Elisabeth Aarsæther, direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. Foto: Nkom

VARSLER SPISSERE MOBILREGULERING

Nkom sier de spisser reguleringen av mobilmarkedet, og Telenor må fortsatt la konkurrentene bruke deres nett.

Publisert

Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet, Nkom, varsler at Telenor fortsatt må la konkurrenter bruke selskapets mobilnett der de ikke selv har dekning, men endrer betingelsene.

Den nye reguleringen skal særlig stimulere selskaper som vil investere i egen infrastruktur, og legge til rette for tre uavhengige mobilnett over hele landet. Tilsynet vil fortsatt ikke regulere Telia.

– Konkurranse til fordel for brukerne og samfunnet er mer enn noen gang målet. Men virkemidlene må endres etter nær to tiår med fravær av effektiv konkurranse i markedet, sier direktør Elisabeth Aarsæther i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet i en pressemelding.

I forslaget skilles det klarere enn tidligere mellom selskap som investerer i utbygging og dekning, og selskap som leier nett og tjenester for å betjene sine kunder. Krav om nye prismodeller skal gjøre det mer lønnsomt for en utbygger å være kunde hos Telenor mens han bygger selv, men det skal samtidig ikke være mer lønnsomt å leie enn å eie infrastruktur, sier Nkom.

I Norge er det selskapet Ice som bygger ut det tredje mobilnettet, og er på vei mot å bygge ut et mobilnett som dekker hele befolkningen. Reguleringen vil stimulere Ice til å hente trafikken over i eget nett og bygge ut også der det er få kunder, fremfor å være leietaker, heter det i meldingen.

Noen små mobilselskaper har imidlertid ikke egne nett, men er 100 prosent leietakere. Disse er også viktige for å drive frem nye tjenester, drive priskonkurranse og utfordre de store, ifølge Nkom.

- Men nå står vi ved et veiskille. Og det er tid for å stimulere ekstra for å nå målet om tre uavhengige mobilnett, sier Aarsæther.

Forslaget er nå sendt til ESA for godkjenning.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2020, som ble distribuert 14. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS