SONY SPILLER PÅ MANGE STRENGER

Sony fortsetter satsingen på at produktene deres kan spille sammen. Nå kan man også spille PS4 på smarttelefonen og nettbrettet.

Publisert Sist oppdatert

Men først TV, som fortsatt er et viktig forretningsområde for det japanske selskapet i Norden. Av Sonys TV-modeller har én av tre 4K-skjerm. På IFA ble deres første buede Ultra HD-TVer vist, i 65 og 75 tommer. Bravia S90-modellene vil være tilgjengelig fra begynnelsen av oktober, til henholdsvis 35.000 og 75.000 kroner.

– Hvordan går TV-salget for Sony i Norden?

– Vi har hatt en stor vekst i de største størrelsene, det vi kaller Super XL. 55 tommer er blitt en vanlig størrelse, så vi snakker om TVer på 60 tommer og større. Spesielt i Norge og Sverige har de største modellene veldig raskt tatt store markedsandeler. Vi ser at folk bytter til større modeller, som fra 46 til 50 eller fra 55 til 60 tommer eller større, sier nordisk marketingsjef Jonathan White til fagbladet Elektronikkbransjen.

Dette er ikke lenger et nisjemarked, og 4K vil ved slutten av året utgjøre 20 prosent av TV-salget

Han viser til at andelen 4K-TVer i Norden raskt har økt fra 3-4 prosent, til 20 prosent i verdi og 15 prosent i volum.

– Vi venter at veksten vil fortsette den samme kurven resten av året. Dette er ikke lenger et nisjemarked, og 4K vil ved slutten av året utgjøre 20 prosent av TV-salget, sier White.

Fra 2K til 4K

I Sonys portefølje over 55 tommer er det bare én eller to modeller som ikke er 4K.

– Alle Sonys 4K-modeller har X-reality Pro, et 4K-chipset som gir en fantastisk oppskalering av 2K-innhold. Bildekontrollen oppskalerer innholdet på en naturlig måte og bruker en bildedatabase som analyserer hva som skal skaleres på hvilken måte, slik at for eksempel ansikt og himmel ikke blir for skarpt, sier marketingsjefen.

Alle 2014-modellene koder lyd og bilde med den nye HEVC-standarden (H.265). TVer uten denne teknologien kan koples til mediespilleren FMP-X5 4K, siden den også inneholder en 4K HEVC-dekoder.

– Hva betyr TV for Sony i dag?

– Det er en stor del av forretningen vår i Norden, et viktig marked hvor vi legger stor innsats i å øke. Vi har hatt noen tøffe år der vi mistet markedsandeler, med 4K viser vi hva Sony står for både teknologisk og som varemerke, sier White.

– Hvordan går det med Sony i Norden?

– Vi har et storartet år, forretningene går bra. Vi har hatt suksess med TVene våre, selger godt i Norden både av smarttelefoner og nettbrett, og forsøker å finne steder der kundene kan se produktene spille med hverandre - som interaktivt på nett eller i detaljhandelen, sier White.

Xperia Z3-modellene

Sony brukte IFA til å lansere to mobiltelefoner; Xperia Z3 og Xperia Z3 Compact, med skjermstørrelser på 5,2 og 4,6 tommer. Z3 er med sine 7,3 mm snaue ti prosent tynnere enn forgjengeren Z2, og veier 152 gram. Z3 Compact er 8,6 mm og veier 129 gram. Begge er støv- og vanntette (IP 68), som gjør det mulig å ta bilder og filmer ned til 1,5 meters dyp. De nye batteriene skal holde inntil to døgn, denne tiden kan økes ved bruk av Stamina-funksjonen som lukker prosesser og apper i bakgrunnen når skjermen er slukket.

Kamerateknologien er hentet fra Sonys Cybershot og Handycam, og bruker en 1/2,3-tommers Exmor RS-sensor på 20,7 megapiksler. ISO-følsomheten er økt til 12.800, og G-optikken er forbedret med en større vidvinkel på 25 mm.

