BOBLEVASK PÅ KALDT VANN

– Markedet har endelig fått øynene opp for vår boblevask i kaldt vann, som både er skånsomt mot tøyet og dessuten sparer strøm.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Finn Kristoffer Larsen, nordisk divisjonsdirektør for hvitevarer i Samsung. På en europeisk pressesamling i Monaco, der Samsung har betalt reise og opphold for fagbladet Elektronikkbransjen, legger det koreanske selskapet vekt på sine Eco Bubble-vaskemaskiner.

I en vask med Eco Bubble-programmet doseres vaske- og skyllemiddelet som vanlig, men i stedet for å skylles direkte ned i vaskemaskinen passerer midlene en pumpe som tilfører luft i vannet. Dette skal gjøre at vaskemiddelet aktiveres og løses opp i et skum av bobler, som pumpes inn i trommelen fra undersiden.

– Dette gjør at vaskemiddelet trekker dypt inn i tekstilfibrene, hele 40 ganger raskere enn hvis vann og såpe går rett inn i maskinen, sier Larsen.

I mai lanserer vi vår første A-klasse tørketrommel, som er basert på varmepumpeteknologi.

Ikke for godt til å være sant

– Dere lanserte Eco Bubble for tre år siden. Hvordan har det vært å kommunisere konseptet til markedet?

– Det har vært en utfordring, både overfor forbrukerne og kundene våre, men når man får budskapet gjennom fungerer det utrolig bra. Det har tatt tid, siden dette er noe helt nytt i markedet. Det er enkelt, men revolusjonerende. Noe av problemet er at Eco Bubble nesten er for godt til å være sant; at man kan vaske like bra i kaldt vann som ved 40 grader. Det har vært en lang reise, men nå ser vi at folk har forstått konseptet, sier Larsen.

– Har den største utfordringen vært handelsleddet eller sluttkundene?

– Å nå ut til sluttkundene kan vi jo gjøre gjennom annonsering, men det koster en formue. Derfor har vi prioritert å få handelsleddet topptrent på hva dette er og hvordan det fungerer. Rundt 80 prosent av vaskemaskinene våre har i dag Eco Bubble. Det er den samme teknologien som sitter i alle maskinene, men det finnes et vell av modeller fra seks til tolv kilos kapasitet med mer eller mindre utstyr, sier Larsen.

Rett fra springen

Eco Bubble-maskinene står for omtrent 80 prosent av Samsungs salg av vaskemaskiner. Med boble-programmet brukes vann rett fra springen, og det varmes ikke opp.

– Vi har fått gjennomført tester der boblevask med springvann på 15 grader sammenlignes med tradisjonell 40 graders vask, der vi faktisk har bedre resultater med Eco Bubble.

– Kan man kombinere boblevask med en vanntemperatur på 40 eller 60 grader?

– Absolutt.

– Så hvis man vasker på 40 grader med Eco Bubble vil man få en enda bedre vask?

– Sannsynligvis. Men en viktig fordel med Eco Bubble er at man tar bedre vare på tøyet samtidig som det blir rent ved en lav temperatur. Stadig mer tøy er ment for å vaskes på lavere temperaturer, noe som gjør det vanskeligere å få det rent. Skjorter, bluser og gensere skal ofte vaskes på 30 grader eller kaldvask. Her gir Eco Bubble en enorm fordel, sier Larsen.

Skal fjerne biofilm

Når man vasker ved lave temperaturer kan det etter hvert dannes biofilm i trommelen. Larsen sier Samsungs Eco Bubble-maskiner fjerner dette problemet med et program som heter Eco Drum Clean.

– Etter et visst antall vaskesykluser får man beskjed om å kjøre en rensesyklus, som fjerner belegget som legger seg på innsiden av trommelen, sier Larsen.

Det er ikke sensorer som gir beskjed om dette; maskinen teller ganske enkelt antall vaskesykluser.

En nyhet i de nye maskinene i F500-serien er muligheten til å bruke en smarttelefon for å stille en feildiagnose uten å tilkalle servicetekniker. På de rimeligste modellene brukes en QR-kode, mens de dyrere modellene bruker wifi.

– Hvis man finner ut at man trenger en servicetekniker kan vedkommende takket være dette verktøyet ta med seg delene som trengs, sier Larsen.

Nye kombiskap

– På IFA-messen i september viste dere flere hvitevarer med trådløst nettverk. Ingen av disse er ennå klare for handelen i Norden?

