Øyvind Birkenes viser frem dashbordet, som vil gi brukeren en grafisk oversikt over luftkvaliteten i hele bygget. Foto: Jan Røsholm

MER ENN RADON

Det norske selskapet Airthings er kjent for radonmålere. Nå utvider de til andre segmenter innen luftkvalitet.

Publisert

Den nye Wave Plus vil i tillegg til radon, temperatur og fuktighet også måle CO2-innholdet i lufta, samt lufttrykk og luftkvalitet (VOC). For Airthings er overvåkning av luftkvalitet i store bygg et viktig mål fremover.

Radoninnholdet i luften er ifølge Airthings en viktig parameter på god luftkvalitet. Fuktighet, CO2-konsentrasjon, lufttrykk og VOC er andre måleparametere.

– Har du kjøpt en ny sofa, som vil avgi litt tekstilgass i begynnelsen, eller har malt i huset ditt, så vil Wave Plus detektere det med en VOC-sensor, og gi deg verdiene direkte på appen, sier Øyvind Birkenes, som er administrerende direktør i Airthings.

Selskapet fokuserer også mot større bygg og kontorfellesskap, i tillegg til hus og hjem.

Når enten CO2- eller radonkonsentrasjonen i lufta blir for høy, kan en utluftingsvifte startes automatisk

– Med vårt egenutviklede dashbord, kan en driftsleder følge med på luftkvaliteten i hele bygget. Han får måleverdiene direkte opp på skjermen, sier Birkenes.

Airthings har også utviklet en Hub, som kommuniserer detektorene seg i mellom. Denne har innebygget støtte for GSM og ethernet.

– Kobler man Wave-enhetene sammen, og inn mot Airthings Hub, så kan man fjernavlese luftkvaliteten, enten man er på hytta eller på båttur, sier Birkenes.

Kommunikasjon fra detektorene skjer med blåtann direkte til telefonen, eller med 868 MHz Smartlink fra Wave Plus til Hub-en. Smartlink skal gi 100 meters innendørs rekkevikke til Airthings Hub. Wave Plus vil være tilgjengelig på markedet i andre kvartal 2018, og ha en veilledene utsalgspris på 2.700 kroner. Nå er tiden med årlige batteriskift også over.

– Wave Plus holder inntil tre år før batteriskift er nødvendig, sier Birkenes.

En del av smarthuset

I tiden fremover vil flere funksjoner i et hus kobles sammen, det være seg både private hjem og offentlige bygg.

– Tenk deg et klasserom eller kontorfellesskap. Blir CO2-konsentrasjonen for høy, vil konsentrasjonen og læringsevnen gå ned. Da er det viktig å få endret dette, sier Birkenes.

Det finnes en standard for smarthus (IFTTT) som stadig flere støtter, herunder Airthings’ detektorer.

– Når enten CO2- eller radonkonsentrasjonen i lufta blir for høy, kan en utluftingsvifte startes automatisk. Da er huset endelig blitt smart, sier Birkenes.

Powered by Labrador CMS