– Begge modellene er en stor seier for hele Sony, der alle, fra Tokyo til Lund, virkelig har satt inn et par ekstra gir for å skape en unik brukeropplevelse for dem som krever de aller beste, sier Erik Sandsmark i Sony Mobile Norge i en pressemelding.

PS4 Remote Play

Xperia Z3 og Xperia Z3 Compact er de første smarttelefonene med PS4 Remote Play, som skal gjøre det enkelt å koble opp og kontrollere Playstation 4 fra mobilen. Hvis TVen blir opptatt, skal man enkelt kunne fortsette spillet på mobiltelefonen hvis den er koplet til PS4 via wifi. Denne funksjonen lanseres i november.

Med en forbedret SteadyShot-teknologi skal filmingen analyseres i sanntid og kompensere for ustødige bevegelser. Høyeste oppløsning er 4K, man kan pause og fortsette å filme i samme opptak.

Triluminos-skjermen skal være verdens mest lyssterke, med X-Reality for mobile og Live Colour LED samt IPS-skjermteknologi for bedre synsvinkel.

Baksiden er i herdet glass og rammen i aluminium. Begge modellene har 4G og Snapdragon 801 firekjernes prosessor, 2,5 Ghz med 3GB RAM (Z3) og 2GB RAM (Z3 Compact).

Med hodesettet MDR-MC31EM skal begge modellene filtrere bort opptil 98 prosent av bakgrunnsstøyen.

Med Xperia Transfer Mobile skal de være enkelt å bytte fra en Iphone eller en annen Android-telefon uten bruk av PC, trådløst via NFC og wifi, eller direkte via kabel.

Kompakt nettbrett

Sony lanserer samtidig fem nye applikasjoner. Med Face in kan man samtidig filme en hendelse og seg selv. Movie creator brukes til å lage en film av videoer og bilder. Med Sound photo kan man legge lyd til bildene. Multicamera gjør det mulig å filme en hendelse fra ulike vinkler med opptil tre Xperia-enheter samtidig. Med AR fun kan man legge animasjoner til bildene og filmene.

Begge modellene kommer med Android KitKat (4.4.4). Pris for Z3 er 5.500,- og Z3 Compact 4.300,-

Xperia Z3 Tablet Compact har 8 tommer skjerm, og skal være verdens slankeste og letteste nettbrett med sin tykkelse på 6,4mm og vekt på 270 gram. Det skal være enkelt å håndtere med én hånd, og er støv- og vanntett (IP65/68). Også dette har PS4 Remote Play, Triluminos-skjerm, og er som Z3 og Z3 Compact utstyrt med høyoppløst lyd med DSEE HX-teknologi for oppskalering av lavoppløste musikkfiler og innebygde støykanselleringsmuligheter.

Høyoppløst lyd

– Høyoppløst lyd er et nytt fokusområde hos Sony, siden IFA i fjor. For oss betyr dette lydkvalitet bedre enn CD, og vi støtter alle de største formatene. Det vi vil, er å gjøre høyoppløst lyd tilgjengelig der man lytter til musikk, ikke bare hjemme i stua. Vi utvider porteføljen og lanserer volumprodukter, ikke minst har vi inkludert det i Z3-modellene, sier White.

Walkman NWZ-A15 skal være den minste og letteste digitale musikkspilleren med høyoppløst lyd på markedet. MDR-Z7 er design-hodetelefoner, mens hodetelefonforsterkeren PHA-3AC skal konvertere høyoppløste signaler fra enhetens digitale utgang. MDR-1ADAC skal håndtere høyoppløste signaler opp til 192 kHz/24 bit eller DSD 2.8MHz/5.6MHz, og er beregnet på bruk både hjemme eller når man er på farten. De to høyttalerne SS-AC3 (treveis) og SS-AC5 (toveis) er bygd med fokus på å gjengi naturlig lyd fra høyoppløste lydkilder.

Google-klokke

Sony fortsetter satsningen på wearables, bærbare produkter som skal la brukeren samle inn og visualisere informasjon og opplevelser. Sony kaller dette SmartWear.

