Apple Watch 3, iPhone X, Apple TV 4K, iPhone 8 Plus og iPhone 8. Foto: Apple

ALT KLART FOR EPLEHØSTINGEN

I høstens lansering fra Apple er iPhone X mottatt som den store stjernen. iPhone 8 og iPhone 8 Plus, Apple Watch Series 3 og Apple TV 4K er allerede her.

Publisert

Apple iPhone X kommer først for salg i Norge fredag 3. november, mens de andre produktene allerede er tilgjengelig. Fagbladet Elektronikkbransjen ble invitert til en presentasjon av produktene i London, og reisen ble betalt av Apple.

Bli med oss på en gjennomgang av nyhetene!

Vi starter med mobilnyhetene. Mens de to iPhone 8-modellene ikke skiller seg mye fra iPhone 7 på utsiden, byr Apple på noe nytt fra sin kant med iPhone X med en nesten heldekkende oled-skjerm, det Apple kaller Super Retina. iPhone 8-modellene har fortsatt en IPS LCD-skjerm; Retina HD.

Størrelsesmessig plasserer iPhone X seg mellom de to iPhone 8-modellene. Som tabellen viser, er iPhone X og iPhone 8 omtrent like brede, mens skjermstørrelsen i tommer skiller seg vesentlig. Årsaken er at skjermen på iPhone X er smalere, i et størrelsesforhold på omtrent 19:9, mens skjermen påde to 8-modellene er i 16:9-format.

 

iPhone X

iPhone 8 Plus

iPhone 8

Høyde

143,6 mm

158,4 mm

138,4 mm

Bredde

70,9 mm

78,1 mm

67,3 mm

Tykkelse

7,7 mm

7,5 mm

7,3 mm

Vekt

174 gram

202 gram

148 gram

Skjerm

5,8"

5,5"

4,7"

iPhone X har HDR-støtte, og oled-skjermen gir et kontrastforhold på 1.000.000:1, sammenlignet med 1.300:1 på iPhone 8 Plus og 1.400:1 på iPhone 8.

Alle tre modeller har den nye A11 Bionic- prosessoren med 64-bits arkitektur, M11 koprosessor for bevegelse, og trådløs lading med Qi-standarden.

På kamerasiden har alle et 12 MP kamera, mens iPhone 8 mangler den ekstra telelinsen som de to andre har.

iPhone X er alene om å ha et TrueDepth-kamerasystem på skjermsiden, med 7 MP, som med en punktprojektør, et infrarødt kamera og infrarød belysning kjenner igjen ansikt og gjør det mulig å låse opp telefonen med Face ID. Dette kan også brukes til å lage animerte følelsesikon (emojikon) basert på bevegelsene i eget ansikt, og dele disse sammen med opptak av egen stemme, noe Apple kaller Animoji.

Alle de tre modellene er sprut-, vann- og støvbestandige etter IP67-standarden.

Apple iPhone X kommer i fargene sølv og stellargrå, med en kapasitet på 64 og 256 GB. Prisen for førstnevnte blir 11.000 kroner.

iPhone 8 koster 7.800 kroner for 64 GB og 9.500 for 256 GB, mens Plus-versjonen koster henholdsvis 8.900 og 10.600 kroner. De to iPhone 8-modellene kommer i fargen gull, i tillegg til sølv og stellargrå.

Vi kommer tilbake til iPhone X senere.

iPhone 8 og 8 Plus

Når det gjelder iPhone 8-modellene, legger Apple vekt på at de er konstruert med det mest solide glasset på en smarttelefon noen sinne. Som kjent har Apple hoppet over S-versjonen de vanligvis lanserer hvert annet år, og denne gangen gått rett fra 7 til 8.

iPhone 8 er ørlite større enn iPhone 7, men vi snakker bare om en eller to tideler av en millimeter i de ytre målene. Vekten er gått opp sju prosent, fra 138 til 148 gram, primært på grunn av glasset på baksiden – som er nødvendig for at telefonen skal kunne lades trådløst. Denne ladingen fungerer også selv om man har et deksel på telefonen, med mindre det er av metall, og skjer inntil videre ved 5 watt, mens Qi-standarden har kapasitet opp til 15 watt. Etter en iOS-oppdatering i høst, økes kapasiteten til 7,5 watt.

iPhone 8-modellene har hurtiglading, der man kan oppnå 50 prosent batterikapasitet i løpet av 30 minutter. Da må man benytte en USB-C-lader med en overgang til Lightning, som Apples egne på 29W, 61W eller 87W, eller fra en tredjeparts-leverandør med støtte for USB-PD (Power Delivery).

Man kan også bruke Apples 12W og 10W USB-ladere, som kommer med iPad. Disse vil lade betydelig raskere enn den medfølgende 5W-laderen.

På spørsmål om hvorfor Apple ikke legger ved ladere med høyere kapasitet, er svaret todelt; den tar mindre plass i esken, noe som er viktig med tanke på miljøet, og at 5 watt holder for lading natten over.

Apples egen plate for trådløs lading, AirPower, kommer i 2018, og kan lade iPhone, Apple Watch og AirPods samtidig. For å lade sistnevnte trenger man et nytt trådløst ladeetui, som kommer som ekstrautstyr, hvis man da ikke kjøper nye AirPods der etuiet etter alt å dømme vil støtte trådløs lading.

Under demonstrasjonen i London benyttet Apple trådløse ladeplater fra Belkin og Mophie, utviklet spesielt for iPhone 8-modellene, begge med kapasitet på 7,5W.

Nytt på iPhone 8-modellene er True Tone-teknologien, hentet fra iPad Pro, som skal registre lyset i omgivelsene og justere hvitbalansen, for å gjengi fargene korrekt på skjermen.

Utvidet virkelighet

På kamerasiden skal sensoren være større og raskere, med et nytt fargefilter og det Apple kaller dypere bildepunkter. Antall megapiksler er fortsatt 12, men disse skal ifølge Apple være utnyttet på en langt bedre måte enn tidligere.

En ny blits-funksjon, True Tone med Slow Sync, skal gi en bedre gjengivelse av både for- og bakgrunn. Videostabiliseringen skal være forbedret, og opptakene i 4K er på opp til 60 bilder i sekundet og 1080p i sakte film på opptil 240 bilder i sekundet.

Videodekoderen er nå Apples egen, og den skal analysere bilder og bevegelser i sanntid. Med iOS 11 har iPhone 8-modellene støtte for formatene HEIF og HEVC, som skal gi dobbelt så høy kompresjon og dermed halvere filstørrelsene.

På iPhone 8 Plus er det takket være de to kameraene mulig å registrere avstanden mellom for- og bakgrunn. Dette kan under fotografering, eller i ettertid, brukes til å velge mellom ulike modi, slik at for eksempel bakgrunnen blir helt sort, eller man kan velge blant flere andre av det Apple kaller studiolyseffekter. iPhone X er for øvrig i stand til det samme, ikke bare med de to hovedkameraene, men også med kameraet på skjermsiden, takket være TrueDepth-teknologien.

Hvis metadataene som viser dybden på de ulike elementene er med bildene når de deles, kan også mottakeren dra nytte av disse. Det ble i London vist en beta-versjon av en foto-app som automatisk frilegger forgrunnen basert på metadataene, slik at man for eksempel kan plassere en person foran en annen bakgrunn i løpet av sekunder.

De to hovedkameraene på iPhone 8 Plus er individuelt kalibert, med nye gyroskop og akselerometre, som skal være svært nøyaktige når det gjelder å registrere bevegelser. Dette skal være tilpasset utvidet virkelighet (Augmented Reality/AR), og et viktig element her er Apples egenutviklede trekjerners grafikkprosessor, som er en del av A11 Bionic-prosessoren. Denne skal være 30 prosent raskere enn A10 Fusion-prosessoren som sitter i iPhone 7-modellene, og kraftig nok til å generere det Apple karakteriserer som utrolige grafikkopplevelser med 60 bilder per sekund. Apple har også her åpnet for at tredjeparts utviklere, og viser i London et AR-spill der et monster plasseres på bordplaten i rommet, og man kan bevege seg rundt det mens monsteret forsvarer seg mot angripende fiender, hele tiden mens man ser omgivelsene i rommet på skjermen.

Apple iPhone X har en skjerm på 5,8 tommer i 19:9-format. Foto: Apple.

Apple Watch Series 3

Apples smartklokke, Apple Watch, er kun ment for bruk sammen med en iPhone, og kan ikke koples sammen med andre mobiltelefoner. Tredje generasjon, Apple Watch Series 3, er den første med innebygd 4G/LTE mobilnettverk. Denne er sluppet i enkelte land, men kommer først til Norge i 2018.

4G/LTE-versjonen er utstyrt med en rødfarge på siden av urkronen, en liten ytre detalj som skiller den fra GPS-versjonen. Viktigere enn den røde prikken er det nok at kapasiteten på 4G/LTE-versjonen er 16 GB, mens den er det halve på GPS-varianten.

Apple Watch kommer i to størrelser, kalt 38 mm (33,3 x 38,6 mm) og 42 mm (36,4 x 42,5 mm). Disse veier henholdsvis 26,7 og 32,3 gram, er begge 11,4 mm tykke, og prisen er fra 3.600 og 3.900 kroner.

Oppsettet av Apple Watch er forenklet, og skjer ved at man holder klokken inntil en iPhone. Ved å rette mobilkameraet mot det brusende bildet som dukker opp på klokka, parres enhetene, og synkroniseringen kan starte.

Ifølge Apple har smartklokken kraftig forbedrede funksjoner for helse og trening. S3-prosessoren skal gjøre den 70 prosent kjappere enn forgjengeren, og W3-brikken skal forbedre både wifi- og blåtannkapasiteten. Når det gjelder wifi skal ytelsen være 85 prosent bedre selv om energibehovet er halvert.

Apple Watch 3 har fått en barometrisk høydemåler, men i GPS-versjonen er man avhengig av at klokka er tilkoplet mobiltelefonen for å registrere disse dataene.

Tredje generasjon Apple Watch har urkasse i aluminium, tåler vann ned til 50 meter, har et forsterket Ion-X-glass, Bluetooth 4.2, akselerometer og gyroskop, og naturlig nok pulsmåler.

Apple iPhone 8 og 8 Plus. Foto: Apple.

I tillegg til å brukes som treningsklokke, har Apple Watch flere andre bruksområder. For eksempel kan man gjennomføre telefonsamtaler via høyttaleren i klokka, eller ved trådløse øreplugger, hvis mobilen er koplet til. Man kan lese og svare på meldinger og eposter, og lytte til musikk man har lastet ned.

Med i esken følger en sportsrem, en magnetisk ladekabel og en 5W USB-lader.

Apple TV 4K HDR

Dette skal være tilpasset utvidet virkelighet, og et viktig element her er Apples egenutviklede trekjerners grafikkprosessor

Siste nyhet på Apples presselansering er Apple TV 4K. Den kommer i to versjoner, med 32 og 64 GB, til 1.900 og 2.100 kroner. Med i esken følger fjernkontrollen Siri Remote, strømkabel og USB til Lightning-kabel; HDMI må man altså huske å kjøpe separat.

Ladeplaten AirPower kommer i 2018, og kan lade iPhone, Apple Watch og AirPods samtidig. Foto: Apple.

Nye Apple TV har den samme A10X Fusion-chipen som driver iPad Pro.

I London sier Apples representant at selskapet legger vekt på å øke utvalget med 4K HDR-filmer. Har man allerede kjøpt en tittel, og den blir tilgjengelig i 4K eller 4K HDR, oppgraderes tittelen automatisk, uten ekstra kostnad.

– Slik var det ikke når man først kjøpte en favorittfilm på VHS, og siden måtte oppgradere til DVD og Blu-Ray Disc, blir det sagt.

HDR (High Dynamic Range) er som kjent sagt å være et av de viktigste parameterne når det gjelder bedre TV-bilder, og Apple TV støtter de to standardene Dolby Vision og HDR10.

– Apple TV 4K har støtte for både 4K og HDR og leverer utrolig skarpe og klare bilder, mer livaktige farger og flere detaljer i mørke og lyse scener. En innebygd 4K-videoskalering skal gjøre at HD-innhold ser bedre ut enn noen sinne på 4K TVer, heter det fra selskapet.

Apple TV-app

TrueDepth-kamerasystemet på skjermsiden av iPhone X og de to kameraene på baksiden av iPhone X og iPhone 8 Plus gir flere muligheter i portrettmodus, som naturlig lys eller scenelys, der ansiktet er flombelyst mot en helsvart bakgrunn.

Apple TV 4K leser av hvilken TV som er tilkoplet, og skal automatisk velge signalkvaliteten som er optimal for denne. Blant strømmetjenestene som i tillegg til iTunes tilbyr 4K-innhold, er Netflix og Amazon Prime Video.

Mot slutten av året blir en Apple TV-app tilgjengelig også i Norge. Denne skal samle innhold fra mer enn 60 tjenester, og via Siri gjøre det enkelt å gjøre et samlet søk i alt innhold som ligger tilgjengelig. Denne kan også installeres på iPhone og iPad, slik at man kan se innhold på tvers av plattformer, slik det allerede er mulig hos enkelte norske TV-distribuører. Det vil også være mulig å sette en film på pause på Apple TV, og se den videre på en iPhone, iPad, eller en annen Apple TV.

Det samme AR-monsteret så vi i London, men da var det plassert på et bord. Foto: Apple.

– TV-appen gjør det enklere enn noensinne å se på og få oppdateringer om idrettsarrangementer. Bare si «Se Tottenham-kampen» eller «Hva er stillingen i Barcelona-kampen?», heter det fra Apple.

Selskapet mener det ikke finnes noe bedre alternativ for stua enn Apple TV, hvis man allerede har en iPhone eller iPad. Bilder og videoer kan deles på TV-skjermen via iCloud, og Apple TV kan være navet i smarthjem-løsningen HomeKit slik at den kan styre for eksempel lys og automatiske gardiner.

Apple Watch Series 3. Foto: Apple.
Apple Watch 3 settes opp i Apple Store på 5th Avenue i New York i USA. Foto: Apple.
Apple Watch Series 3 kan brukes sammen med AirPods for å lytte til musikk, eller snakke i telefonen. Foto: Apple.
Slik ønsker Apple å vise forskjellen på et 4K-bilde med og uten HDR i Apple TV 4K. Foto: Apple.

En innebygd 4K-videoskalering skal gjøre at HD-innhold ser bedre ut enn noen sinne på 4K TVer

Med den nye Apple TV-appen blir innholdet i Apple TV også tilgjengelig på iPhone og iPad. Appen slippes i Norge mot slutten av året. Foto: Apple.
Powered by Labrador CMS