FULL DIGITALRADIODEKNING I 2014

Hele Norge får tilgang til digitalradio i 2014. Det er klart etter at Digitalradio Norge (eid av P4 og NRK), NRK og Norkring har inngått en utbyggingsavtale.

Publisert Sist oppdatert

Kontrakten ble signert fredag 4. mai, og offentliggjort av kulturminister Anniken Huitfeldt 9. mai under Nordiske mediedager i Bergen. Ferdigstillingen av Norges to riksdekkende radionett er ifølge Digitalradio Norge verdens største DAB-utbygging til nå. Til sammen koster de digitale radionettene over 3 milliarder kroner fordelt over en 20-årsperiode. Investeringene gjøres av Norkring og finansieres gjennom leieavtaler med Digitalradio Norge og NRK.

Det var etter det fagbladet Elektronikkbransjen forstår dramatikk i kulissene i ukene før kontraktsigneringen, da SBS Radio Norge AS (SBS) trakk seg ut av Digitalradio Norge. Ifølge radioassistant.com var det de tyske eierne ProSiebenSat1 som besluttet å ikke stille med den nødvendige finansielle støtten som kreves for DAB-utbygging gjennom Digitalradio Norge.

Radio Norge i kanalpaletten

Radio Norge vil fortsatt ligge som en del av kanalpaletten, men nå eies vi kun av P4 og NRK

Markedssjef Jarle Ruud i Digitalradio Norge sier imidlertid til fagbladet Elektronikkbransjen at utbyggingskontraktene er utformet slik at Radio Norge eller andre aktører enkelt skal kunne komme inn igjen i samarbeidet.

– Radio Norge vil fortsatt ligge som en del av kanalpaletten, men nå eies vi kun av P4 og NRK, sier Ruud.

I løpet av 2014 skal den videre utbyggingen av digitalradionettene gi NRK en dekning på cirka 99,5 prosent. Denne kontrakten er nå ute på anbud. Ruud forteller at for eksempel utstyret på Tryvann allerede er oppgradert, den økte sendeeffekten skal gjøre at spesielt innendørs mottakererforhold er blitt bedre i Oslo-området.

15-30 kanaler

Digitalradio Norge AS er et samarbeid mellom Norsk Rikskringkasting AS og P4 Radio Hele Norge AS for å gjennomføre digitaliseringen av radio i Norge. Med digitalradio får de fleste norske radiolyttere 15 til 30 riksdekkende kanaler.

– Dette er en milepæl for norsk radio, og noe vi har jobbet lenge for. Som siste medium tar radioen endelig steget inn i den digitale hverdagen. Dermed vil alle lyttere kunne nyte godt av et enda mer variert og spennende radiotilbud, om de bor i store byer eller utenfor allfarvei. Det fortjener landets lyttere som hver dag bruker radioen som kilde til både underholdning og informasjon, sier kulturminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding fra Digitalradio Norge.

80 prosent i dag, 90 neste år

I dag dekker digitalradionettet rundt 80 prosent av landets husstander, og en utbygging som skal gi 90 prosent dekning i løpet av 2013 er i gang. Med den nye kontrakten som er inngått skal dekningen bli 99,5 prosent innen utgangen av 2014.

Ifølge pressemeldingen fra Digitalradio Norge er det ikke bare nye områder som skal bygges ut, men mange steder som har dekning allerede skal forbedres og finjusteres.

Radio.no

– Nettet vil også få svært god arealdekning som er viktig for bilradiomottak. Utbyggingen blir fullført i god tid før den endelige overgangen fra analog til digital radio i 2017. Digitalradio Norge jobber med å informere landets lyttere om overgangen, og lanserer de nye informasjonssidene Radio.no. Her finnes blant annet en søketjeneste som gir konkrete svar om dekningen der du bor og ferdes, heter det i pressemeldingen.

– Med søketjenesten kan alle finne ut om de har dekning, alternativt når en utbygging vil finne sted. Man kan også få varsling om lokal utbygging per epost eller SMS, sier daglig leder Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge.

Powered by Labrador CMS