– Vi ønsker ikke bare å måle og regne sammen kalorier, men å hjelpe mennesker med å ta grep i hverdagen og forstå seg selv bedre. Dette er kjernen i vår wearables-strategi, sier Sandsmark i pressemeldingen.

SmartWatch 3 er Sonys tredje generasjon smartklokke, og den første som er utviklet i samarbeid med Google og deres Android Wear som skal organisere informasjon og automatisk vise personlige anbefalinger som flyinformasjon, værforandringer eller beskjeder - også styrt med stemmekommando.

SmartWatch 3 har en 1,6 tommers 320x320 transflektiv TFT LCD-skjerm som skal gi bedre bilde i sterkt sollys. Baksiden er i rustfritt stål, og klokken er vanntett etter IP68-standarden. Minnet på 4 GB gir også plass til musikk, og den kan koples til blåtann-hodetelefoner. Den har sensorer som akselerometer, kompass, gyro og GPS, og kommer i fargene Classic (sort) og Sport (lime).

Armbånd

SmartBand Talk har en buet 1,4 tommers e-ink-skjerm, som alltid er påslått. Denne gir ifølge det japanske selskapet et skarpt og tydelig bilde selv i sterkt sollys. Enheten har innebygd mikrofon og høyttaler, og kan brukes til telefonsamtaler hvis den er koplet til en smarttelefon - da styres denne med stemmekommandoer. Også SmartBand Talk har flere sensorer som måler brukerens aktiviteter, og den er vanntett (IP68). Kommer i første omgang i sort og hvitt.

På kamerasiden lanserer Sony et lite actionkamera.

– Kundene har ønsket seg dette, og vi lanserer Action Cam mini HDR-AZ1 som bare veier 63 gram. Det er 33 prosent mindre, samtidig er funksjonalitetene vi kjenner fra de større modellene beholdt, for eksempel den trådløse søkeren, og vi har en like bred portefølje med tilbehør - beregnet på å feste kameraet til kroppen, kjøretøy - eller hunden, sier White til fagbladet Elektronikkbransjen.

Blant funksjonene er SteadyShot, Full HD og stereolyd. Høyhastighetsopptak på 50mbps i XAVC S og 170 graders vidvinkellinse.

Nye Lens-Style-kamera

Sony viste også nye Lens-Style-kamera, som ser ut som rene objektiver men kommuniserer trådløst med enheter som smarttelefoner og nettbrett.

– Hvordan har markedet tatt mot disse produktene?

– Dette er en ny kategori. Vi lanserte før jul i fjor QX10, som er blitt vår bestselger på grunn av sin kompakte størrelse. Forbrukerne har etterspurt en modell med zoom, og med DSC-QX30 tilbyr vi nå 30 ganger optisk zoom og optisk SteadyShot bildestabilisator.

– Hvordan har salget vært?

– Da produktene ble lansert solgte de godt, men det har siden ikke vært så godt som vi skulle ønske. Produktene fungerer også på smarttelefoner fra andre leverandører, vi har tro på konseptet, og fortsetter produktutviklingen. Blant annet kommer vi med ILCE-QX1 som er et adapter der man kan skru på et E-mount-objektiv. Enheten har den samme APS-C cmos-bildesensoren som Sonys kompakte systemkamera, samt en Bionz X-prosessor med forbedret områdespesifikk støyreduksjon, sier White.

– Hva med resten av fotokategorien?

– Den har hatt noen utfordringer i og med at kameraene på smarttelefonene er blitt så gode. Som kjent har markedet for kompaktkamera gått ned i volum, men de dyrere modellene går bedre - også når det gjelder kompakte systemkamera. Når det gjelder totalmarkedet for systemkamera med utskiftbar optikk ligger det flatt, mens andelen av kompakte systemkamera øker. Spesielt har vi sett dette de seneste seks månedene i Norden. Mange ønsker seg mindre og raske kamera med god bildekvalitet, sier White.

Powered by Labrador CMS