Daglig leder Pål Haugen (t. h.) i OmBrukt AS på besøk hos Tommy Paulsen i Norsk Ombruk. Foto: Jan Røsholm

KOMMUNAL STØTTE TIL OMBRUKT

Bransjens ombruksprosjekt får økonomisk støtte fra Oslo kommune. Det vil komme til nytte for både bransjen og miljøet.

Publisert Sist oppdatert

Oslo kommune utlyste prosjektmidler for å bidra til økt fokus på reparasjons- og delingsordninger. Bransjens ombruksprosjekt søkte om støtte, og er en av de få som fikk godkjent søknaden.

Oslo kommune støtter ombruksprosjektet til Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Trangt nåløye

Oslo kommune ved Bymiljøetaten mottok totalt 47 søknader, med en total søknadssum på 20.700.000 kroner. Kommunen har satt av rundt 2,4 millioner kroner til ordningen. Det var elleve søknader som ble innvilget.

– Vi hadde søkt om totalt 98.000 kroner og fikk hele beløpet innvilget. Det er vi stolte over, og det viser at vi tenker riktig rundt ombruk, sier Pål Haugen, daglig leder i OmBrukt AS.

Selskapet er eid av Stiftelsen Elektronikkbransjen, og er etablert for å håndtere ombruksprosjektet. OmBrukts mandat er å lage en godkjenningsordning og en utvidet garantiordning for ombruk av forbrukerelektronikk. Kasserte produkter tas ut av avfallsstrømmen, testes, vaskes og eventuelt repareres av kvalifisert verksted, og settes deretter ut på markedet igjen.

Det store bidraget fra Oslo kommune vil sette ytterligere fart på prosjektet

– For verksteder er dette prosjektet en mulighet til nye forretningsområder, samt at delingstanken er helt sentral i den sirkulære økonomien. Vi mente at vår søknad var «spot on», noe også Bymiljøetaten bekrefter ved tildelingen, sier Haugen.

Veien videre

– Både garantiordningen og en database for registering er på plass, og etter en testperiode med tre pilotverksteder som startet 15. april, kunne vi den 27. mai offisielt åpne OmBrukt.no, sier Haugen.

Bidraget fra Oslo kommune kommer derfor tidsmessig meget beleilig. Ombruksprosjektet tok utgangspunkt i store hvitevarer, men både klimaprodukter, mobiltelefoner, dataprodukter og brunevarer er i planleggingen.

– Det store bidraget fra Oslo kommune vil sette ytterligere fart på prosjektet. Vi kan nå raskere utvide databasen og garantiordningen til å omfatte flere produktgrupper, og den store vinneren er miljøet. Vår målsetning for 2020 er å sette rundt 15.000 ombrukte produkter tilbake på markedet, og bidraget fra Oslo kommune gjør det enklere å nå dette høye målet, sier Haugen.

OmBrukt.no

Prosjektet har fått sin egen hjemmeside. Her vil nyheter rundt prosjektet publiseres, men også andre relaterte artikler rundt ombruk, sirkulærøkonomi og miljø vil bli publisert. Oversikt over godkjente ombrukspartnere og informasjon rundt garantiordningen finnes også på nettsiden.

– Vi vil bruke internett og sosiale medier aktivt. OmBrukt er allerede på Facebook, så det er bare å like og dele det gode budskap, sier Haugen.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2021, som ble distribuert 21. juni. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS