Jörg Lösche, seniordirektør for Sentral- og Øst-Europa i Netgear, med Orbi Pro og Nighthawk Mesh Extender. Foto: Stian Sønsteng

NETGEAR I BRESJEN FOR MESH

Mesh-nettverk skal gi sømløs tilgang til trådløst internett i hele hjemmet. Hos Netgear legger de vekt på at deres mesh-produkter også har tre bånd.

Publisert

– Tri-band gir dobbelt ytelse sammenlignet med dual-band, sier Jörg Lösche, seniordirektør for Sentral- og Øst-Europa i Netgear, når vi møter ham på IFA-messen i Berlin.

Selskapet fortsetter sin satsing på mesh-produkter, og lanserer på IFA Orbi Pro samt en Nighthawk mesh-ekstender.

– Vi tror mesh vil ta over for andre løsninger, når folk oppdager hvor mye mer sømløst nettverket blir, sier Lösche.

Enkelt fortalt er mesh et nettverkssystem med flere noder eller satellitter, der man sømløst kan bevege seg mellom disse uten å bytte nettverks-ID – slik man må gjøre med rekkeviddeforlengere.

Etter en oppdatering av Orbi nylig, snakker også satellittene sammen, kalt Daisy Chain. Tidligere gikk kommunikasjonen kun mellom hovedenheten og hver satellitt. Netgear bruker en dedikert 1,7 Gbps (1.700 Mbps) 5 GHz quad stream-forbindelse mellom enhetene.

Netgear Orbi Pro koster 5.300 kroner paret.

Maksimal trådløs båndbredde for AC3000-teknologien Netgear benytter er 3 Gbps i henhold spesifikasjonene for IEEE 802.11ac-standarden: 400 Mbps på 2,4 GHz-, 1.733 Mbps på 5 GHz- samt 867 Mbps på 5 GHz-båndet. Har man to enheter, gir de 1.266 Mbps fordelt på 400 Mbps på 2,4 Ghz- og 866 Mbps på 5 GHz-båndet.

– Dette er den store fordelen med tri-band, sier Lösche.

På IFA viser Netgear for første gang Orbi Pro. Dette er en forretningsmodell basert på selskapets Orbi-konsept med mesh-teknologi.

Gjestenettverk

Alt ligger klart, og det hele er lett å sette opp

– Vi har sett at Orbi-løsningen også er svært interessant i markedet for små og mellomstore bedrifter (SMB), for eksempel kafeer og restauranter, små hotell og butikker som vil gi kundene tilgang til internett, og samtidig trenger sitt eget nettverk, sier Lösche.

Baksiden på Netgear Orbi Pro.

Pro-utgaven har et nytt design, samt braketter som gjør det mulig å henge den i tak og på vegg.

– Dette gjør at det ikke er så lett å stjele den med seg. Dessuten kommer Orbi Pro med predefinerte nettverk; ett gjestenettverk, ett for de ansatte og ett for administratoren. Dette gjør det enkelt å sette opp systemet; du kopler det til ruteren, og gir de ulike nettverkene ønsket navn, sier Lösche.

Han sier det er enkelt å laste opp bilder og grafikk i gjesteinnloggingen.

– Man kan velge om gjestene må akseptere brukervilkårene, og man kan sette en begrensning for hvor lenge en gjest kan være tilkoplet. Alt ligger klart, og det hele er lett å sette opp, sier Lösche.

– Denne løsningen finnes jo allerede i markedet?

– Orbi Pro tilbyr en svært høy ytelse, med 3 Gbps i AC3000-standarden, og ligger langt høyere enn konkurrentene. Med to enheter dekker man 350 kvadratmeter, og man kan kople til opp til to ekstra satellitter som hver øker dette med ytterligere 175 kvadratmeter. Ikke bare har Orbi Pro rekkevidden og hastigheten; det er ikke noe problem å la 40 gjester være på nett samtidig, og du vil fortsatt ha ditt eget unike nettverk i tillegg, sier Lösche.

Mesh-ekstender

Prisen for Orbi Pro-systemet (SRK60) med to enheter er 5.300 kroner.

– Dette er en rimelig løsning, med alt i én boks, som virkelig gjør kunden fornøyd, sier Lösche.

En ekstra satellitt (SRS60) koster 3.100 kroner.

Nighthawk X6S AC3000 Tri-Band WiFi Extender (EX8000). Pris: 2.300,-.

– I teorien kan du kople til flere, men jo flere enheter dess mindre kapasitet på hver enkelt. To og tre enheter fungerer virkelig godt, den fjerde går også greit, men da trekkes kapasiteten litt ned, sier Lösche.

På IFA viser han også en mesh-ekstender i Nighthawk-serien.

– Dette er den første mesh-ekstenderen på markedet. Den bygger på Orbi-systemet, men er beregnet på å brukes sammen med ruteren du allerede har. Ideelt sett en av våre, men også sammen med rutere fra andre produsenter. Den tilbyr den samme brukeropplevelsen som Orbi, der nettverket utvides sømløst – og du ikke behøver bytte nettverk avhengig av hvor i hjemmet du befinner deg. Produktet er kanskje mer rettet for de teknologi-orienterte, eller spillerne, som selv liker å velge innstillingene i nettverket for å hente ut de siste millisekundene for å få minimale forsinkelser når de spiller, sier Lösche.

– Vil en Nighthawk-ruter med denne mesh-ekstenderen gi bedre ytelse enn Orbi-systemet?

– Nei. Men for å oppnå samme kapasitet som i Orbi og Orbi Pro, må du ha en tri-band-ruter, sier Lösche.

– Hvordan er oppmerksomheten rundt mesh?

– Det er fortsatt en ny teknologi, men det kommer stadig flere aktører i markedet. Spør du folk flest, aner de ikke hva det er. Vi er sikre på at mesh-teknologien vil erstatte de andre løsningene, når folk oppdager hvor mye mer sømløst nettverket deres blir, sier Lösche.

Powered by Labrador CMS