Daniel Kvalheim, teknisk kunde- og medieansvarlig i Samsung Norge, viser fram Galaxy Z Flip og S20 Ultra. Foto: Marte Ottemo

NY FORM FRA SAMSUNG

Samsung har lansert sine nye toppmodeller, Galaxy S20-serien, mens nyvinningen Galaxy Flip kanskje har den mest spennende formfaktoren.

Publisert

I februar presenterte Samsung de nyeste tilskuddene til Galaxy-familien, med de 5G-klare telefonene Galaxy S20, S20+ og S20 Ultra, og brettmobilen Galaxy Flip.

– S20-serien har tre ulike modeller, S20, S20+ og S20 Ultra, men S20 kommer også i en 4G-versjon, så det er fire forskjellige varianter å velge mellom. Prisene ligger mellom 9.500 og 14.500 kroner, sier Daniel Kvalheim, teknisk kunde- og medieansvarlig i Samsung Norge, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Super-zoom på Ultra

Slik ser de nye mobilene fra Samsung ut; Galaxy Z Flip øverst, under S20 Ultra, S20+ og S20. Foto: Marte Ottemo.

Galaxy S20 Ultra er den telefonen i serien med mest ytelse og er har blant annet fått ny kamerateknologi, inkludert 108 megapiksler og 100x zoom for krystallklare bilder under alle lysforhold.

– I forbindelse med lanseringen ble det åpnet for forhåndsbestillinger, og etterspørselen var høyere enn forventet. Derfor har Samsung nå tatt inn enda flere Galaxy S20 Ultra for det nordiske markedet, sier Kvalheim.

Blant de største nyhetene i Galaxy S20 Ultra er selvsagt 5G-støtte, en skjerm med hele 120 Hz oppdateringsfrekvens, et stort batteri på 5.000 mAh, 4x teleskopzoom og Samsungs hittil største bildebrikke.

Kjøper man en dyr telefon må den også være fremtidsrettet, og vi ser at folk beholder mobilene sine lengre i dag

Galaxy S20 Ultra kan veksle mellom 108 megapikslers- og en 12 megapikslers-modus, såkalt nona-binning-teknologi, som kombinerer ni piksler for å fange nesten tre ganger så mye lys som Galaxy S10. Det skal gi enda bedre bilder under dårlige lysforhold.

– De to andre modellene har et 12 megapikslers hovedkamera, og en telelinse på 64 megapiksler. De har også fått en større sensor enn tidligere, men ikke like stor som sensoren som sitter i Ultra, sier Kvalheim.

Kunstig intelligens skal gi enda bedre bilder i hele den nye S20-serien. Kameraet tar ved hjelp av AI-teknologi bilder med alle objektiver på samme tid for å lage en samling av bilder med en enkel knapp, for eksempel live fokus, beskjæring, ultra-vidvinkel og mer.

Den største forskjellen på modellene i S20-serien er plassen brukt til kameraoppsettet. Foto: Samsung.

– Alle modellene, inkludert Flip, har fått en ny funksjon som er en blanding av bilde og video. På 14 sekunder film tas mange ulike utsnitt, så du kan velge det som fanger motivet best i etterkant, sier han.

Hele serien har også fått støtte for video i 8K, så har du kjøpt en 8K-TV kan du nå lage innhold i full oppløsning selv om innholdsprodusentene fortsatt ikke har kommet med noe materiale i så høy kvalitet. Brukere kan også ta ut 33 megapiksler store stillbilder fra de beste øyeblikkene i videoen.

– Vi ser på brukerstatistikk og kjøpsmønster at kamera er viktigst når folk kjøper ny telefon, og nå har vi virkelig banket til med det beste vi klarer å levere, sier Kvalheim.

Fremtidssikret med 5G

Galaxy Flip kommer enten i en skimrende lilla farge, som her, eller i sort. Foto: Marte Ottemo.

Galaxy S20-serien har også fått en oppgradering på skjermsiden. Nå kan de skilte med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz.

– Folk har etterspurt en høyere oppdateringsfrekvens på skjermene, og vi har nå skrudd den helt til 120 Hz. Telefonene er innstilt på 60 Hz ut av boksen, men er man opptatt av responstid, for eksempel om man spiller mye på mobilen, skrur man oppdateringsfrekvensen opp. Det gir også en mye jevnere skrolling, sier Kvalheim.

Under panseret sitter en Snapdragon 865-prosessor, den kraftigste fra Samsung så langt. Telefonene har 128 GB lagringsplass og S20 Ultra har et batteri på 5.000 mAh, som er over 20 prosent større enn Galaxy S10+.

– Alle modellene kommer med 5G-støtte, hvor viktig er det?

– 5G er veldig spennende, selv om nettet ikke er fullt utbygd i dag. Men kjøper man en dyr telefon må den også være fremtidsrettet, og vi ser at folk beholder mobilene sine lengre i dag. 5G vil øke kapasiteten i nettet særlig der mange folk samles, og med en telefon som kan filme i 8K blir det store filer som skal sendes, sier han.

