vi får wifi i de fleste apparatene våre, og på sikt vil det komme enda mer, særlig på kjøkkenet, sier han.

Miele-sjefen peker på at når også infrastrukturen blir smartere, kommer nye funksjoner til.

– Smartgrid-løsningene kanskje enda viktigere, det at vi kan utnytte kapasiteten i strømnettet når trafikken og prisene er lave. Tyskerne er veldig opptatte av det, og vi får etter hvert smarte strømmålere i Norge og da kan vi kjøre denne løsningen her til lands også. Det er bra for miljøet, sier han.

Sparer mer strøm og vann

Steenfeld-Foss peker på at miljøaspektet har blitt stadig viktigere.

– Ser vi på våre apparater nå versus for ti år siden, bruker de veldig mye mindre strøm og vann. Man kan sikkert argumentere for at det er lite å spare på at en enkelt vaskemaskin eller kjøleskap alene blir mer effektiv, men tar du alt av hvitevarer, lyspærer, varmeovner og mer, så blir besparelsene store. Jeg begynner å få øyene mer og mer opp for det, sier han.

Energispareprogram hvor man vasker med lite vann og energi har vært på plass hos de store hvitevareprodusentene lenge, men har gjerne tatt lang tid.

– Nå kan vi vaske effektiv mye kjappere enn tidligere, og funksjonaliteten kommer også på rimeligere modeller. Folk vasker ofte halvfulle maskiner, da må man bruke veldig lite vann i maskinen. Da kan det være et problem at tøyet ikke blir skikkelig vått, så nå setter vi inn en sirkulasjonspumpe til for å løse dette. Det kan høres ut som det øker strømforbruket, men i realiteten varmer man opp mye mindre vann. Det skjer fortsatt mye på energisparings-området, sier Steenfeld-Foss.

En annen nyhet fra Miele er en ny vask/tørk-kombinasjonsmaskin.

– Det er et par år siden sist vi lanserte en ny modell her, men nå kommer nye enheter som har all vår siste teknologi, inkludert vår TwinDos automatisk dosering, sier han.