I neste generasjon innlemmes Amazon Alexa i sjakkbrettet. Foto: Square Off

SMART SJAKKBRETT FRA INDIA

Sjakk er stort i India. Nå kommer et smart sjakkbrett som selv flytter motstanderens brikker, og neste generasjon kommer med Amazon Alexa.

Publisert

Sjakkinteresserte spiller ofte mot en datamaskin, eller bare setter opp ulike oppsett på brettet. Nå kommer løsningen hvor du spiller med ordentlig brett og brikker, enten mot deg selv, mot en datamaskin eller mot en online-motstander.

Brikkene beveger seg

Det indiske selskapet Square Off står bak sjakkbrettet, og fagbladet Elektronikkbransjen traff dem i Eureka Park på CES-messen i Las Vegas i januar. Eureka Park er utstillingsområdet hvor utstillingene ikke overstiger fire kvadratmeter, noe som gjør at her finner vi selskap i etableringsfasen.

Kingdom Set er en enklere modell med 15 timers batterikapasitet. Pris: 369 dollar. Foto: Square Off.

– Sjakkbrettet startet som et indisk skoleprosjekt for å hjelpe blinde og handikappede med å spille sjakk, sier Ameya Kolambekar i Square Off.

Sjakkbrettet ser ut som et vanlig sjakkbrett med brikker til å flytte. Under rutemønsteret er magnetiske plater. Når spilleren flytter sin brikke, og plasserer den på brettet, merker sensorer det.

– Da beregner maskinen ut motstanderens trekk, og dennes brikke beveger seg automatisk over brettet til neste posisjon, sier han.

Om en brikke blir slått ut, sklir denne automatisk ut av brettet, og stiller seg på kanten.

Blir enda smartere

Det er utviklet en egen app til sjakkbrettet. Her kan man fjernstyre brikkene, og ha en full oversikt over spill historikken. I neste generasjon innlemmes Amazon Alexa i sjakkbrettet.

Tenk å få Magnus Carlsen til å spille på dette, det hadde vært noe

– Da ber man for eksempel Alexa om å flytte hesten fra G8 til H6, og det skjer. En genial løsning for mennesker med handicap, eller som bare er late, sier Kolambekar.

Brettet detekterer også ugyldige trekk. Et pip kommer, og brikken flyttes tilbake til utgangsposisjonen.

Grand Kingdom Set har batterikapasitet til 30 spill før lading. Pris: 449 dollar. Foto: Square Off.

– Mange sjakkspillere synes det er kjedelig å sette opp brikkene før spillet starter, nå ber du brettet ordne det selv, sier han.

To utgaver

Sjakkbrettet finnes i to utgaver. Grand Kingdom Set er den største modellen, mens Kingdom Set er litt enklere. Storebror har batterikapasitet til 30 spill før lading, mens den minste må lades etter 15 omganger. Lillebror har heller ikke auto-reset, så her må spilleren selv sette opp brikkene. Spillerne kan velge mellom 20 forskjellige vanslighetsgrader. Sjakkbrettet er tilgjengelig på nett, og er markedsført i over 70 land. Prisen er 369 amerikanske dollar for det minste og 449 dollar for det største. Når Kolambekar hører vi er fra Norge, blir han meget entusiastisk.

– Tenk å få Magnus Carlsen til å spille på dette, det hadde vært noe, sier han.

Powered by Labrador CMS