Morten Holsve Johansen, teknologiansvarlig i Lenovo Nordics viser fram den brettbare Thinkpad X1 Fold. Foto: Marte Ottemo

VERDENS FØRSTE BRETTBARE PC

Lenovo kommer med en rekke nye PCer og nettbrett under årets digitale CES, og vi har fått sett på fjorårets CES’ store innovasjon, Thinkpad X1 Fold.

Publisert Sist oppdatert

Under strengt smittevernhensyn på kontorene til Lenovos norske PR-byrå, fikk fagbladet Elektronikkbransjen ta en titt på verdens første brettbare PC, Thinkpad X1 Fold. Maskinen først ble vist fram under fjorårets CES-messe og er nå er tilgjengelig i det norske markedet.

Blir ny PC-kategori

Morten Holsve Johansen, teknologiansvarlig i Lenovo Nordics, sier X1 Fold har vært i utvikling i fire, fem år.

I utbrettet tilstand måler X1 Fold 13,3 tommer, og blåtann-tastaturet kan også brukes uten å klipse dette på selve skjermen som i bøyd tilstand. Foto: Marte Ottemo

– Vi er veldig lydhøre for hva markedet og våre fokusgrupper forteller oss, og det vi lenge har fanget opp er at brukerne våre ønsker seg en mer funksjonell, mobil og variabel PC. Utfordringen for mange er at de har tre-fire enheter til ulike ting, fra mobilen til nettbrettet til en bærbar maskin til en gaming-PC, sier han.

Det satte i gang utviklingen av det Lenovo sier er verdens første brettbare PC.

I brettet tilstand er skjermen 9,8 tommer, og tastaturet klipses på magnetisk. Foto: Marte Ottemo

– Ingeniørene våre satte seg ned og tenkte annerledes. Hvordan kan vi beholde størrelsen på skjermen, men gjøre PCen mobil? Hvordan må en bøybar skjerm være konstruer for å kunne fungere? Konseptet er en bøybar skjerm, og produktet ble til X1 Fold. Vi tror at brettbare PCer kommer til å bli en ny kategori i PC-markedet, men til nå er det kun vi som har denne type produkt, sier Johansen.

I sammenslått tilstand er X1 Fold på størrelse med en tykk notatblokk, og veier knappe kiloet. I utbrettet tilstand er skjermen 13,3 tommer, mens i bøyd tilstand er den 9,8 tommer. Da klipses det medfølgende blåtann-tastaturet på nederste delen av den bøyde skjermen.

I lukket tilstand er X1 Fold på størrelse med en litt tykk notatbok, og tastaturet oppbevares mellom den lukkede skjermen. Foto: Marte Ottemo

– Vi har bygget en fullverdig PC rundt en bøybar skjerm. PCen kjører Windows 10, og både skjerm og grafikk på være helt på høyden med en vanlig PC. For mobilitet har den også 5G-støtte, sier teknologisjefen.

X1 Titanium Yoga er Lenovos tynneste Thinkpad hittil med en høyde på 11 millimeter. Foto: Lenovo

Mest for business-markedet

Opprinnelig ble X1 Fold annonsert med Windows 10X, et nytt operativsystem fra Microsoft beregnet nettopp på maskiner som X1 Fold, men dette er utsatt. Likevel er det flere apper som Excel og PowerPoint som støtter todeling av skjermen, dermed kan du ha teams-møtet i øvre halvdel av skjermen, og samtidig se på budsjettet dere diskuterer på den bøyde delen.

Vi ser at folk gjør en skikkelig oppfriskning av digital-stallen sin, og får på plass nye løsninger og ny teknologi ​

Selve chassiset er laget i karbonfiber, et kjennetegn for ThinkPad X1-serien, og skjermen har en oppløsning på 2048 x 1536 piksler, som betyr at dette er 4:3-panel. Selve hengslet er konstruert for å ha minst mulig bretteradius, og i kantene sitter det motorikk som sørger for å strekke panelet helt flatt i utbrettet tilstand. Det fungerer svært godt, selve bretten er nesten usynlig for det menneskelige øyet når vi får demonstrert X1 Fold.

– Hvordan har reaksjonen i det norske markedet vært på denne nye formfaktoren?

X1 Yoga Gen 6 har fått et redesign for bedre brukervennlighet, og skjermen er nå i et 16:10-format Foto: Lenovo

– Til vår glede sett at folk tar til seg konseptet. Vi har hatt møter med folk som driver med prosjektplanlegging, for eksempel en stor entreprenør, som har blitt veldig entusiastiske og ser på X1 Fold som et veldig godt verktøy for å kunne vise fram prosjektplaner på farter og mer. Det som er gøy, er at når vi demonstrerer maskinen kommer ulike folk i ulike bransjer opp med bruksområder som passer behov, og som vi kanskje ikke har tenkt på, sier Johansen.

– Hvem ser dere for dere er den typiske X1 Fold-brukeren?

– Det er en maskin for folk som er mye på farten, som jobber med prosjekter, selgere i alle ulike næringer; X1 Fold kombinerer mange bruksområder i en liten maskin, sier han.

– Hvor tror dere størsteparten av salget av X1 Fold vil gå?

– Alt salg går i sin helhet gjennom vårt etablerte forhandlernettverk. Alle som i dag selger Thinkpad, vil også ha tilgang på Fold i sitt sortiment. Forhandlere i konsumentmarkedet kan dermed også selge X1 Fold, men vi tror det meste vil gå i midt- og høyendedelen av forretningsmarkedet, sier Johansen.

Også Thinkpad-modellen X1 Carbon har fått en oppdatering. Foto: Lenovo

Prisen for Thinkpad X1 Fold ligger mellom 33.400 og 40.000 kroner i det norske markedet, da følger både penn og tastatur med.

– Hvordan har PC-salget gått i et år preget av hjemmekontor?

– PC-markedet i år har vært sterkt, og det gjelder nok de fleste leverandørene. Det er komponentleverandørene som har hatt problemer med å levere nok. Vi ser at folk gjør en skikkelig oppfriskning av digital-stallen sin, og får på plass nye løsninger og ny teknologi. Det drives ikke bare av at folk jobber hjemme og må ha en PC der, men også bruksmåten endres. Når folk flytter fra kontoret til et hjemmemiljø, flytter de også ut fra brannmuren i selskapet til hjemmenettverket. Med nye maskiner får man også nye sikkerhetsløsninger, og bedriftene skjønner at brukerne trenger moderne teknologi, sier han.

Sensoren registrer når du går fra PCen og når du kommer tilbake, og det som er litt gøy er at radarteknologien bak er norsk

CES-ras av nye produkter

Selv om fjorårets nyvinning nå er på markedet, stopper ikke lanseringen av nye produkter. Under årets digitale CES-messe viste Lenovo fram en hel rekke nye PCer.

X1 Titanium Yoga er Lenovos tynneste Thinkpad hittil med en høyde på 11 millimeter. PCen er bygget i titan og har en 13,5 tommer 3:2 skjerm med HDR-støtte. Også Thinkpad-modellen X1 Carbon har fått en oppdatering, og ifølge selskapet selv er disse to PCene verdens første bærbare PC-er med støtte for Dolby Voice2. Det skal gi en konferanseopplevelse som føles mer naturlig og med tydelig lyd.

I tillegg lanseres den helt nye ThinkPad X12 Detachable som kombinerer funksjonene til en bærbar PC med fleksibiliteten til en 12,3 tommers nettbrett. Skjermen er beskyttet av Corning Gorilla Glass og kan skrives på med enten Lenovo Precision Pen eller Lenovo Digital Pen.

ThinkPad X12 Detachable kombinerer funksjonene til en bærbar PC med fleksibiliteten til en 12,3 tommers nettbrett Foto: Lenovo

X1 Yoga Gen 6 har også fått et redesign for bedre brukervennlighet. Skjermen er i et 16:10-format med funksjon for å redusere blått lys, den har integrert fingeravtrykksleser og ny sensor som oppdager menneskelig nærvær for forbedret sikkerhet og enkel bruk.

– Sensoren registrer når du går fra PCen og når du kommer tilbake, og det som er litt gøy er at radarteknologien bak er norsk, sier Johansen.

Vi tror at brettbare PCer kommer til å bli en ny kategori i PC-markedet, men til nå er det kun vi som har denne type produkt

Siste Thinkpad-nyhet er docking-løsningene ThinkPad Thunderbolt 4 og USB-C Universal og Smart Docks. De nye dockingene adresserer håndteringsutfordringer forårsaket av at flere jobber utenfor kontoret, og muliggjør stille gjenkjenning, nedlasting og installasjon av maskinvareoppdateringer.

Mer Yoga og flere skjermer

Lenovo har nå lansert en oled-versjon av den bærbare 14-tommeren Yoga Slim 7i Pro. Som den tidligere LCD-versjonen er PCen verifisert med Intel Evo, kommer med opp til 11. generasjon Intel Core mobilprosessoren, Intel Iris Xe-grafikk eller NVIDIA GeForce MX450-grafikk.

