MER GASS, MINDRE SVINN

En liten pute som forsiktig slipper ut ekstra CO2, kan forlenge holdbarheten på en pakke fersk torsk med mer enn en halv uke.

Publisert Sist oppdatert

– Dette kan få mye å si for å redusere matsvinnet, tror forsker Anlaug Ådland Hansen ved Nofima.

Hun har ledet selskapets forskningsprosjekt om CO2-dispenseren som nå lar produsentene forlenge holdbarheten på sine ferskvarer, uten å endre på pakninger eller design.

Nofima har utviklet løsningen selv, med midler fra blant annet Norges Forskningsråd. Arbeidet med CO2-dispenseren har pågått i en tiårsperiode.

Dette kan få mye å si for å redusere matsvinnet

Allerede i dag finner du i alle ferskvarepakninger en liten pute som absorberer fuktighet under maten. Erstatter du den fuktoppsamleren med en CO2-emitter oppnår du samtidig lengre holdbarhet. Den fungerer slik at når fukt fra maten kommer i kontakt med dispenseren, avgir den CO2. Dette hindrer bakteriefremvekst slik at utløpsdatoen kan forlenges.

– I dag finnes det i hovedsak to ulike forpakninger for ferskvarer. Det ene er en vakuumpakning, hvor du fjerner all luft. Du gjør lagringsklimaet anaerobt. Den andre pakketypen kalles «modifisert atmosfærepakning», forkortet til MAP. Her erstatter du luften rundt produktet med en pakkegass, forklarer Ådland Hansen.

Testingen ved Nofima viser at holdbarhet på en vakuumpakket torskefilet kan være syv dager. Legger du inn en CO2-emitter øker du vakuumpakningens holdbarhet til ni dager.

Vanlig holdbarhet på den samme torskefileten i en MAP, er inntil ni dager. Tilsetter du en CO2-emitter øker du holdbarheten til inntil 13 dager.

– Selve CO2-dispenseren må være nøyaktig tilpasset produktet, produktets fuktighet og vekt. Likedan er det viktig at hygienen på produktet før pakking er riktig ivaretatt, sier forskeren.

Ådland Hansen understreker at CO2-dispenseren ikke inneholder noe som ikke finnes eller absorberes i maten fra før. Den opprettholder kun gasstrykket i pakningen slik at innholdet holder seg godt lenger.

Powered by Labrador CMS