DETTE ER WINDOWS PHONE 8

Microsoft lanserer det de håper skal bli det tredje store operativsystemet på mobil. Koplingen til Windows 8 er tett.

Publisert Sist oppdatert

Fagbladet Elektronikkbransjen var til stede under Microsofts viktigste mobillansering noen sinne. Sammen med andre norske journalister møtte vi både Microsoft Norges representanter og vi så direktesendingen fra selskapets pressekonferanse i USA.

Fra PC til mobil

Med iOS og Apple kan vi ikke gjøre noen tilpasninger, mens med WP8 er det mye vi kan gjøre sammen med våre kunder

– Vi tror på samme brukeropplevelse på tvers av ulike plattformer. Folk vil ha samme grensesnitt på telefonen som de er vant med fra Windows 8 – de to systemene vil dra opp hverandre, sier forbrukerdirektør i Microsoft Norge, Oddbjørn Berentsen, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Det samme budskapet kom fra mobilsjefen i Microsoft, Joe Belfiore, som ledet lanseringen i San Francisco. Via skytjenesten SkyDrive skal WP8-brukere ha alt innholdet sitt tilgjengelig både på PCen, Xboxen, mobilen og nettbrettet.

Det har vært kjent siden i sommer at Windows Phone 8 (WP8) kjører på samme kjerne som Windows 8-operativsystemet. Det betyr blant annet at nettverksteknologi, sikkerhet, medie- og nettleserteknologi og filsystemet er det samme, noe som skal gjøre enklere for utviklere å lage den samme programvare til både Windows 8 og Windows Phone 8, og brukerne skal kunne skifte sømløst fra én plattform til en annen – PC, nettbrett og mobil. Windows Phone 8 innebærer så store endringer at OS-et ikke kan kjøres på mobiler som i dag leveres med Windows Phone 7.5.

Live apps

Belfiore startet med å vise fram den nye startskjermen for WP8, men nye farger og fliser (tiles) som nå kommer i tre ulike størrelser. De nye flisene kalles «live tiles» og «live apps», og som navnet indikerer henter disse informasjon løpende fra de ulike applikasjonene du har installert på startskjermen. Dermed blir startskjermen din personalisert med for eksempel bilder fra din egen Facebook-feed.

– Smartmobileventyret startet med Iphone, men nå har Apple og Android stagnert i forhold til brukergrensesnittet. Vi ville ikke bruke den samme statiske rekken av ikoner på våre telefoner, men sette folk i sentrum – ikke de ulike appene, sier Belfiore.

Det vises også når skjermen er låst. I stedet for et statisk bilde, kan WP8-mobiler vise bilder og annen informasjon fra appene dine. Dette kan være bilder fra en lokal eller ekstern bildesamling, sportsresultater, Facebook-oppdateringer og mer.

Eget barnehjørne

Det er ingen tvil om at små barn også liker smarttelefoner, og mange applikasjoner er nettopp beregnet for de minste. Men faren ved å gi bort mobilen til ungene er at det fort kan gå meldinger til sjefen ved et uhell, større barn kan bli fristet til å foreta dyre «in app»-kjøp i spill, eller uforsiktige fingre endrer innstillinger og sletter bilder.

Belfiore hadde med seg sine egne barn på scenen for å demonstrere Microsofts løsning på problemet, et eget «barnehjørne». Du kan velge hvilke funksjoner og applikasjoner som skal være tilgjengelig i denne modusen, og når du aktiverer denne vil barna dine kunne fikle med telefonen din uten at du trenger å bekymre deg.

Kontroll på trafikken

Data Sense er en ny funksjon i WP8, som skal gi folk bedre kontroll over mobildata-utgiftene. Dette er både en oversiktsfunsjon som viser hvilke applikasjoner som bruker mest data, og hvor mye du har igjen av bruk, men den komprimerer også mengden data som overføres til nettleseren.

– I våre tester viser det at vi reduserer mobildatabruken med hele 45 prosent, sier Belfiore.

Data Sense avhenger av at mobiloperatører støtter løsningen. Vi snakket med Tone Valeberg, innkjøpsansvarlig for terminaler i Telenor, og Kjetil Simonsen, ansvarlig for terminaloppfølging fra Telenor, og de sier mobilselskapet foreløpig ikke har rukket å se på løsningen og om dette er noe Telenor vil støtte.

Rom for flere

Microsoft lanserte også en funksjon kalt "Rom". Her kan du lage ett rom for familien, hvor bilder kan deles privat, notater (som handlelister) kan skrives og endres av alle parter, det er mulighet for å sende meldinger til hele gruppen og se hvor den enkelte befinner seg via kartfunksjonen.

Full funksjonalitet får du bare om alle i gruppen har en WP8-mobil, men det er mulig å for eksempel dele  kalenderen fra rommet med medlemmer som bruker andre plattformer. Du kan opprette så mange rom du vil, slik at du kan dele ulike ting med venner, treningsgruppa og jobben.

Med på lanseringen var også skuespillerinnen Jessica Alba, som viste hvordan hun hadde personalisert sin WP8-mobil.

– Jeg hadde en Iphone tidligere, og da Joe overtalte meg til å ta i bruk en Windows Phone 8 var jeg spesielt redd for hvordan jeg skulle få med all musikken min. Jeg er avhengig av musikken min når jeg reiser, sier Alba.

Løsningen ble applikasjonen Microsoft Phone, som synkroniserer alt innholdet fra en Iphone til Windows Phone 8. Appen er utviklet av Microsoft selv.

Applikasjoner

En av bekymringene før lanseringen av Windows 8-mobiler har vært tilgangen til applikasjoner. Det skal det ifølge Belfiore ikke være noen grunn til.

– Det er nå mer enn 120 000 applikasjoner i Windows Phone Store, og 46 av 50 av de mest populære applikasjonene for iOS og Android er også tilgjengelige for Windows Phone.

Det er betraktelig mindre enn hos konkurrentene, men Belfiore mener det er viktigere med kvalitet enn kvantitet. Nå er det kun utvalgte utviklere som har hatt tilgang til SDK-kitet før lanseringen, med slippet av utviklingsverktøyet til alle utviklere ved lanseringen regner man med at antall applikasjoner vil øke kraftig framover. Flere av de store selskapene som Facebook, Pandora og Spotify kommer med applikasjoner utviklet spesielt for å dra nytte av de nye funksjonene i WP8.

Også for bedrifter

WP8 inkluderer også en digital lommebok med støtte for betalings- og kredittkort, kuponger, ombordstigningskort og annet. Den kan dessuten knyttes til et sikkert SIM-kort fra mobiloperatøren, noe som skal åpne for ytterligere betalingsmåter. Med Windows Phone 8 blir kartene fra Nokia standard også på mobiler fra andre leverandører.

Det er mest fokus på konsumentsiden ved lansering, men Windows Phone 8 skal være mer bedriftstilpasset enn forgjengeren, ved at den blant annet henter sikkerhetsfunksjonalitet fra Windows 8. Dette inkluderer full kryptering av hele enheten, inkludert operativsystemet og datafiler, bedre sandkasse for applikasjonskjøring, støtte for UEFI Secure Boot og nye verktøy for fjernadministrasjon.

I tillegg skal systemet leveres med en egen Company Hub, som bedrifter selv kan tilpasse med utvalgte applikasjoner og informasjon.

Telenor er positive

Med på lanseringen i Norge var flere av Microsofts partnere, både HTC, Samsung, Nokia og Telenor.

– For å lykkes med WP8 må vi få til et helt annet pull i markedet enn det som har vært hittil. Jeg tror at gjennom noen år vil vi bygge noe som kan konkurrere med iOS og Android. Telenor kommer til å støtte WP8 sterkt i kampanjer framover, sier Tone Valeberg, innkjøpsansvarlig for terminaler i Telenor.

Hun forteller at Telenor er veldig glade for å ha fått inn en tredje aktør på mobilmarkedet.

– Med iOS og Apple kan vi ikke gjøre noen tilpasninger, mens med WP8 er det mye vi kan gjøre sammen med våre kunder. Personlig har jeg ikke vært så entusiastisk siden Iphone kom, sier Valeberg

Hun får støtte av sin kollega.

– Vi skal jo være nøytrale når det kommer til operativsystem, men når det er sagt skal det mye til for at vi stiller oss så sterkt bak ett OS som vi gjør på WP8, sier Kjetil Simonsen, oppfølgingsansvarlig for terminaler i Telenor.

Flere mobiler i november

Vi fikk også tatt en kjapp titt på WP8-produktene fra Nokia (se egen sak), HTC og Samsung. HTC hadde med seg sine HTC Windows Phone 8X og 8S.

Windows Phone 8X blir selskapets nye toppmodell. Den får en 4,3 tommer stor skjerm med en oppløsning på 1280 x 720 piksler. Under det fargerike dekselet finner du en Snapdragon S4-prosessor med doble kjerner på 1,5 GHz. Det er den samme prosessoren som sitter i 4G-versjonen av Samsung Galaxy SIII. Internminnet er på 16 GB, og her er ikke støtte for minnekort. Kameraet har fått en oppløsning på åtte megapiksler, og kan ta video i Full-HD. 8X kommer i blått, gult og sort, vil koste i overkant av 4.000 kroner og skal etter planen komme i salg i løpet av november.

HTC Windows Phone 8S er lillebroren. Her får du en 4-tommers skjerm med 800 x 400 pikslers oppløsning, en Qualcomm S4 1 GHz-prosessor med doble kjerner og et internminne på fire gigabyte. Synes du det er lite minne, støtter 8S også minnekort. Kameraet er på fem megapiksler, og 8S vil antakelig koste tusenlappen mindre enn storebror når den kommer i butikk i november. Også her får de fargeglade noe å velge mellom, modellen kommer i blått, hvitt, gult og oransje.

Også Samsung var til stede og viste fram både hybrid-PC-er og nettbrett som kjører Windows 8, og på mobilsiden stilte de med sin nye Samsung Ativ S. Denne mobilen har en 4,8 tommer stor AMOLED-skjerm, er 8,7 millimeter tykk og kommer med et batteri på 2300 mAh. Systembrikken er en Snapdragon S4 med tokjerneprosessor på 1,5 GHz. Også denne modellen kommer i løpet av november, og vil ha samme prispunkt som de øvrige toppspekkede WP8-modellene.

Powered by Labrador CMS