Mobile World Congress (MWC) i Barcelona den siste uken i februar. Foto: GSMA
Mobile World Congress (MWC) i Barcelona den siste uken i februar. Foto: GSMA

BILER, MOBILER OG NETTVERK

Årets MWC i Barcelona samlet over 100.000 deltakere og 2.400 utstillere fra hele verden, med mye fokus på 5G, kunstig intelligens og smarte ting.

Publisert

Riktignok var det rundt 1.000 færre deltakere enn i fjor, men antall utstillere har økt. Her hjemme er det nok lanseringen av nye telefoner, nettbrett og smartutstyr som får mest oppmerksomhet, men på de 120.000 kvadratmeterne messen strekker seg over er det mye annet å se på også. Fra tunge infrastrukturløsninger til mer eller mindre smarte dingser – her har vi samlet noen av inntrykkene fra messa.

Kleskjeden Mango lanserer digitale prøverom i samarbeid med Vodafone. Blant funksjonene er smarte speil, som lar deg skanne merkelappene på klærne eller kontakte ansatte for å be om en annen størrelse eller farge på plagget du prøver. Speilet vil også anbefale deg andre plagg og tilbehør for å sette samme et helt antrekk. De digitale prøverommene skal rulles ut i kjedens flaggskipbutikker i flere land, og er ifølge Mango selv den første fasen i selskapets digitale transformasjonsprosjekt.

Foto: Marte Ottemo.
Foto: Marte Ottemo.

I enkelte haller minnet MWC mer om en bilutstilling enn et mobilshow. Mercedes-Benz var ett av mange bilselskap som tok turen til Barcelona for å vise fram sine siste nyvinninger. De fokuserte på mobilintegrasjon og kunstig intelligens, og vise fram en rekke nye funksjoner som lærer og tilpasser seg sjåførens oppførsel og preferanser. En ny chatbot kalt “Ask Mercedes” lar deg stille spørsmål og se funksjoner i utvidet virkelighet (AR) i selskapets mobilapp.

Foto: GSMA.
Foto: GSMA.

Formel 1 er for første gang til stede på MWC med egen stand. Her kan messedeltakerne teste sine egne kjørekunnskaper i en digital racerbil. Formel 1 lanserte i høst sin egen esport-løsning, og september startet konkurransen om å bli den beste virtuelle racerbilførereren. Vanligvis spiller man på Playstation4, Xbox One eller PCen, men i anledning mobilmessen hadde selskapet bygd egne virtuelle racerbiler.

Foto: Marte Ottemo.
Foto: Marte Ottemo.

Spanske Seat er på plass på MWC for fjerde gang, og viste både fram prototyper på nye modeller og en 360-graders simulering av hvordan det vil være å kjøre i framtidens biler. Prototypen Leon Cristobal concept car skal være sjåførens skytsengel, og har som mål å redusere antall trafikkulykker til null.  Bilen har flere enn 15 ulike sikkerhetsfunksjoner som skal redusere de vanligste årsakene til trafikkulykker (trøtthet, alkoholpåvirkning, uoppmerksomhet og fart) med opptil 40 prosent.

Foto: Marte Ottemo.
Foto: Marte Ottemo.

Norske No Isolation stod på stand sammen med Vodafone, og var nominert til GSMAs pris for beste innovasjon innen e-helse. Oppstartsbedriften lager en robot som lar langtidssyke barn få være med i skolehverdagen, og har tatt produktet sitt ut i flere land. Tidligere sjef for bedriftsmarkedet i Telia, Kristian Renaas, har nylig kommet inn i selskapet som salgsdirektør, og sier til fagbladet Elektronikkbransjen at deltakelsen på MWC har vært en suksess så langt.

Foto: Marte Ottemo.
Foto: Marte Ottemo.

HTC hadde ingen nye telefoner å vise fram under årets messe, men fortsetter å fokusere på virtuell virkelighet. Messedeltakerne kunne ta seg en ballongtur, spille skytespill eller dykke med hvaler, uten å forlate messegulvet. Foto: Marte Ottemo

Foto: Marte Ottemo.
Foto: Marte Ottemo.

Innovasjon Norge samlet flere norske selskaper og oppstartsbedrifter på sin felles stand, blant annet Meawallet, Thinfilm og Signicat. Flere andre norske selskaper var også å finne på messen, mange som en del av større samarbeidspartneres utstillinger. Hos Huawei fant vi blant annet Altibox, Shiip, Nortrace og 7sense, mens Working Group Two hadde fått plass hos Cisco.

Foto: Marte Ottemo.
Foto: Marte Ottemo.

Smartklokker, aktivitetsarmbånd og sportsklokker har vært stort de siste årene. Nå kommer smartfunksjonalitet inn i andre treningsprodukter, som dette hoppetauet fra Tangram. Ved hjelp av LED-lys i håndtaket ser du antall hopp som et hologram foran deg når du hopper. Tauet kan vise hastighet, varighet på økten og antall hopp, og støtter både Health Kit i iOS og Google Fit på Android, slik at du kan samle treningsdataene dine.

Foto: Tangram.
Foto: Tangram.
Powered by Labrador CMS