Airmaster WOZ 100 går på 12 volt, her i bruk for å fjerne vond lukt i bobilen. Pris: 4.000,- Foto: Wood’s

FJERNER VOND LUKT MED OZON

– Å bruke ozon for å rense luften er en velprøvd teknikk, som vi har gjort tilgjengelig for folk flest, sier Cecilia Krabbe Erixon i svenske Wood’s.

Publisert
Cecilia Krabbe Erixon. Foto: Wood’s

– Ozon forbindes oftest med miljøtrusler og nedbryting av ozonlaget. Med våre ozonaggregat fjernes dårlig lukt, muggangrep, bakterier og virus. Luftrensing med ozon er en skånsom prosess, uten bruk av kjemikalier. Det er viktig å understreke at man ikke må oppholde seg i et rom under ozonbehandingen, men hvis man lufter godt ut etterpå får man et virkelig rent innemiljø, sier Cecilia Krabbe Erixon til fagbladet Elektronikkbransjen.

Hun er marketingsjef i Woods Production Sweden AB. Selskapets historie går tilbake til 50-tallet, da Wood’s begynte å produsere luftavfuktere i Canada. I 2006 fikk selskapet svenske eiere, og produksjonen flyttet til Sverige og Mariestad.

– Med et tydelig miljøfokus og med teknisk innovasjon ønsket Wood’s å styrke sine konkurransefordeler, noe som også gir økt eksport i Europa, sier Erixon.

Høyspenningsutlading

– Vi har i en årrekke produsert ozonaggregat for et annet selskap, som vi kjøpte opp for tre år siden. Siden har vi utviklet produktene for forbrukermarkedet, som et supplement til våre profesjonelle modeller, sier Erixon.

Hun sier ozon finnes i naturen, både som ett beskyttende lag mot ultrafiolette stråler i stratosfæren, men også bakkenært i atmosfæren.

Tallene angir antall milligram ozon som produseres per time

Airmaster WOZ 400. Pris: 6.000,- Foto: Wood’s

– Ozon brukes for å desinfisere luft og vann i en rekke industrielle prosesser. Ozon er et meget reaktivt molekyl, med en sterk oksidasjonsevne, og ozonaggregat brukes for luktfjerning i restauranter, kjøkken, søppelrom, hygienerom, samt til røyk/luktrensing av biler, hotellrom og boliger, sier Erixon.

Wood’s aggregat produserer ozon, et såkalt aktivt oksygen, ved elektrisk høyspenningsutladning. Ozon virker ved å oksidere organiske materialer og røyk, og i de fleste tilfeller er sluttproduktene bare karbondioksid og vann.

– Wood’s Airmaster er navnet på våre ozonaggregat, og vi har tre modeller for forbrukermarkedet; WOZ 100, 400 og 500, der tallene angir antall milligram ozon som produseres per time, sier Erixon.

Sur melkelukt

Wood’s Airmaster WOZ100 drives med 12 volt, og bruker en keramisk plate til å produsere ozon. Pris: 4.000 kroner.

Airmaster WOZ 500. Pris: 6.900,- Foto: Wood’s

Wood’s Airmaster WOZ 400 og 500 bruker i stedet for keramikkplaten et ozonrør, som gjør det mulig å kople til en slange for å behandle steder det er vanskelig å komme til, som under gulv eller klimaanlegget i bilen. Pris: 6.000 og 6.900 kroner.

Både keramikkplaten og ozonrørene er slitedeler som bør byttes hvert år.

– Hvilken mottakelse har produktene fått i markedet?

– De er ikke så godt kjent, men så fort man får presentert hvor enkelt det er å bruke dem er responsen veldig bra. Mange har en bobil, en campingvogn eller en fritidsbolig som ikke er så mye i bruk, og når de først får prøvd å rense luften der er de veldig fornøyde, sier Erixon.

Hun sier Wood’s har produsert ozonaggregat i lang tid, og mener det gir en trygghet for mange at Airmaster-serien WOZ er produsert i Sverige.

Ørjan Myran i Wood’s på Elkjøps Campus-messe i 2019, med den svenskproduserte luftavfukteren Woods SW38. Foto: Stian Sønsteng

Ørjan Myran representerer Wood’s i Norge, og har vært i selskapet i 18 år.

– I første omgang vil produktene selges hos Elkjøp og frittstående handlere, sier han.

– Vi har en vei å gå, for å gjøre teknologien kjent. For eksempel slet en bekjent med sur melkelukt i bilen, etter at det hadde gått hull på en kartong på en ferietur. Han fikk låne den minste modellen av meg, og etter et par behandlinger på seks timer var all lukt borte, sier Myran.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2022, som ble distribuert 21. juni. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS