NAVIGASJON MED VIDEO ser skilt og veikant

Blaupunkts nye navigatører kombinerer et videobilde av trafikksituasjonen med piler som viser hvor du skal kjøre.

– Dette finner du ikke hos noen av konkurrentene. Et integrert kamera kombinerer trafikkbildet med veibeskrivelsen, noe som gjør navigasjonen enklere og mer realistisk enn noen gang, sier salgssjef Øivind Heine Olsen i Robert Bosch AS.

De to toppmodellene TravelPilot 500 og 700 kjenner igjen veiskilt og kan varsle om den aktuelle fartsgrensen uavhengig av hva som er registrert i det innebygde kartverket.

– Hvordan ligger Blaupunkt an i navigasjonsmarkedet i Norge i dag?

– Vi har noen store aktører foran oss, men lanserer nå en rekke spennende produkter som gjør at vi vil stå sterkere i konkurransen. Ikke minst tilbyr vi viktige funksjoner som øker trafikksikkerheten, og vi finner et marked for dem som vil ha noe mer enn kun navigasjon - som vil bruke enheten til å lese epost, være på internett eller se TV hvis du er i utlandet, sier Olsen.

Han mener de har de eneste enhetene i markedet med videokamera, og forteller at de allerede har hatt forespørsler fra trafikkskoler.

– De er interessert i å filme kjøretimen for siden å gå gjennom den sammen med elevene. Dette er et marked vi ikke hadde tenkt på, sier Olsen.

Når det gjelder den innebygde TV-mottakeren i TP700, støtter den ikke RiksTVs sendinger i Norge. Olsen tror derfor TP500 blir den viktigste modellen for det norske markedet.

TV i utlandet

– TP700 har et par andre tillegg, som kart for Russland og en pakke med kontorprogrammer som Word, Excel, Power Point, PDF, epost, kalender og tegneprogram. Siden prisdifferansen bare er 800 kroner vil nok mange likevel velge TP700, selv om de bare kan bruke TV-mottakeren i utlandet, sier Olsen.

De første enhetene kommer i handelen i midten av oktober, i første omgang i et begrenset kvanta.

Både TP500 og 700 har stemmegjenkjenningsfunksjonen, riktignok bare på engelsk og tysk, som gjør det mulig å angi destinasjon uten tastetrykk. Begge modellene blåtann for tilkopling av mobiltelefonen og bruk som håndfrisett. Via WLAN-tilkoplingen kan de brukes til bredbåndstelefoni (Voice over Internet).

En integrert lyssensor endrer automatisk mellom dag- og nattmodus. Kart for 41 land er forhåndsinstallert i TP500 – TP700 inkluderer i tillegg Russland. Enhetene har dual core titanium-prosessor med klokkefrekvens på 500 MHz, samt 8 GB harddisk.

– Tidligere hadde vi programvare fra Navigon, i fjor kunne vi for første gang tilby enheter med vår egen programvare. I dag har alle enhetene vår egen programvare, og ved begynnelsen av året byttet vi ut navnet Lucca med TravelPilot. TP100 og TP200 er innstegsmodellene, og TP200 er ett av de beste TMC-produktene på markedet. TP300 som har i tillegg blåtann, og TP500 og TP700 er toppmodellene våre med multimediafunksjonalitet av avanserte Driver Assistanse-funksjoner. Vi er de første som har dette i en personlig navigasjonsenhet (PND), sier Martin Giersbeck.

Han er sjef for marketing og utvikling i Product Center Driver Information Systems hos Robert Bosch.

Blaupunkt ønsker nå å etablere seg som en fullsortimentsleverandør innen PND-markedet. Selskapet er langt fra nybegynnere innen navigasjon, allerede i 1982 hadde de sin første prototype av systemet EVA, i 1989 lanserte de det første navigasjonssystemet i Europa og i 2004 hadde de det første systemet som viste optimale ruter.

Les også:

Mer sikkerhet i vente fra Blaupunkt

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.7/2008