TEKNOLOGI GIR ØKT BRILLEBRUK

Økt bruk av nettbrett, PC og smarttelefoner er ifølge Norges Optikerforbund noe av grunnen til at flere trenger hjelp med synet.

Publisert Sist oppdatert

– Samfunnet er blitt mer synskrevende på flere områder. Vi benytter teknologi der vi tidligere pratet i telefonen eller bestilte en billett gjennom en luke, sier optiker og generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund i en pressemelding.

Mens 67 prosent av befolkningen brukte briller eller linser i 2005, er hele 79 prosent av oss avhengig av synshjelpemidler i dag. Det viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for Norges Optikerforbund. Generalsekretær Haugo mener det er flere grunner til at vi kjøper flere briller og linser enn tidligere.

Unaturlig for øyet

Måten barn og unge benytter PC, nettbrett og smarttelefon på, gjør at øyet blir tvunget til å fokusere på mindre detaljer på nært hold, noe som er unaturlig for øyet

– Vi er mer opptatt av å ta vare på oss selv, og vi ønsker å se bra ut. Dessuten lever vi lenger enn før. Både unge og eldre i dag vil se godt for å klare seg best mulig i dagliglivet, sier Haugo.

Undersøkelsen viser at det er flere kvinner enn menn som bruker synshjelpemidler, 82 prosent kvinner mot 74 prosent menn. Dette forklares med at kvinner generelt er bedre til å følge opp sin egen helse, samt at de er mer opptatt av utseende og mote.

– Vi vet at man blir nærsynt av å lese mye. Måten barn og unge benytter PC, nettbrett og smarttelefon på, gjør at øyet blir tvunget til å fokusere på mindre detaljer på nært hold, noe som er unaturlig for øyet, sier Haugo i pressemeldingen.

Han oppfordrer både unge og eldre til å gi øynene pauser i blant, og skue utover horisonten. Det gjør godt både for øye og sjel, sier generalsekretæren i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS