ELEKTRISK UNGDOM

Hva vil du savne mest hvis du befant deg på et sted uten strøm? De under 30 år er mest opptatt av hvordan de skal få ladet telefonen.

Publisert Sist oppdatert

Et gjennomsnitt av befolkningen plasserer mobilen på tredjeplass over hva som er viktigst å ha strøm til i løpet av en dag. Men de under 30 år mener at mobilen er aller viktigst, viser en undersøkelse TNS Gallup har laget for Statnett.

– Yngre prioriterer mobilen foran varmtvann, oppvarming, matlaging, kjøleskap og vaskemaskin når det daglige strømbehovet rangeres, sier kommunikasjonssjef Nina Yong Kviberg i Statnett. 

31 prosent av de under 30 år mener strøm til mobilen er viktigst. Bare halvparten så mange i aldergruppen mener strøm til varmtvann er viktigst.

Yngre prioriterer mobilen foran varmtvann, oppvarming, matlaging, kjøleskap og vaskemaskin

De eldre aldersgruppene plasserer matlaging øverst på lista over hva det er viktigst å ha strøm til i løpet av en dag. 36 prosent av befolkningen over 60 år mener strøm til mat er viktigst. Bare fire prosent prioriterer mobilen.

– Svarene forteller kanskje også en del om nordmenns høye forventninger til permanent tilgang til strøm. Vi er muligens ikke så bevisste på hva vi faktisk bruker den til. Jeg tror en ungdom ville ha prioritert strøm til varmeovnen fremfor mobilen hvis innetemperaturen sank til ti grader, sier hun.

Strøm er en svært viktig del av hverdagen til nordmenn. Vi er helt i verdenstoppen i strømbruk. Bare Kuwait bruker mer per innbygger, ifølge Statistisk sentralbyrå.

– I likhet med Kuwait har vi har hatt relativt lave strømpriser i forhold til inntektsnivået. Strømnettet er godt utbygd. Dermed har vi basert oss på strøm både til oppvarming og andre energibehov, sier seniorrådgiver Ann Christin Bøeng i Statistisk sentralbyrå.

97 prosent av norsk kraftproduksjon er fra fornybar vannkraft takket være naturgitte forhold i fjell og fossefall.

Powered by Labrador CMS