4K GIR KREATIVE MULIGHETER

– 4K i kameraene våre gir ikke bare fine bilder på TVen, det gir også kreative muligheter for hvordan man kan bruke opptakene.

Publisert Sist oppdatert

Det sier produktspesialist Tobias Granqvist i Panasonic. Utstillingen til den japanske produsenten på Photokina-messen i Køln er preget av 4K.

– Dette åpner utrolig mange dører. Det er ikke bare en høy oppløsning som gir fine bilder på en TV, det gjør at vi kan redigere innholdet, beskjære og få med akkurat det du vil, og plukke ut et stillbilde full HD på 8 MP. Du kan panorere i filmen, eller bare stabilisere den. Mulighetene er utrolig mange. Vi ser at 4K i våre kamera er viktig både for video og foto. Vi tilbyr i dag 4K-opptak med de tre Lumix DMC-modellene LX100, GH4 og FZ1000, samt HC-X1000 og actionkameraet HX-A500, sier Granqvist.

– Hvordan vil du beskrive porteføljen til Panasonic?

At våre kamera er lette og smidige, gjør at du kan bruke dem på en helt annen måte

– Vi ser at markedet går mot dyrere kamera. Forbrukerne stiller høyere krav; man vil ha god bildekvalitet og mange funksjoner. Med våre nye kamera går vi videre i denne retningen, og det føles som vi ligger i forkant i bransjen, sier Granqvist.

– Panasonic er tradisjonelt en elektronikkprodusent, som her konkurrerer med de gamle kameraprodusentene. Hvordan lykkes dere?

– Det er en tøff bransje for alle. Jeg synes vi lykkes med å kombinere kvalitet med funksjoner. Det å kunne plukke ut høyoppløste bilder fra video er unikt og brukervennlig. Også mulighetene man har til å kommunisere med en smarttelefon eller nettbrett, og lett overføre bildene til din enhet eller til sosiale medier. Uansett hva man vil gjøre, er det enkelt å dele bildene.

Verdens minste

– Hvordan posisjonerer Panasonic de ulike kameraene sine?

– Vi har et veldig bredt sortiment. Ser man på GH4 får man utrolig mye med dette kameraet, og vi merker interessen både for foto- og film-mulighetene. At våre kamera er lette og smidige, gjør at du kan bruke dem på en helt annen måte. For eksempel i dronene, som mange er begynt å bruke.

– Retter dere markedsføringen mot spesifikke målgrupper?

– Ja, det gjør vi. Se på GM-serien; dette er små og kompakte kamera for den som alltid vil ha dem med seg. GM1 er fortsatt det minste systemkameraet med mikro 4:3-sensor. GH retter seg mot dem som ønsker manuelle funksjoner både til foto og video; til nettproduksjoner og musikkvideoer. Vi retter absolutt sortimentet vårt mot ulike målgrupper.

– Her på Photokina viser dere LX100, som er det femte i serien?

– LX har vært en populær serie, og har hatt en lang livslengde. LX7 lever videre, og LX100 er et kompliment og et steg oppover med litt flere manuelle funksjoner både i foto og video. Den store forskjellen er at dette kameraet har en drøyt fem ganger større sensor enn LX7.

Gode kamera for alle

– Vil vi se at dere kommer med større sensor i stadig flere kameraserier?

– Vårt hybridkamera, FZ1000 med langzoom og god lysstyrke, har en sensor på én tomme - men du har også mulighet for 4K-innspilling. Vi ser at trenden går mot store sensorer i et lite format. Da er vår éntommers sensor, og ikke minst mikro 4:3-sensoren veldig populær, fordi de gir en komplett løsning for majoriteten av kundene som vil holde på med både foto og video. Det er ikke bare å sette inn en størst mulig sensor i et kamera, det gjelder å få den til å spille sammen med optikken og prosessoren.

– Hvordan går kamerasalget for Panasonic i Norge?

– Vi ser at salget av kompakte systemkamera øker generelt, og Panasonic ligger i fremkant i dette segmentet.

