Salgssjef Stig-Ove Langø i Samsung med Galaxy S8 som ble lansert 29. mars. Den kommer i to modeller den 28. april, S8 og S8+ på 5,8 og 6,2 tommer. Prisene blir 7600 og 8500 kroner. Foto: Stian Sønsteng

UENDELIG SKJERM PÅ S8 og S8+

– Samsung har gjort de to nye S8-modellene omtrent rammeløse, og skjermen dekker det meste av overflata – med det vi kaller et uendelig design.

Publisert

Det sier Stig-Ove Langø, salgssjef for mobil i Samsung Norge. Uken før lanseringen av Samsung Galaxy S8 og S8+ den 29. mars, er vi med ham til London for en eksklusiv forhåndsvisning av de to nye smarttelefonene og andre produktnyheter. Reisen for fagbladet Elektronikkbransjen er betalt av Samsung.

Samsung Galaxy S8 og S8+ er på 5,8 og 6,2 tommer, og prisene blir 7600 og 8500 kroner. Skjermen er buet på de to langsidene, og dekker det meste av fremsiden. Den er i 18,5:9-format, i stedet for 16:9 som på de foregående modellene. Hjem-knappen ligger skjult i skjermen; man kan også nå appene ved å sveipe fingeren oppover skjermen.

Samsung legger vekt på at den avrundede glassfronten sømløst glir over i baksiden av metall, og at de to S8-modellene som forgjengeren S7 er IP68-klassifisert, slik at de skal tåle vann ned til 1,5 meter i en halvtime.

I tillegg til internminnet på 64 GB kan man benytte et mikro-SD-kort opp til 256 GB.

Stig-Ove Langø i Samsung demonstrer Samsung Galaxy S8+.

Fingeravtrykksensoren er flyttet til baksiden. Her finner man selvsagt også hovedkameraet, som fortsatt består av ett objektiv, og ikke to slik som hos enkelte konkurrenter.

– Vi er trygge på at dette er mer enn nok, siden det nærmest er opplest og vedtatt at S7 har bransjens beste kamera – og dette er en forbedret utgave av dette, fortsatt med 12 megapiksler og en lysstyrke på f1,7. Frontkameraet på begge modellene har fått 8 megapikslers oppløsning, mens det på S7 er 5. Begge har en lysstyrke på f1,7. Programvaren er forbedret, slik at autofokusen er vesentlig bedre. Takket være et nytt grensesnitt er det mulig å styre kameraet med én hånd, der du for eksempel kan styre zoomen med tommelfingeren. Det er også mulig å flippe mellom front- og bakkameraet, samt få tilgang til flere funksjoner, ved bruk av tommelen. Totalt sett er hele kameraopplevelsen blitt bedre enn på S7, sier Langø.

Større skjerm i mindre telefon

Han sier at menysystemet på S8 er oppgradert, blant annet med nye ikoner. Under visningen av S8 og S8+ demonstrerer Samsung hvordan man takket være skjermstørrelsen samtidig kan se en video og skrive en melding på tastaturet som dukker opp nederst.

– Hva vil 18,5:9-formatet bety for hvordan markedet tar mot S8 og S8+?

– Vi ser at andre aktører også har kommet med et tilsvarende format. Folk bruker i stadig større grad mobilen til å se film, og dette formatet gir en mye bedre opplevelse, sier Langø.

– Tror dere mange vil bytte ut en S7 med en S8?

– Definitivt. Dessuten er det mange S5- og S6-brukere som selvfølgelig vil ta steget opp. Norge er et premium-marked, der folk vil ha det siste.

S8 har en 5,8 tommers skjerm, mens S7 hadde 5,1 tommer.

– Selve telefonen er likevel litt smalere enn S7. Når det gjelder S8+, er den til tross for skjermen på 6,2 tommer ikke veldig mye større enn S7 Edge, sier Langø.

