– Med IoT i rask utvikling, er det ikke lenger nok med ruteren levert av internettleverandøren, skriver kronikkforfatter Ole Gunnar Ingul. Illustrasjon: Strong

HVA KREVER TINGENES INTERNETT AV NETTVERKET?

KRONIKK: Det har blitt snakket om det i mange år. Begrepet «Internet of Things», forkortet til «IoT», på godt norsk «tingenes internett».

Publisert

Prøv å telle produktene som for tiden bruker en internettforbindelse i hjemmet ditt. I en typisk familie er det ganske vanlig å ha et bredt spekter av elektroniske produkter, for eksempel smarttelefoner, nettbrett, datamaskiner, spillkonsoller, Smart TV, strømmeenheter og mer. Flere enheter kommer til, og flere av følgende enheter har allerede ankommet: Mange av disse elementene vil bli styrt via et «Smart Home»-system, det vil si en app for smarttelefonen eller nettsted. IoT er dermed en naturlig utvikling når det gjelder å være konstant på nett, og ikke minst med konstant tilgang og kontroll over hele hjemmet.

IoT er en betegnelse på at alle tingene vi bruker og er avhengige av i hverdagen er koblet til internett. Men det er ikke lenger snakk om noe i fremtiden; markedet har lenge tilbudt internett- eller applikasjonsstyrte låsesystemer, alarmer, varmestyring, kjøleskap, videoovervåkning og mye mer.

Krav til wifi-nettverket

Med de produktene som for tiden bruker internett i husstanden, er det allerede store muligheter for at wifi-nettverket hjemme ikke tilfredsstiller families behov. Kanskje oppleves hastigheten generelt som veldig treg, og mest sannsynlig er det områder i hjemmet hvor det er vanskelig, eller kanskje nesten umulig å bruke Netflix eller online-spill.

Ole Gunnar Ingul, markedssjef i Strong Scandinavia A/S.

Med stadig flere produkter på nettet, bør nettverket selvfølgelig også kunne følge med. Med IoT i rask utvikling, er det ikke lenger nok med ruteren levert av internettleverandøren.

De aller fleste husholdningsprodukter og andre produkter som ligger utenfor det vi vet, som det typiske internettproduktet, for eksempel smarttelefoner, datamaskiner, nettbrett og lignende, bruker 2,4 GHz-frekvensen på wifi-nettverket. Dette betyr at det første som må sikres, er et dual-band-nettverk med både 2,4 GHz og 5 GHz.

Dermed kan dine dual-band eller 5GHz-produkter dedikeres til å bruke 5GHz-frekvensen, som er den raskeste og minst forstyrrede frekvensen. For å kunne oppnå et dual-band-nettverk må man i det minste bruke en dual-band-ruter. Det beste trådløse nettverket oppnås imidlertid ofte med flere tilgangspunkter fordelt i hjemmet.

Maskenettverk

Tilgangspunkter er tilgjengelige i mange nyanser i henhold til størrelsen på hjemmet, men for å oppnå jevn dekning og høyest mulig hastighet er et maskenettverk (mesh) den beste løsningen. Maskenettverket sikrer at alle områder av hjemmet er dekket av wifi, samt tilgang til både 2,4 GHz og 5 GHz-produkter.

Med alle de nye produktene vi blir vant til å koble til internett, er det ganske innlysende at internett blir langt mer omfattende enn mange forestiller seg - men mulighetene er ganske åpenbare - vi kan dra full nytte av denne tilgjengeligheten for å gjøre hverdagen mer effektiv. Ikke bare i privatlivet, men også i næringslivet.

Bonden vil kunne overvåke og kontrollere sine maskiner og dyr på en mye mer effektiv måte enn før. Bilprodusentene vil kunne rette opp et mulig teknisk problem uten at bilen må på verkstedet; ifølge Business Insider, forventer bilindustrien at 75 prosent av bilene i 2020 vil bli levert med internett-tilgang, og ulike IoT-tjenester for både nødsituasjoner og nødtjenester.


FAKTA

  • Verdens første IoT-produkt, var en Coca Cola automat i 1982
  • I 2008 var det flere produkter tilkoblet internett, enn antall mennesker på jorden
  • 15 milliarder enheter var tilkoblet internett i 2015. Det forventes at 30 milliarder enheter vil være tilkoblet internett i 2020, og ikke mindre enn 75 milliarder enheter i 2025.

(Kilde: IHS).


STRONG SCANDINAVIA

Strong Scandinavia A/S markedsfører og distribuerer merkevarene Strong og Skyworth i Norden med fokus på TV, Set-Top-Bokser, Wi-Fi Streaming & Nettverk, CAM, Audio etc. Selskapet er lokalisert i Danmark, og er fullt etablert innen salg, distribusjon, markedsføring og service for de nordiske og baltiske landene. Strong Scandinavia er en del av Strong Group, etablert i Europa i 1989 og global leverandør av forbrukerelektronikk, med ni fullt operasjonelle datterselskaper og åtte regionale salgskontorer, som dekker 55 land.

Ved slutten av 2015 ble Strong en del av Skyworth-konsernet, da Skyworth kjøpte aksjemajoriteten i Strong International. Skyworth er en av de 6 største TV-produsentene i verden, og en av verdens største set-top-box produsenter.

Powered by Labrador CMS