NY OG KRAFTIGERE WII

Etter 86 millioner solgte Wii-konsoller har salget begynt å stagnere. Nintendo peker ut fremtiden for sine stasjonære konsoller med etterfølgeren Wii U.

Etter å ha blitt akterutseilt med Nintendo 64 på 90-tallet og Nintendo Gamecube på starten av 2000-tallet, klarte Nintendo å kapre tilbake markedsandelene og publikum med Nintendo Wii i 2006. Maskinens familievennlige fokus sammen med de intuitive bevegelseskontrollene gjorde den til en suksess langt ut over kjernepublikumet til Sony og Microsoft. Nå som begge de to konkurrerende selskapene har lansert sine egne bevegelseskontrollere valgte Nintendo å se frem i tid på årets E3, og avslørte sin nye konsoll Wii U.

Lesebrettkontroller

Det vil si, Nintendo viste frem håndkontrollen til sin nye konsoll mens selve konsollen bevisst ble holdt i bakgrunnen. Nintendo ønsket først og fremst å demonstrere mulighetene med Wii Us nye håndkontroll, og de tekniske spesifikasjonene til konsollen ble ikke presentert under årets messe. Det eneste Nintendo ville si var at den viser HD-grafikk og er konkurransedyktig med både Playstation 3 og Xbox 360.

– Dette er et system som alle vil ha glede av sammen med andre, men også en konsoll som er skreddersydd for den enkelte bruker, sa Nintendos Reggie Fils-Aime om navnet Wii U.

Kontrollen til den nye konsollen er på størrelse med et lesebrett, med analoge spaker, knapper og en stor trykksensitiv skjerm. I tillegg har kontrolleren innebygd kamera og mikrofon, samt gyroskoper og bevegelsessensorer. Videoene til Nintendo viste mange nytenkende måter å spille på, blant annet med skjermen på håndkontrollen som et virtuelt vindu, eller som bakken i et golfspill der man bruker en vanlig Wii-kontroller som golfkølle. I tillegg kan man også strømme (streame) spill rett fra Wii U-konsollen til håndkontrolleren, dersom noen andre i familien vil bruke TV-apparatet.

Ikke Ipad-kopi

Den umiddelbare reaksjonen på pressekonferansen var at Nintendo har gjort et nettbrett om til en håndkontroller, men Nintendo-sjef Saturo Iwata påpeker at Wii U har vært under utvikling i over tre år, og at de ikke har forsøkt å kopiere Apple:

– Da vi først begynte å planlegge dette var ikke nettbrett særlig vanlige. Dette er en klassisk kontroller, men med skjerm.

Nintendo understreket også at den nye kontrolleren ikke er en ny bærbar konsoll. Selv om man kan spille alle Wii U-spill direkte på skjermen til kontrolleren, foregår dette ved at spillene strømmes fra konsollen til kontrolleren. Man kan altså ikke ta den med seg ut og spille videre i bilen eller på bussen.

Ved å inkludere støtte for HD-grafikk, håper Nintendo å tiltrekke seg flere utgivere og utviklere som lager spill for Playstation 3 og Xbox 360. Ettersom Nintendo Wii hadde lavere tekniske spesifikasjoner enn Microsoft og Sonys konsoller, har flere utviklere valgt å droppe Wii når de har utviklet mer teknisk avanserte titler. Wii U skal være konkurransedyktig med konkurrentene, og Nintendo annonserte at tredjepartsspill som Tom Clancy’s GhostRecon, Ninja Gaiden 3, Batman: Arkham City og Assassin’s Creed alle vil bli lansert på den nye konsollen.

Blandede reaksjoner

Blant journalistene på E3 var reaksjonene på Nintendos nye konsoll litt blandet.

– Selv om Nintendos nye konsoll fortsatt er et noe ubeskrevet blad, er det vanskelig å se bort fra hvor kreative japanerne er - noe de ønsker skal smitte over på utviklere, mener Mikael Harstad Groven fra Gamer.no.

– Forvirrende fra Nintendo. Hvor kraftig er den egentlig? Hva skjer med Wii? De fleste amerikanske journalister jeg snakket med trodde dette bare var en ny kontroller til Wii, forteller redaksjonssjef Jarle Hrafn Grindhaug i Pressfire.no.

Redaktør i Pressfire.no, Kjetil Svenssen, stod fire timer i kø for å få teste den nye Wii-konsollen:

– Som de fleste andre som fikk demonstrert Wii U ble jeg etterlatt med flere spørsmål enn svar. Nok en gang åpner Nintendo for en ny måte å spille på, men litt overraskende var det at det stort sett var skisser, tech-demoer og konseptuelle skisser som ble vist frem. Kanskje et tegn på at Nintendo har det veldig travelt med å få ut en Wii HD-konsoll?

Ukjent lansering

Verken tekniske spesifikasjoner, pris eller lanseringsdato ble annonsert på E3, men Nintendo satser på en utgivelse i løpet av 2012. Konsollen får også full bakoverkompatibilitet med Nintendo Wii, og man kan også bruke Wii-kontrollerne på maskinen.

Mens køene for å teste Wii U strakk seg over halve messegulvet, var det lite fokus på Nintendo Wii i år. Foruten det kommende The LegendofZelda: SkywardSword var det svært få nye titler å se på Nintendos eksisterende hjemmekonsoll, og det virker som det meste av fokuset hos Nintendo nå er på den kommende konsollen samt den nylig lanserte Nintendo 3DS.

Håndholdt 3D

Nintendo 3DS er Nintendos nyeste tilskudd i sin håndholdte serie, og byr på tredimensjonal grafikk uten bruk av briller. Hele 3,61 millioner konsoller ble solgt i lanseringsperioden i februar og mars, men siden har Nintendo slitt med å innfri sine salgsmål. Halvgode lanseringstitler og få nye stortitler har nok ført til at få har sett grunn til å oppgradere sin Nintendo DS så langt. Nintendo valgte derfor å fokusere ekstra mye på nye titler til 3DS under årets E3-messe.

– Vi hører på dere. Dere vil ha det dere alltid har fått. Men også noe nytt. Dere vil at alt skal være som før, men samtidig leke med noe nytt og spennende. Dere vil ha det komfortable og det overraskende. Selvmotsigelser? Ikke noe problem, det hører med. Men det er nettopp disse målene vi vil innfri med Nintendo 3DS, sa Nintendos amerikanske sjef Reggie Fils-Aime til deltakerne på årets pressekonferanse.

Et helt nytt Super Mario-spill i 3D leder an Nintendos-spillsatsing på 3DS, sammen med spill som Mario Kart 3D, Star Fox 64 3D, Lugi’sMansion 2 og Kid Icarus. Tradisjonelle Nintendo-titler i nye drakter, med andre ord. Omfattende støtte fra tredjepartsutviklere ble også annonsert, og under E3 ble også den nye nettbutikken til konsollen lansert, der gamle og nye spill kan kjøpes og lastes ned.

Noen uker etter E3 annonserte Nintendo en ny utsalgspris på Nintendo 3DS. Utsalgsprisen ble redusert med hele 30 prosent over hele verden i et forsøk på å øke salget og gjøre den mer prisgunstig i forhold til Sonys nye håndholdte, Playstation Vita, som lanseres til jul. Som en kompensasjon til de som allerede har kjøpt konsollen til den originale prisen frister Nintendo med gratis nedlastbare spill.

Powered by Labrador CMS