Den fysiske størrelsen på S8 er 148,9 x 68,1 x 8 mm, og vekten er 151 gram. Skjermstørrelsen på 5,8 tommer inkluderer de avrundede hjørnene, og er oppgitt til 5,6 tommer når disse er trukket fra.

Den fysiske størrelsen på S8+ er 159,5 x 73,4 x 8,1 mm, og vekten er 171 gram. Skjermstørrelsen på 6,2 tommer blir 6,1 tommer når de avrundede hjørnene er trukket fra.

10-11 prosent raskere

Folk bruker i stadig større grad mobilen til å se film, og dette formatet gir en mye bedre opplevelse

– Hva er de viktigste argumentene deres når dere skal selge S8?

– En vesentlig bedre skjerm, at hele telefonen er oppgradert teknologisk, samt muligheten vi gir til å kople S8 og S8+ til et komplett skrivebordsoppsett med skjerm, tastatur og mus via vår DeX-løsning.

Prosessoren kommer i to utgaver. I Norge og resten av Europa bruker Samsung sin egen Exynos-prosessor, denne er identisk på de to modellene; octa-core 2,3GHz + 1,7 GHz med 4 GB RAM. Ifølge Langø er denne 10-11 prosent raskere enn på S7.

– Hva med batteriet?

– Det er litt mindre, men dette har vi arbeidet mye med. Selv om skjermen er større, er batterikapasiteten tilsvarende eller bedre enn på S7. S8 og S8+ har batteri på 3000 og 3500 milliampere.

– Dere har fått mye gratisomtale på alle flyreiser en periode. Hva kan du si om lanseringen av S8 og S8+ i lys av dette?

– Vi har lagt bak oss en fase der vi har trukket Note 7 fra markedet, forklart hva vi har gjort for at dette ikke skal skje igjen, og har aldri testet noen produkt bedre enn vi har gjort med S8 og S8+. Vi følger oss derfor veldig trygge på denne lanseringen, og gleder oss til vi sammen med våre partnere kan selge de to nye mobilene på det norske markedet.

– Er Note 7 stadig vekk et tema når du møter kundene dine?

Til Samsung Galaxy S8 og S8+ kommer en rekke tilbehør, som disse dekslene.

– Nei, faktisk ikke. Tilbakemeldingene både fra våre kunder og sluttkundene er at de synes Samsung har håndtert dette på en veldig god måte. At vi har tatt sikkerheten på alvor og trukket produktet, viser at vi ikke går på akkord med produktkvaliteten, sier Langø.

Iris det sikreste

Under pressearrangementet i London bruker Samsung mye tid på å demonstrere hvor kjapt den nye ansiktsgjenkjenningen kan brukes for å låse opp de nye S8-modellene. Denne er imidlertid ikke sikrere enn av veldig like tvillinger kan åpne telefonene til hverandre. Om det er mulig å åpne telefonen ved bruk av et bilde kan Samsungs representanter ikke si noe om.

Derimot fremhever Langø sikkerheten i iris-skanneren, som bruker øyet for å bekrefte identiteten til brukeren. Denne skal være forbedret, men i enkelte tilfeller kan det for dem som bruker briller være nødvendig å løfte disse.

– Iris er det sikreste, cirka 200 ganger sikrere enn fingeravtrykk, sier Langø.

Samsung presenterer sine nye S8-modeller samtidig i London og New York den 29. mars. Umiddelbart etterpå åpnes forhåndssalget, som går frem til salgsstart 28. april.

– Hvordan blir tilgjengeligheten i Norge?

– Det er det for tidlig å si. Erfaringsmessig tar det tid før vi helt klarer å dekke etterspørselen. Både S8 og S8+ er tilgjengelig fra starten. Hvis vi ser på erfaringene fra S7 og S7 Edge, solgte vi bare så vidt mer av førstnevnte. Når det gjelder S8 og S8+ vil vi nok fra starten se at de selger omtrent like mye, men at vi på sikt får en overvekt på S8, sier Langø.

– Vil S8 komme i flere størrelser?

