NORGES ELDSTE HVITEVARE?

Alf Ole Rød bruker et Electrolux-kjøleskap fra 1937 til å kjøle drikke på varme sommerdager. Er dette Norges eldste hvitevare i fortsatt bruk?

Publisert Sist oppdatert

Da Teknisk Ukeblad skrev om et kjøleskap fra 1941 som fortsatt er i drift i Storbritannia, fikk de respons fra leserne. Jim Williamson fra Derbyshire har en Electrolux modell L380 i fortsatt bruk, men han må se seg slått av Alf Ole Rød og Electrolux-kjøleskapet han har stående på hytta på Hvaler. Rød mener skapet er produsert i 1937, og han bruker det fortsatt på varme sommerdager.

– Kjøleskapet ble i sin tid kjøpt i Amerika. Derfra ble det fraktet til Halden, hvor det ble ombygd fra 110 V likestrøm til parafindrift, siden det ikke var strøm på Søndre Sandø på Hvaler i 1937. Skapet gikk på parafin frem til cirka 1950, da det ble bygget om til 220 V drift, skriver Rød i en epost til Teknisk Ukeblad.

Noen eldre?

Skapet gikk på parafin frem til cirka 1950, da det ble bygget om til 220 V drift

– Kåringen av Norges eldste hvitevarer var et stunt vi gjorde som følge av at mange engasjerte seg i saken om Jim Williamson i England. Det rant inn artikkelkommentarer og tips om at våre lesere satt på enda eldre saker, og det tok ikke lang tid før vi fikk tilsendt sju spreke bidrag. To av kjøleskapene er til og med eldre enn Williamsons, som gikk verden rundt i diverse medier, sier nettsjef Svein-Erik Hole i Teknisk Ukeblad Media AS.

Ifølge Teknisk Ukeblad bruker Williamsons 109 liter store Electrolux fra 1941 rundt 900 kWh i året for å holde temperaturen. Et 50 prosent større kjøleskap av dagens modell fra samme produsent bruker 94 kWh på den samme jobben.

Røds skap fra 1937 er den foreløpig eldste hvitevaren Teknisk Ukeblad har fått tips om. Kanskje noen av fagbladet Elektronikkbransjens lesere kjenner til enda eldre hvitevarer i fortsatt bruk?