14-tommeren Yoga Slim 7i Pro kommer nå med oled-skjerm. Foto: Lenovo

Oled-panelet er produsert av Samsung Display, og har en oppløsning opptil 2880 x 1800 piksler med 90Hz oppdateringsfrekvens for å redusere forsinkelser og et høyere skjermformat på 16:10.

En annen nyhet fra PC-produsenten er Yoga AIO 7, en alt-i-ett-maskin med roterbar skjerm. AIO 7 har integrert trådløs «casting» som gjør at du kan aktivere skjermen og sende innhold fra et nettbrett eller smarttelefon til denne, uten å måtte skru på PCen. Maskinen har en 27 tommer stor 4K-skjerm, kjører på en AMD Ryzen 7 4800H-prosessor og har en NVIDIA GeForce RTX 2060 GPU for multitasking, innholdsproduksjon og gaming.

Yoga AIO 7 er en alt-i-ett-maskin med roterbar skjerm. Foto: Lenovo

Den roterbare hengselfunksjonen gjør det enkelt snu skjermen fra liggende til stående modus, og den kan også vippes fra helt flatt til 20 grader.

I en periode med mye hjemmekontor har flere blitt oppmerksomme på fordelene ved å ha en ekstern skjerm, og Lenovo lanserer L24i-30 og L27e-30 som begge kommer med IPS-panel og et stativ som gir mulighet til å skjule kabler og legge fra deg telefonen. Skjermene kan tiltes slik for best mulig synsvinkel, har sort ramme og er kun 7,1 millimeter tykke.

Nettbrettet Lenovo Tab 11 har en 11 tommer skjerm med 2000 x 1200 pikslers oppløsning

og du kan velge mellom to ulike stativer: sofistikert metallstativ med trendy tilleggsfarger, eller enkel eleganse i grafittgrå utførelse. Begge skjermene har svart ramme og er ultra-tynne med sine 7.1 millimeter og er så å si kantløse på tre av fire sider.

Nye IdeaPad

Flere nye nettbrett fra Lenovo er på tur på markedet, samt den bærbare PCen Lenovo IdeaPad 5G. Denne 14 tommers maskinen har som navnet antyder støtte for 5G, og lar brukeren dermed surfe kjapt på mobilnettverket. 4G-støtte er også på plass, da 5G-nettet fortsatt er under utbygging. IdeaPad 5G har opptil 20 timer batteritid med kontinuerlig videoavspilling, og kommer med 8GB LPDDR4X minne og 512GB PCIe SSD-lagring.

I samme serie introduserer Lenovo også sine kraftigste IdeaPad PCer; IdeaPad 5i Pro6 og IdeaPad 5 Pro. De kommer med en rekke ulike konfigureringsalternativer, skjermstørrelser på enten 14 eller 16 tommer, og for første gang på en Lenovo IdeaPad-PC kommer skjermen i størrelsen 16:10.

IdeaPad 5i Pro er Intel-basert med 11. generasjon Intel Core i7-prosessor, og opp til NVIDIA MX450 grafikk, mens IdeaPad 5 Pro er drevet av neste generasjon AMD Ryzen mobilprosessor som er rett rundt hjørnet.

Nettbrettet Lenovo Tab 11 har en 11 tommer skjerm med 2000 x 1200 pikslers oppløsning, og en Eye Care-modus som reduserer mengden blått lys.

I en periode med mye hjemmekontor har flere blitt oppmerksomme på fordelene ved å ha en ekstern skjerm, og Lenovo lanserer L24i-30 (avbildet) og L27e-30. Foto: Lenovo

Brettet er drevet av en Snapdragon 662 mobilplattform og har opptil 6GB RAM. Frontkameraet er på 8 megapiksler og bruker du nettbrettet til videokonferanser sørger smart privacy-funksjonen for å gjøre bakgrunnen uklar. Keyboard Pack og Lenovo Precision Pen kan kjøpes som tilbehør.

Ultratynn gaming

Den nye serien av Lenovo Legion PCer bruker ifølge selskapet selv kunstig intelligens for å aktivere en sømløs spill-opplevelse i Lenovo Legion 7, Lenovo Legion 5 Pro, Lenovo Legion Slim 7 og Lenovo Legion 5.

Lenovo Legion 7 er flaggskipet blant spillmodellene, og har fått en høyere 16 tommers skjerm og nytt 16:10 bildeforhold. Foto: Lenovo

De nye Lenovo Legion PCene har Coldfront 3.0 termisk system for bedre luftstrøm, opptil 18 prosent fra forrige generasjon.