– Det er det ingen planer om.

Datamaskin i lomma

– Hva betyr lanseringen av S8-modellene for dere?

– Vi kommer voldsomt tilbake både i forhold til S7 og det som skjedde med Note 7. Dette er en massiv satsing fra Samsung, og vi har et fantastisk produkt. Steget fra S6 til S7 var stort, men S8-modellene har så mange unike egenskaper at vi er sterke i troen på at dette vil bli en salgssuksess, sier Langø.

Han forteller at de største samarbeidspartnerne allerede har sett de nye modellene.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på det lille de har fått lov til å se. Når det gjelder muligheten til å bruke S8-modellene sammen med monitor, tastatur og mus via DeX har vi vært spente på hvor godt den fungerer. Denne løsningen har blitt veldig bra, og vi har store forventninger til den.

– Vi har i noen år skrevet at folk med smarttelefonen går rundt med en datamaskin i lomma; nå gjør Samsung noe med dette?

– Absolutt. Du kjøper en basestasjon med USB og HDMI, som du kopler til monitor, tastatur og mus, så får du en skrivebordsversjon av operativsystemet som ligger i telefonen, og det fungerer veldig bra. Du har tilgang til alle appene dine, og hvis du har for eksempel Office365 fra Microsoft får du en helt annen opplevelse og nye brukermuligheter.

Den nye utgaven av Samsungs Gear 360-kamera.

– Vil dette kannibalisere markedet for bærbare datamaskiner og nettbrett?

– Vi får se hvor populært dette blir, men jeg tror dette er en løsning folk har sett etter. Prisen på 1500 kroner er ikke avskrekkende, og det er en rimelig løsning for å få en utvidet bruksmulighet på mobiltelefonen. Appene har du allerede i telefonen, og du får med DeX en skrivebordsversjon av disse. Er du på reise, kan du for eksempel kople DeX til TVen på hotellrommet. Når dette produktet fungerer så bra som vi har sett i dag, er dette noe vi kommer til å bruke tid på å vise, sier Langø.

AKG-propper

Bixsby er en løsning for stemmestyring som i første omgang lanseres i Sør-Korea og USA. Langø vet ikke når den kommer til Europa og Norge.

– Først må vi så språket opp å gå, samt selvfølgelig tjenestene som ligger bak. Tanken er at telefonen intuitivt forstår hva du ønsker å gjøre i ulike situasjoner, sier Langø.

Med i esken ligger det ørepropper merket AKG.

– Samsung har kjøpt Harman-gruppen, der AKG er et av varemerkene, og vi har store forventninger til dette, sier Langø.

Han sier det til S8-modellene lanseres en rekke tilbehør, blant annet en ny trådløs lader som også kan vippes opp slik at man lettere ser skjermen under lading. Prisen på denne blir 800 kroner, og ladingen skal være vesentlig raskere enn med andre trådløse ladere.

– Vi kommer med en rekke deksler, blant annet et som gjør at du kan sette fra deg telefonen i riktig posisjon for å se film, sier Langø.

Samtidig med S8-telefonene viser Samsung en ny utgave av 360-kameraet Gear 360.

– Det er betydelig mindre i størrelse, og er forbedret blant annet når det gjelder måten det syr sammen bildene fra de to kameraene. Man har nå muligheten til å strømme direkte til for eksempel YouTube og Facebook via telefonen, sier Langø.

Tanken er at telefonen intuitivt forstår hva du ønsker å gjøre i ulike situasjoner

Til S8 kommer det en ny VR-brille, tilpasset S8, med USB-C-kontakt – det følger med en overgang til mikro-USB. Prisen er 1500 kroner, da følger det med en kontroller, noe som er nytt for Samsungs VR-briller.

– Denne gjør at man får en helt annen opplevelse, da man lettere kan kontrollere brillene. Kontrolleren har en bevegelses- og berøringssensorer, er bakoverkompatibel og selges dessuten separat for rundt 500 kroner.

Powered by Labrador CMS