Dekningsdirektør i Telia, Tommy Johansen (i midten) og resten av Telia-gjengen kunne feire at de nok et år ble kåret til å ha landets beste 4G-nett. Foto: TU Media

TELIA VANT DEKNINGSTESTEN

For andre år på rad er Telia kåret til å ha Norges beste 4G-dekning, i Tek.nos store dekningstest.

Publisert

Resultatene ble lagt fram på Tek-konferansen i Strömstad, og etter at testerne i Tek.no har kjørt 12.000 kilometer og målt 1,1 millioner punkter stakk Telia knepent av med seieren i år igjen.

11 personer har vært i sving med målinger, og testen fokuserer i hovedsak på «mobilt bredbånd» via mobiltelefonen, med vekt på surfing, strømming og annen dataintensiv bruk av mobiltelefonen.

Finnmark ga utslagetResultatene ble lagt fram på Tek-konferansen i Strömstad, og etter at testerne i Tek.no har kjørt 12.000 kilometer og målt 1,1 millioner punkter stakk Telia knepent av med seieren i år igjen.

11 personer har vært i sving med målinger, og testen fokuserer i hovedsak på «mobilt bredbånd» via mobiltelefonen, med vekt på surfing, strømming og annen dataintensiv bruk av mobiltelefonen.

Tek.no slår fast at vi har to veldig gode landsdekkende mobilnett i Norge, og i byer og tettsteder finnes det stort sett 4G-dekning overalt.

Men ingen av mobilnettene er uten mangler, og i årets mobiltest er det er jevnt mellom Telia og Telenor sør for Trondheim. Telia har en del områder med kun 3G-dekning nord for Bergen og på Nord-Vestlandet, mens Telenor bare har 2G i store strekker mot svenskegrensa rundt Røros.

Det er spesielt Finnmark som er utfordrende for Telenor, og det gjør at den totale 4G-dekningen for deres del svekkes noe.

– Totalt så vi en 4G-andel for Telenor i rutene vi har kjørt i Norge på drøye 81 prosent, mens Telia nærmer seg 92 prosent. Om vi kun ser på dekningen fra Lindesnes til Brønnøysund, er det langt jevnere, med over 90 prosent for begge, sier Niklas Plikk, fagredaktør i Tek.no.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor gikk allerede før testen ut i bransjemagasinet Inside Telecom og uttalte at dekningstesten ikke er god nok.

Samme dag som testen ble presentert, sendte Telenor ut en pressemelding hvor de viste til tall fra Ookla Speedtest som viser at Telenor hadde det raskeste nettet åtte måneder på rad, og at de også kom best ut i en test gjort av Simula nylig.

– Nå har jeg ikke lest testen ennå, men selvfølgelig skulle jeg ønske vi hadde vunnet i dag. Når det er sagt, så har vi vært veldig kritiske til testen hele veien. Så om vi hadde vunnet i dag, så hadde vi fortsatt vært kritisk til den, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge, til Digi.no.

Hviler ikke på laurbæreneAmundsen mener testen har altfor lite omfang til at det er mulig å kåre en vinner.

 – Men jeg er kjent med at vi i Troms og Finnmark ligger etter på veidekning, sier Amundsen, men mener at de vinner der folk bor. 

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge mener Tek.nos test har for lite omfang. Foto: Martin Fjellanger/Telenor

Telenor har planer om å bli ferdig med 4G-utbyggingen i løpet av 2018.

– Det eneste vi kan gjøre er å bygge alt det vi kan. Vi må sørge for at vi får oppgradert 2G-nettet vårt til 4G så raskt som mulig. Selv om vi har tapt to år på rad, så er vi faktisk i rute, sier Amundsen.

Telias dekningssjef Tommy Johansen feiret at selskapet vant dekningstesten for andre år på rad, men hadde ikke tatt seieren for gitt i forkant.

– Jeg har sagt hele tiden at det kom til å være et tett løp, men som vi sa da vi vant i fjor: Vi skal ikke hvile på laurbærene, vi skal fortsette å bygge, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS