3D-INNHOLDET KOMMER

Hva skal jeg se på 3D-TVen? Det finnes jo ingenting å se på!

Dette er en relevant problemstilling for dem som planlegger å kjøpe seg en 3D-TV. I Norge har kringkasterne mer enn nok med å komme seg på HD-plattformen, mens for eksempel Direct-TV i USA lanserer åtte 3D-kanaler på satellitt i løpet av 2010.

3D krever båndbredde, og ved siden av satellitt og kabel vil internett være en egnet distribusjonsplattform. Men det sikreste kortet i år blir nok å kjøpe BD 3D-plater når de først kommer, hvis man da har en BD 3D-spiller. De store filmstudioene har allerede et antall 3D-produksjoner de ikke bare ønsker å vise på kinoene.

I desember 2009 offentliggjorde Blu-ray Disc Association (BDA)spesifikasjonene for ”Blu-ray 3D” (BD 3D), og sammen med 3D-TVene kommer det BD 3D-spillerne i butikkene i løpet av året. Det blir spennende å se hvor mange BD 3D-filmer som slippes i år, og her er vi tilbake til den gamle høna og egget-problematikken. Kjøper folk en 3D-TV så lenge det er lite 3D-innhold og hente, og hvorfor skal filmselskapene bruke penger på å distribuere en 3D-film når det ikke er noen som kjøper den?

Samarbeid med studioene

Dette har TV-produsenter og filmstudioer løst ved å inngå kompaniskap, og på CES kunne Panasonic igjen slå i bordet med Avatar, mens Samsung presenterte sitt samarbeid med Dreamworks og Technicolor – og Sony viste Woodstock-filmen i 3D. På CES lanserte DreamWorks Animation at ”Monsters vs. Aliens” kommer på BD 3D, mens Sony Pictures Home Entertainment kommer med Cloudy with a Chance of Meatballs” til sommeren. Tidligere har Disney sagt at ”A Christmas Carol” blir deres første 3D-tittel.

Når det gjelder spørsmålet om kundene vil kjøpe en 3D-TV, ser løsningen ut til å være at denne funksjonaliteten blir en av flere i apparatene. Mange vil nok komme hjem med en TV som takler 3D, uten at de har lagt vekt på dette i kjøpssituasjonen.

Den nye BD 3D-standarden krever at spillerne skal være bakoverkompatibel og takle 2D-innhold fra BD, DVD og CD. Det stilles krav til at det brukes en HDMI 1.4-kabel, enn så lenge heter den det. Og 3D-innholdet skal kunne vises på enhver 3D-kompatibel skjerm; plasma, LCD, OLED eller annet.

Mens vi venter på innholdet, kan en konvertering fra 2D til 3D være en løsning. På CES viste Samsung dette med hell, også Toshiba legger vekt på at deres Cell TV skal kunne lage gull av gråstein. Hos Panasonic mener man noe annet. De sier man at 2D-innhold ikke kan konverteres til 3D med et tilfredsstillende resultat, og at de derfor ikke har lagt inn denne funksjonen i sine apparater.

Viktig for implementeringen av 3D i markedet, er programvareoppgraderingen Sony har varslet på PlayStation3, som skal gjøre maskinen BD 3D-kompatibel. Vi vet ennå ikke om dette gjelder alle PS3-modellene.