FOKUS I FIRE DIMENSJONER

4D Focus er navnet på Sonys nye autofokus-teknologi. Den japanske produsenten vil nå fokusere i fire dimensjoner.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er med 4D Focus raskere og bedre enn alle andre, sier nordisk marketingsjef Fredrik Fagerstedt i Sony til fagbladet Elektronikkbransjen når vi møter ham på Photokina-messen i Køln.

Slik presenterer Sony 4D Focus: stort autofokusområde (2D, høyde og bredde), rask autofokus (3D, dybde) og forbedret forutseende sporing (4D, tid).

– 4D Focus-teknologien finnes foreløpig i Alpha 5100, Alpha 6000 og A77 Mark II. Den har et bredt autofokusområde, er kjapp og kan forutsi hvor motivet beveger seg. Sistnevnte er svært viktig, og er en fjerde dimensjon i autofokusen. Den dekker en større del av sensoren, hele 85 prosent på A5100 og A6000. Den finner motivet på 0,06 sekunder. Prosessoren arbeider med sensoren, og følger motivet både på video- og fotoopptak, sier Fagerstedt.

Vi er de eneste som kan levere et så kompakt kamera med fullformat-sensor

– Vil 4D Focus komme i alle Sonys modeller fremover?

– Det vil komme i flere modeller. Eksakt hvilke vet vi ikke ennå.

Størst på kompakt system

– Hvordan vil du beskrive Sonys posisjon i kameramarkedet?

– Som en veldig tydelig og sterk nummer tre. I kompaktmarkedet har vi tatt en lederposisjon når det gjelder premiummodellene, med RX-modellene med større sensorer. Innen kompakte systemkamera er vi en klar nummer én på verdensbasis, mens vi på speilrefleks ligger på tredje etter Canon og Nikon. Dette markedet synker utrolig raskt, med en nedgang på 35-40 prosent. Vi fokuserer naturligvis på kompakt system, der vi vil beholde ledelsen og vise at vi teknisk sett har de beste produktene både for forbrukere og profesjonelle fotografer, sier Fagerstedt.

Nye Alpha 7S er for filmentusiaster og videofotografer, et kompliment til 7R og 7.

– Dette er et kamera som er ekstremt lysfølsomt, både for video og stillbilder. Vi er de eneste som kan levere et så kompakt kamera med fullformat-sensor, og kundene kan velge hvilken modell som passer best til hvilket bruksområde de trenger det til. Vi lanserer her på Photokina seks nye objektiver i fullformat-serien. To kommer i handelen i oktober-november, de fire siste i februar-mars neste år, sier Fagerstedt.

Iso 409.600

Hans norske kollega og nøkkelkundesjef, Runar Kristiansen, forteller at Sony fortsetter satsingen på kompakte systemkamera.

– Det er området vi opplever vekst. Alpha 7 har 24 megapiksler, 7R har 36 megapiksler uten lavpassfilter for dem som vil ha ekstrem detaljgjenvigelse, mens 7S er rettet mer mot filmfolk som klarer seg med 12 MP for å få den ekstreme iso-verdien opp til 409.600, sier Kristiansen.

– Er dette bare et tall, eller har det en reell verdi?

– Verdien beskriver lysfølsomheten, som måles på samme måte som på alle andre kamera. Vi viser eksempler her på Photokina der vi i nærmest stummende mørke henter frem detaljer. Men, det er klart, det blir en spesiell effekt i forhold til korning på bildene.

Kompakt fullformat

– På hvilken måte vil filmfolk bruke dette kameraet?

– Jo mer kompakt, dess mer interessant synes de det er. At kameraet har 4K er viktig, da tas opptaket opp på en ekstern disk. Med iso-verdien kan man gå lenger før man tar i bruk lamper, sier Kristiansen.

Sony har fortsatt RX1 og RX1R i porteføljen. Dette er kompakte fullformatkamera med fast 35 mm objektiv.

– Dette er et annet redskap, hvis du ikke trenger muligheten for å bytte objektiv, men heller ønsker et lite og superkompakt fullformatkamera. Avstanden mellom sensor og objektiv er optimert for absolutt skarphet, som det ikke er mulig å oppnå med et systemkamera. RX1R er uten lavpassfilteret, slik at lyset treffer sensoren enda bedre. Ulempen kan være moaré, hvis man fotograferer visse mønster, men det kan man etterbehandle, og kameraet velges av dem som vil ha optimal skarphet - som Alpha 7R, sier Fagerstedt.

Nex er blitt Alpha

Kristiansen forteller at volumet hos Sony fortsatt ligger på den tradisjonelle Nex-serien, som nå også heter Alpha, med APS-C-sensor. Her er 5100 den nyeste modellen, lillebroren til 6000. De kompakte systemkameraene i Alpha-serien bruker Sonys E-fatning, mens speilrefleksmodellene har A-fatning.

Innen speilrefleks er Alpha 77 Mark II en entusiastmodell. Alpha 58 og fullformatmodellen Alpha 99 fortsatt finnes i sortimentet. Det var forventet at Sony skulle komme med en ny fullformatmodell på Photokina, denne kommer eventuelt senere.

– Hvordan har salget vært av Sonys objektivkamera i QX-serien, som dere kaller Lens Style Camera?

– Dette er et helt nytt system som er ukjent for folk, så volumene har ikke vært store. De henvender seg til dem som ønsker bedre bilder på mobiltelefonen, men som kanskje ikke hadde vurdert å kjøpe et dedikert kamera, sier Kristiansen.

Powered by Labrador CMS