Lenovo Legions nye bærbare spill-PCer er også blant de første som får neste generasjons AMD Ryzen mobilprosessorer. I tillegg har Lenovo Legions Harman-høyttalere fått SteelSeries’ Nahimi Audio med støtte for 7.1 kringlyd.

Lenovo Legion 7 er flaggskipet blant spillmodellene, og har fått en høyere 16 tommers skjerm og nytt 16:10 bildeforhold. Maskinen vil komme med neste generasjons NVIDIA GeForce RTX Series Laptop GPUs, en valgfri Wi-Fi 6 Killer AX1650-modul for bedre oppkobling og innebygd webkamera i 720p.

Lenovo IdeaPad 5G er en 14 tommers maskin med støtte for 5G. Foto: Lenovo

Lenovo Legion Slim 7 er den slankeste og letteste Legion-PCen med sine 1,9 kilo. Den vil komme med den nyeste NVIDIA GeForce RTX Laptop GPU, strålesporing og neste generasjons AMD Ryzen-prosessorer. 15,6 tommeren har en 4K-skjerm med 60 Hz oppdateringsfrekvens og 100 prosent Adobe RGB, eller den raskere versjonen med 165 Hz oppdateringsfrekvens med Full HD-skjerm.

Lenovo Legion S600 Gaming Station er en ladestasjon som sørger for at det alltid er strøm på hodetelefonene, musen og mobilen så lenge de to sistnevnte støtter Qi trådløs lading. Den er kompatibel med Lenovos nye spill-headset H600 Wireless. Foto: Lenovo

Lenovo Legion 5 Pro er ifølge Lenovo utviklet for konkurranser. Maskinen har Dual Burn-støtte som skyver CPU og GPU sammen for forbedret bildefrekvens, i tillegg til den nyeste AMD Ryzen-prosessor og neste generasjons NVIDIA GeForce RTX bærbare PC-grafikk. Legion 5 Pro kombinerer 165Hz oppdateringsfrekvens og opptil 3ms responstid med en 16 tommers QHD-skjerm.

Lillebror Lenovo Legion 5 har to skjermstørrelser, 15 eller 17 tommer, i Full HD med en oppdateringsfrekvens på 144 Hz.

Lenovo Legion S600 Gaming Station er en ladestasjon som sørger for at det alltid er strøm på hodetelefonene, musen og mobilen så lenge de to sistnevnte støtter Qi trådløs lading. Den er kompatibel med Lenovos nye spill-headset H600 Wireless, som har en 2,4GHz tapsfri trådløs mottaker med en mottaksavstand på opptil 12 meter.

Fire nye ThinkBook

Lenovo forbedrer ThinkBook Plus Gen 2 i, og introduserer en ny ThinkBook 13x i med 11. generasjon Intel Core-prosessor, og nye ThinkBook 14p Gen 2 og 16p Gen 2 med nyeste generasjon AMD Ryzen mobilprosessor og NVIDIA GeForce Next-Gen Laptop GPU.

Maskinene er laget med små og mellomstore bedrifter i tankene, og utvalgte modeller har fått et nytt 16:10-skjermformat HDR -støtte, mens ThinkBook 16p får den nye generasjonen NVIDIA GeForce-grafikk.

ThinkBook Plus Gen 2 i har fått større skjerm og mindre vekt. Foto: Lenovo

For modellen ThinkBook Plus Gen 2 i er de viktigste forbedringene at e-Ink-skjermen har økt fra 48 prosent skjerm-til-maskin-størrelse og oppløsningen har blitt høyere. Med en vekt på 1,3 kilo og en tykkelse på 13,9 millimeter er maskinen blitt mindre, og tilkoblingene inkluderer Intel Thunderbolt 4-porter, Wi-Fi 61 og en ny valgfri ThinkBook trådløs ladematte.

Den kompakte ThinkBook 13x i, er ifølge Lenovo en av de slankeste 13’-tommerne på bedriftsmarkedet med sine 12,9 millimeter og en vekt på 1,2 kilo.

ThinkBook 14p og 16p er utstyrt med nyeste AMD Ryzen-mobilprosessorer, Full HD webkamera som er beskyttet av ThinkShutters fysiske deksel, og en større styreflate.

PC-ene har også smartfunksjoner som en AI-basert støyreduksjonsalgoritme som skal omgivelsesstøy, og brukere kan endre lydmodus mellom privat for personlige samtaler, delt modus for gruppesamtaler eller miljømodus når man ønsker å dele lyd fra andre enheter.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2021, som ble distribuert 22 februar. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS