Apple TV 4K og nyeste versjon av operativsystemet tvOS skal gi en mer sømløs og filmatisk brukeropplevelse. Foto: Apple

NÅ ER TIDEN INNE FOR APPLE TV

Med seneste generasjonen Apple TV 4K, har det ifølge det amerikanske selskapet aldri passet bedre å gå inn i strømmeboksens univers.

Publisert Sist oppdatert

– Apple TV 4K er kraftigere, mer underholdende og rimeligere enn noensinne, med imponerende filmatisk kvalitet, heter det i en pressemelding fra Apple.

Med operativsystemet tvOS får man samlet innhold fra Apple TV+, Apple Music, Apple Arcade, de ulike strømmetjenestene, samt egne bilder og filmer, i én enhet, gjerne tilkoplet hjemmets største skjerm, via HDMI. Den nye versjonen av tvOS skal gi en mer filmatisk opplevelse enn tidligere, uansett hvilket innhold man henter opp. Med Quick Media Switching (QMS) skal brukeropplevelsen bli mer sømløs, der man slipper sort eller blank skjerm når man bytter innhold.

HDR10+ og Dolby Vision

Seneste generasjon Apple TV 4K er uten vifte, og mindre enn forgjengerne. Foto: Apple

– Apple TV 4K er et praktisk hjemknutepunkt, heter det.

Hjertet i strømmeboksen er A15 Bionic-prosessoren, som skal bruke 30 prosent mindre strøm, og har en CPU-ytelse som er opptil 50 prosent raskere enn forrige generasjon. Dette skal gir økt respons, bedre navigasjon og raskere animasjoner. Grafikkytelsen er 30 prosent raskere, noe som ikke minst gjør at spillopplevelsen skal bli bedre.

Den nye Apple TV-modellen støtter på bildesiden både HDR10+ og Dolby Vision, samt Dolby Atmos-, Dolby Digital 7.1- og Dolby Digital 5.1 på lydsiden.

Fjernkontrollen har fått navnet Siri Remote, og har en dedikert Siri-knapp for stemmestyring. Gjennom en kommende oppdatering vil Siri kjenne igjen stemmen til inntil seks ulike brukere, slik at de slipper å bytte bruker på boksen for at de skal få opp sitt tilpassede innhold.

Bakoverkompatibel kontroll

Apple TV 4K er et praktisk hjemknutepunkt

Trykkflaten på fjernkontrollen er berøringsfølsom, og skal gjøre det enkelt å navigere med én finger. Siri Remote følger med i esken, men kan også kjøpes separat for 750 kroner. Fjernkontrollen er kompatibel med alle generasjoner av Apple TV 4K og Apple TV HD, og har nå fått lading via USB-C.

Nye Apple TV 4K kommer i to konfigurasjoner, der begge har wifi med støtte for mesh-protokollen Thread, mens den ene i tillegg har ethernet-port. De to modellene har henholdsvis 64 og 128 GB lagringsplass, og koster 1.800 og 2.100 kroner.

Med Siri får man opp stemmesøkene direkte på skjermen. Foto: Apple

Apple TV 4K har flere funksjoner spesielt tilpasset produsentens øvrige produkter. Med SharePlay på iPhone eller iPad kan man, selv om man ikke sitter samme sted, se en film eller serie sammen, mens man på den håndholdte enheten fører en video- eller stemmesamtale via FaceTime. Hvis en økt må avbrytes, kan man senere fortsette der med slapp, etter sigende helt synkronisert.

Kalibrering med iPhone

En iPhone kan brukes som fjernkontroll, også med kontroller på låst skjerm. Man kan bruke Face ID for å betale og logge på apper, og med kameraet på mobilen kan man fargekalibrere TV-bildet.

Fjernkontrollen Siri Remote har en dedikert knapp på siden for stemmestyring. Foto: Apple

Med Apple AirPods kan man styre Apple TV med stemmen, og med lyddeling er det mulig at to kan lytte til det samme innholdet, med separate volumkontroller, hvis man for eksempel vil se en film sammen uten å forstyrre resten av husstanden.

Apple TV 4K støtter tilkobling på tvers av enheter, slik at utviklere kan integrere tilpassede opplevelser i appene sine på iPhone og Apple Watch ved hjelp av Apple TV.

Som hjemknutepunkt kobler Apple TV 4K seg til smarthjemmet, inkludert HomeKit-kompatible enheter som kameraer, lys og gardiner. Disse kan også styres med stemmen via Siri, og Apple TV 4K støtter også den nye smarthjem-standarden Matter.

Siden A15 Bionic er mer energieffektiv, har ikke Apple TV 4K en intern vifte. Dette har gitt et mer kompakt design, og karbonavtrykket er redusert med 25 prosent sammenlignet med forrige generasjon.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2022, som ble distribuert uke 47. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS