RADIOLAMPER FOR DEKNING

Telenor og Huawei samarbeider om en ny løsning på problem med innendørsdekning. Norge blir først i verden med den nye teknologien.

Publisert Sist oppdatert

Huawei har kommet opp med en teknologi de kaller RadioLamp, og på en felles pressekonferanse med Telenor viste David Wang, global sjef for Huaweis trådløse produkter, fram selskapets nye produkt.

Boksen ligner litt på en stor wifi-ruter og kan skrus opp på veggen i bygg hvor innendørsdekningen er manglende.

Del av nettet

Dessverre opplever mange at dekningen på mobilt bredbånd ikke er like god i offentlige bygninger og næringsbygg

– Vi har sett en firedobling på mobiltrafikken under årets OL i forhold til i Vancouver for fire år siden. Det sier noe om hvordan utviklingen går. Dessverre opplever mange at dekningen på mobilt bredbånd ikke er like god i offentlige bygninger og næringsbygg, og det vil vi gjøre noe med, sier direktør for Telenor Norge, Berit Svendsen, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Det at de nye minibasestasjonene settes opp innendørs vil også ha en effekt på kapasiteten i nettet. De vil overta det meste av teletrafikken innendørs, og det vil avlaste basestasjonene som står ute.

– Vi har flere piloter i gang allerede og vi er særdeles fornøyd med teknologien. Ikke bare løser den et dekningsproblem, den gjør det lett å administrere nettet. RadioLamp er jo en liten basestasjon som kombinerer tre radioteknologier på flere frekvenser og alt vi trenger å gjøre er å koble den til med ethernet. Den får til og med strøm via nettverket, sier teknologidirektør i Telenor Norge, Frode Støldal.

Fjernadministrasjon

I motsetning til andre løsninger som er på markedet i dag, blir RadioLamp en del av Telenors nettverk som kan administrere sentralt, og selskapet vil umiddelbart merke om en av enhetene faller ut.

- Lampene henger sammen med resten av nettet. Med løsninger som femtoceller ser vi ikke disse i vårt nett, og feilretting tar lang tid. Kombinert med skytjenester, er dette en utrolig bra løsning, sier Telenor Norge-sjefen.

Løsningen er beregnet for selskaper med 20 ansatte og oppover.

Innendørsdekning er et problem i mange kontorbygg, når vil vi se denne løsningen på det norske markedet?

– Vi er fortsatt i forhandlinger med Huawei om prisen på produktet, og så må vi finne en god forretningsplan. Det vil nok ta et års tid, sier Svendsen.

Powered by Labrador CMS