– Det er noen år siden Panasonic og Olympus samtidig lanserte mikro 4:3-formatet og kompakte systemkamera. Er dere fornøyd med posisjonen kategorien har tatt?

– Vanskelig spørsmål. Det seneste året har vært et veldig godt år, der vi har bevist at vi er med i konkurransen med gode kameraer til alle, nesten uansett yrke og interesse, sier Granqvist.

Lumix DMC-GM5

Lumix DMC-GM5 er Panasonics nyeste kompakte systemkamera. Det skal være verdens minste med utskiftbart objektiv og elektronisk søker. GM5 bygger på GM1, som er uten søker og fortsatt skal være verdens minste kompakte systemkamera. Kamerahuset er i magnesiumlegering, det har innstillingshjul i aluminium og grep i rødt eller sort. En ekstern blits er tilgjengelig for den nye blitsskoen.

GM5 har en 16 megapiksel Digital Live Mos mikro 4:3-sensor. Bildeprosessoren Venus Engine har et støyreduksjonssystem som skal gi klarere bilder. En ny bildeprosessering skal gjengi alle deler av et bilde nøyaktig, fra det helt mørke til det veldig lyse. Videoopptak i full HD (1080p) i AVCHD Progressive- eller MP4-format med stereolyd. Lydinnspilling med Dolby Digital og en funksjonen som skal redusere forstyrrende lyd fra vind.

Den elektroniske søkeren er på 1.166 punkter, og gir 0,92x/0,46x-forstørrelse (tilsvarer 35mm kamera) og 100 prosent synsfelt, med samme fargegjengiving som GX7. Søkeren og pekeskjermen kan brukes samtidig. Pekeskjermen på 3 tommer har 920K-punkter, og skal gjengi bildet tydelig selv i sterkt sollys.

Lukkertiden er 1/16.000. Autofokusen i overfører bildedata med opp til 240 bilder per sekund, GM5 kan ta bilder i serier opp til 5 bilder per sekund i 16 MP oppløsning

Nytt for GM5 er muligheten til å ta bilder med og uten et av de 22 filtrene samtidig. Snap Movie gjør det mulig å lage video i forhåndsbestemte tidsintervaller med stillbilder.

Kameraet kan kobles til mobiltelefoner og nettbrett via wifi, for å dele bilder eller fjernstyre kameraet. Med Panasonic Image-appen kan fokus, blender, lukkertid og iso fjernstyres. Etterpå kan du se resultatet direkte på enheten. DMC-GM5 er i butikkene i oktober, pris: 8.800,-

For å komplementere Lumix GM5 og GM1 lanserer Panasonic to nye objektiver; en 35-100 mm (tilsvarende 70-200 mm) med lysstyrke 4,0-5,6 og en oppdatert 14 mm (tilsvarende 2 mm) med lysstyrke 2,5.

Lumix DMC-LX100

Kompaktkameraet Lumix DMC-LX100 setter ifølge Panasonic ny standard for fotografering og videofilming i 4K-kvalitet med fast objektiv. Dette er sjette generasjon i LX-serien, og har en 4/3’’ High Sensitivity Mos-sensor, fem ganger større enn på forgjengeren LX7. Venus Engine har en firekjernet CPU som skal gi høy signalhastighet når man filmer i 4K. Den har flere støyreduksjons-systemer. Leica-linsen har en brennvidde på 24-75 mm, med lysstyrke 1,7-2,8. Den integrerte søkeren har en oppløsning på 2.764K punkter. Kameraet har manuelle kontroller og fysiske ringer og hjul som blender-ring, kontroll-ring, hjul for lukketid og hjul for eksponeringskompensasjon.

Videoopptak i 4K (3840x2160) med 30/25 bilder i sekundet i MP4, samt full HD (1920x1080) med 50 bilder i sekundet i AVCHD Progressive-format (MPEG4/H.264). Dedikert videoknapp.

Seriefotografering med 11 bilder i sekundet i høy oppløsning. Autofokus med 49 soner inntil -3EV. I butikkene i oktober til 9.000 kroner.

Powered by Labrador CMS