KUTT ELEKTRIKER-REGNINGEN

Selskapet Elektroimportøren vil la nordmenn spare du 1000-lapper på elektrikerregningen.

Publisert Sist oppdatert

Åtte av ti nordmenn ville kjøpt nødvendig installasjonsmateriell til elektrisk arbeid selv, dersom de hadde fått faglig hjelp til å kjøpe riktig utstyr og kostnadene for installasjonen hadde gått ned. Likevel er det kun 14 prosent av befolkningen som selv kjøper inn det elektrikeren skal bruke, ifølge en undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av Elektroimportøren.

Usikre nordmenn

Vi opplever at mange er usikre på hva de trenger av materiale og at det derfor oppleves som tryggere å kjøpe det via elektrikeren

Her kommer det fram at åtte av ti benytter seg av fagperson når de har behov for elektrisk arbeid i boligen sin. Nesten like mange, hele 76 prosent ber samtidig også elektrikeren om å ta med nødvendig installasjonsmateriell som stikkontakter, ledninger og brytere.

– Vi opplever at mange er usikre på hva de trenger av materiale og at det derfor oppleves som tryggere å kjøpe det via elektrikeren, sier Andreas Niss, administrerende direktør i Elektroimportøren.

54 prosent sier ifølge undersøkelsen at usikkerhet rundt hva de skal kjøpe er årsaken til at de overlater det til installatøren å skaffe materiell til veie. Kjøper du imidlertid dette selv kan det være mye penger å spare, mener Elektroimportøren.

– Det ideelle for de fleste forbrukere ville være å få en detaljert bestillingsliste fra elektrikeren sin på forhånd. På den måte har man i større grad selv mulighet til å sammenligne produkter og priser, både hos elektrikeren og i butikk, før man bestemte seg. Her er det mange tusen kroner å spare.

sier Niss.

Kunnskap viktig

Elektroimportørens undersøkelse viser faktisk at mange tror at elektrikeren ikke vil godta at man selv kjøper inn det man trenger, eller rett og slett ikke vil ta oppdraget dersom de ikke også kan levere alt nødvendig installasjonsmateriell.

– Får du riktig veiledning av en kvalifisert fagperson i en butikk som selger godkjent el-materiell av høy kvalitet er det ingenting i veien for at du selv kjøper dette inn, for deretter å la en godkjent installatørbedrift montere det i huset ditt, sier Niss.

Niss peker på at selv om man kan kjøpe det meste av elektrisk utstyr i butikk, så er det svært begrenset hva du selv kan gjøre på det elektriske anlegget i din egen bolig.

– Regelverket er helt klart på hvem som kan installere produktene. Hvermansen har ikke lov til å leke hobbyelektriker, sier han.