– Vi håper de vil komme mot slutten av året eller i 2014. Her snakker vi om muligheten til å fjernstyre produktene via smarttelefon eller nettbrett, som aircondition, varmepumpe, stekeovn, vaskemaskin, kjøleskap og robotstøvsuger. Sistnevnte er utstyrt med et wifi-kamera, slik at man kan se hva som skjer i hjemmet når man er borte, sier Larsen.

Når det gjelder kjøl og frys, legger Samsung i Monaco vekt på de nye kombiskapene med prosjektnavn 3050.

– Her har vi fokusert på konsumentfordelene ved innredningen av skapet, med uttrekkbare hyller og løsninger der man enkelt kan ta med seg matvarene man bruker mest. Dette er fulle No Frost-skap, fra A+ til A+++, i høydene 178 og 185 centimeter, med og uten håndtak, og vi har et vell av modeller, sier Larsen.

Franske dører

Franske dører er en trend på det amerikanske markedet. Samsung lanserer nå flere slike modeller i Norden.

– Vi hadde ikke store ambisjoner for disse skapene i starten, og kundene våre var også litt skeptiske. De har derimot tatt markedet med storm, og går som varmt hvetebrød ut av butikkene, sier Larsen.

Samsung bruker vakuum-teknologi i veggene på enkelte skap, noe som gjør at det innvendige volumet blir vesentlig større.

– Vi kaller dette Space Max, og tilbyr dette på kombiskap, tvillingskap og side-by-side i G-serien. Dette er høyteknologisk isolasjonsteknologi, og gir nesten 50 liter mer innvendig plass i et kombiskap på to meters høyde. For butikkene er det svært enkelt å vise forbrukeren hvor mye ekstra plass det er i disse skapene, og dette gjør det enkelt å selge opp.

Venter nye tvillinger

– Dere har hatt suksess med frittstående kjøl- og fryseskap i 60 centimeter bredde. Hvordan går salget av disse tvillingskapene?

– Vi hadde et gjennombrudd i 2008 og 2009, da vi tok store markedsandeler, og de ruller fortsatt bra. Men for at vi skal beholde posisjonen håper vi at vi snart kan tilby markedet nye modeller.

Innen oppvask lanserer Samsung nye modeller med energiklassifisering A+ til A+++. Dette er maskiner med den nye Storm Wash-teknologien, som skal rengjøre mer effektivt.

– Det sitter to skiver i bunnen på maskinen som gir ekstra vanntrykk til tøffe matrester i kjeler, former og langpanner. I tillegg har vi Hivdry, som er et materiale med en enorm absorberingsevne som gjør at restfuktigheten i oppvaskmaskinen blir forsvinnende liten. Dette er noe også andre leverandører har sine versjoner av, men vi hevder selvfølgelig at vår løsning er den beste.

Ovn med skilleplate

– Dere har hatt et hull i porteføljen når det gjelder oppvask. Er dette nå tettet?

– Vi har hatt innbyggingsprodukter i flere år, men har manglet de frittstående modellene. Det er heldigvis tettet, med full- og semi-integrerte samt underbygde oppvaskmaskiner, og vi håper dette vil gi effekt også i innebygdsalget av blant annet ovner og platetopper.

På komfyrsiden kommer Samsung med helstøpte dører. Disse har prosjektnavn Neo, og Larsen mener dette gir et unikt designinntrykk. Selskapet har fortsatt modeller med skilleplate, Dual Cook, som gjør det mulig å steke på to temperaturer - eller bare i halve ovnsrommet. Denne skilleplaten har ikke induksjonsteknologi slik i hvert fall én av konkurrentene har.

Kombi med micro

Samsung har i porteføljen tradisjonelle stekeovner og modeller med damp. På IFA presenterte de en kombimodell som i tillegg har mikrobølgefunksjon.

– Vi venter fortsatt på denne, men har allerede en løsning som kombinerer damp og Dual Cook, der man samtidig kan steke og dampe. Dette er unikt i markedet, sier Larsen.

– Hvordan ligger Samsung an i Norge og Norden på hvitevaresiden?

– I Norden har vi en markedsandel på 5-6 prosent. Vi har selvfølgelig en ambisjon om å endre dette dramatisk, og det er derfor vi lanserer en rekke nye produkter hvert eneste år. I mai lanserer vi vår første A-klasse tørketrommel, som er basert på varmepumpeteknologi. Dette blir et viktig produkt for at vi skal kunne kapre markedsandeler også innen vask, sier Larsen.

Powered by Labrador CMS