HUSK VAFFELDAGEN MANDAG

Mandag 25. mars er årets vaffeldag, og det er tiende året på rad dagen feires i Norge.

Publisert

–I 2018 viser vår statistikk at det ble det solgt 263.000 vaffeljern i Norge, og i løpet av de siste 20 årene er over 5,5 millioner jern blitt solgt. Det viser at nordmenn er et vaffelelskende folk, sier administrerende direktør Jan Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen. 

En undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Wilfa, viser at 53 prosent av norske husholdninger eier et enkelt vaffeljern, mens 40 prosent eier et dobbelt vaffeljern. 

Ifølge medieovervåkningsverktøyet Retriever ble vaffeldagen for første gang nevnt i norske medier i 2003, men inspirasjonen er hentet fra Sverige. 

– Flere elektronikkbutikker har kampanjer rundt vaffeldagen, men vi i Elektronikkbransjen er ikke de eneste som feirer dagen. På Mathallen i Oslo blir torget på søndagen før vaffeldagen gjort om til vaffelstasjon, hvor inntektene går til et veldedig formål. I fjor ble det solgt 10.000 vafler i Mathallen, sier Røsholm. 

Fra fruer til vaflerI middelalderen ble ”Jungfru Marie bebådelsedag” feiret den 25. mars, dette var dagen da Jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var svanger med Jesusbarnet. 

Dagen ble i Sverige også kalt Vårfrudagen, og historien skal ha det til at dette igjen ble til Våffeldagen fordi navnet ble slurvete uttalt. Det er ifølge svenske Nationalencyklopedin sagt at man spiste vafler denne dagen fordi man hadde større tilgang til egg og melk etter vinteren. 

Stiftelsen Elektronikkbransjen representerer både butikkene som selger vaffeljern og produsentene som lager disse. 

– Vi synes derfor det er naturlig at vi markerer vaffeldagen, sier bransjedirektør Røsholm. 

Vaffeldagen har også sin egen Facebook-side

104 år på strømDe første vaffeljernene ble utviklet allerede på 1300-tallet i Tyskland og Nederland. Dette var smidde jern som lagde store og firkantede vafler, det vi i dag kjenner som belgiske vafler. Vaflene spredte seg i Europa og til USA, og i 1869 patenterte Cornelius Swarthout of Troy et vaffeljern den 24. august. Denne datoen er blitt amerikanernes vaffeldag. 

I 1911 kom det første elektriske vaffeljernet på markedet. 

God vaffel!

Powered by Labrador CMS