Flipper tilbake til klappmobilen

Slik ser Samsung Galaxy Z Flip ut i ulike konfigurasjoner. Foto: Samsung.

I tillegg til flaggskip-serien S20, har Samsungs andre forsøk på en foldemobil fått mye oppmerksomhet. Galaxy Z Flip har en 6,7 tommers brettbar skjerm og er den første telefonen i Samsungs Z-serie, en helt ny serie brettbare telefoner som viser Samsungs satsing på produktkategorien.

– Hvordan har responsen vært på Z Flip?

– Den har blitt utsolgt i flere markeder, og også i Norge har salget gått veldig bra så langt. Det er ikke alle butikker og kjeder som har valgt å ta den inn, til en pris på 16.000 kroner. Dette er vår andre generasjons foldetelefon der forrige modell kostet 21.000 kroner, sier Kvalheim.

– Designet er inspirert av klapptelefonene fra gamle dager. Selve hengslet er ganske likt det som sitter i Galaxy Fold, men har fått forbedringer som at du kan stoppe lukkeprosessen mellom 70 og 110 grader, på samme måte som en bærbar PC. Selve foldemekanismen er testet til å tåle 100 opp- og nedlukkinger hver dag i fem år, det tilsvarer 200.000 brett, sier han.

Samsung har også forbedret skjermen på nye Z Flip.

– Det er stor forskjell på skjermen fra vår forrige brettbare. Z Flip har et glass som ligger helt ned mot pikslene. Plasten oppå, som er en nødvendig komponent, ligger over hele og sørger for at skjermen er helt uten bølger, sier Kvalheim.

– Hvilke ulike målgrupper retter Flip og S20-serien seg mot?

Jeg tror Z Flip henvender seg mer til mote- og luksusmarkedet

– Jeg tror Z Flip henvender seg mer til mote- og luksusmarkedet, den har et like bra kamera som S10+, men kommer ikke med 5G, for eksempel. S20-serien er for de som vil ha det absolutt ytterste av teknologi, sier han.

Samsung Galaxy Z Flip har en rekke nye funksjoner som utnytter den brettbare designen og skaper muligheter som ikke har eksistert i mobilmarkedet før. Hengselfunksjonen Samsung kaller «hideaway hinge» gjør at Z Flip kan holde seg åpen i flere vinkler mellom 70° og 110°, på samme måte som en bærbar PC. Sammen med Flex-modus utviklet på toppen av Samsungs brukergrensesnitt One UI, kan du dele skjermen i to 4-tommers store skjermer. På denne måten kan brukere se bilder eller videoer på øvre halvdel og kontrollere eller kommentere innhold på nedre halvdel.

Nye Galaxy Buds+ kan lades trådløst fra Samsung-telefonen din, eller en annen mobil som støtter teknologien. Foto: Samsung.

Det brettbare designet gir også nye kameramuligheter. I halvveis oppbrettet modus står mobilen av seg selv, og gjør det enklere enn å lage innhold for sosiale medier uten behov for ekstra utstyr for å plassere og håndtere kameraet. I lukket modus kan du også ta selfies med hovedkameraet med en hånd, uten å brette opp telefonen.

Kameraet har to frontkamera på 12 megapiklser, og et 10 megapiklsers selfie-kamera. Galaxy Z Flip kjører på en Snapdragon 855+ prosessor, og har et batteri på 3.300 mAh.

Nye pluss-propper

Samsung lanserer også neste generasjon av sine trådløse ørepropper med Galaxy Buds+.

De nye proppene skal ha fått funksjoner som gir klarere lyd under samtaler, høyere lydkvalitet generelt og batterier som varer i hele 22 timer.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2020, som ble distribuert 14. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Med Galaxy Buds+ har vi fått bedre lyd, bedre mikrofon til samtaler og enda bedre batterikapasitet uten at det går utover størrelse eller design. Den opprinnelige versjonen av Galaxy Buds ble godt mottatt i fjor, og vi ser frem til å lansere oppgraderingen da Galaxy Buds+ er bedre på alle områder, sier Richard Skogberg, produktsjef i Samsung Norden i en pressemelding.

Proppene har lyd fra AKG og dynamiske toveis høyttalere, mens samtalefunksjonen er oppgradert med tre mikrofoner som plukker opp lyd både utenfra og via øret. Det skal gi høyere stemme- og lydkvalitet selv i folketette og bråkete miljøer. Galaxy Buds+ kommer med et oppgraderte batterier som gir 11 timers spilletid med ytterligere 11 timers lading i proppene Galaxy Buds+ på sin Galaxy S20-telefon eller med andre enheter som støtter trådløs lading.

Galaxy Buds+ kommer med fargealternativene svart, hvit og blå og koster 1.800 kroner.

Powered by Labrador CMS