KVANTEPRIKKER ER FREMTIDEN

Samsung fjerner all tvil om hvilken teknologi de mener er framtiden, og vil framover kjøre hardere på «quantum dot»-navnet.

Publisert Sist oppdatert

Samsung viste frem verdens første 88-tommers TV med «quantum dot»-teknologi på sin pressekonferanse under årets IFA, og lover mer fokus på kvanteprikkene framover.

– Det første du merker på vår utstilling her på IFA, er at vi kjører hardere på «quantum dot»-navnet vår teknologi, ikke så mye SUHD-begrepet vi har brukt tidligere. Det er viktig å få fram hva quantum dot er, og at dette er teknologien vi kommer til å satse på framover, sier Knut Eirik Rørnes, produktsjef TV i Samsung.

Renere farger

Vi føler dette er en mer bærekraftig teknologi enn organiske løsninger som oled og plasma

Vi snakker her fortsatt om LCD-skjermer, som nå har fått et avansert filter foran lysdiodene. Det er dette filterlaget som inneholder quantum dots, eller kvanteprikker på norsk.

Avhengig av størrelsen, kan prikkene konvertere lys til nesten hvilken som helst farge svært effektivt, og et filter bestående av kvanteprikker gir både renere primærfarger og mindre tap av lys enn tradisjonelle fargefiltre. En LCD-TV med QD-filter vil derfor kunne ha både bedre lysstyrke og bredere fargespekter.

– Vi føler dette er en mer bærekraftig teknologi enn organiske løsninger som oled og plasma. En av de største fordelene med quantum dot er at selv om TVen utsettes for høye temperaturer, fukt eller temperatursvingninger, så forringes ikke kvaliteten over tid. På plasma og oled blir lysstyrke og fargemetning dårligere ettersom tiden går, sier Rørnes

Derfor går Samsung nå ut med 10 års innbrenningsgaranti på sine TVer i Norge.

– Kvanteprikkene er ekstremt små, bare syv nanomillimeter. Til sammenlikning er DNAet ditt er én nanomillimeter. Det blir spennende å se hva som skjer i fremtiden, kan vi finne på alternative lyskilder, for eksempel? spør Rørnes.

Og mens vinterens CES-messe var viet lanseringen av blant annet Samsungs 9-serie, er koreanerne opptatte av å vise bredden i sitt sortiment på årets IFA. – Du får nå quantum dot-teknologien helt ned i vår svært populære 7-serie, sier Rørnes.

– Samsung er en av få produsenter som fortsatt satser på buede skjermer, hvordan går salget?

– Vi ser at både buede og flate paneler selger veldig bra, og derfor har vi laget 8- og 9-serien helt likt spekket, eneste forskjellen er om de er buede eller ikke. Men 9-serien selger ikke noe mindre enn 8-serien selv om den er buet. Tvert imot, det er et designelement som mange setter pris på og du får bedre dybdefølelse, sier produktspesialisten.

Han ser også et økende salg i TVer i 65-tommer klassen i Norge, selv om 55

tommer fortsatt er folke-TVen.

Prikker i monitor

– Det er mye fokus på HDR, high dynamic range, her på messen. Hvordan vil det påvirke salget fremover?

– HDR sammen med UHD blir kanskje det viktigste som har skjedd siden BluRay først kom på markedet. Når folk får se HDR demonstrert, kommer 4K-oppløsningen mye bedre frem og de blir imponerte. Vi har den bredeste modellserien med HDR, og vi har vår egen BluRay 4K-spiller, sier Rørnes.

Samsung tar nå kvanteprikk-teknologien sin også ut i monitormarkedet.

– Monitorer er ikke noe vi vanligvis snakker så mye om på disse messene, men nå skjer det mye på området. Vi kommer til å introdusere en helt ny line-up av PC-skjermer med ekstrem vidvinkel, buet skjerm og quantum dot. Vi har to serier, hvorav den ene er spesielt beregnet for spill, med ett millisekunds responstid, egne menyer og spesialoppsett for gamere. Gaming er blitt et kjempemarked, sier Rørnes.

Powered by Labrador CMS