Patrick Gall (t. v.) og Benji Rappoport lanserte Sonos Amp under et arrangement i Amsterdam den 5. februar. Foto: Stian Sønsteng

SONOS-FORSTERKER PÅ STEROIDER

Sonos slipper hjemmeforsterkeren Amp, to passive innbyggingshøyttalere og utendørshøyttalere tilpasset denne.

Publisert

Sonos Amp, som er på 2 x 125 watt, erstatter Connect:Amp, som har vært hele ti år på markedet.

– Det ironiske er at vi ikke designet Connect:Amp til profesjonell installasjon, men svært mange av dem er brukt nettopp i større og avanserte installasjoner. Sonos Amp, som er en Connect:Amp på stroider, er derimot utviklet med installasjonsbransjen i hodet, sier Patrick Gall.

Han er ansvarlig for installasjonsløsninger hos Sonos i EMEA (Europa, Midt-Østen og Afrika).

Sonos Amp tilkoplet en platespiller. Foto: Stian Sønsteng

Vi møter ham under et arrangement i Amsterdam 5. februar, der de nye produktene lanseres. Reise og opphold for fagbladet Elektronikkbransjen er dekket av Sonos.

– Vi har snakket med mange i installasjonsbransjen, vært med dem ut, for å forstå hva de ønsker av oss. Som et resultat av dette, er Amp over dobbelt så kraftig som Connect:Amp, med muligheten til å drive tre passive høyttalerpar. Den kan gi en sømløs forbindelse til TVen, og vi har gjort det mulig å kople sammen to Amper til et flerkanalsanlegg. Med to Amper og to sett høyttalere lages en virtuell senterkanal, og resultatet er så bra at man nesten må høre det for å tro det, sier Gall.

En annen ting installatørene ønsket, var at forsterkeren skulle være sort.

– Den er mindre, og passer bedre i en rack. Den kan også stå fremme, og ser fantastisk ut, sier Gall.

Sonos Amp er AirPlay 2-kompatibel, og skal passe sømløst inn i Sonos-systemet.

Trueplay

Under presselanseringen i Amsterdam viste Sonos at Amp kan drive både deres egne innbyggingshøyttalere, og frittstående høyttalere, der den skaper en virtuell senterkanal. Foto: Stian Sønsteng.

– Du kan slå av wifi på produktet, siden man i mer avanserte installasjoner helst bruker kabling, og vil unngå forstyrrelser. Dual Mono er en liten innstilling i forsterkeren; da får man bedre lyd for eksempel utendørs, med monolyd fra høyttalerne når man beveger seg rundt i hagen, sier Gall.

Samtidig som Amp, lanseres to innbyggingshøyttalere og én utendørshøyttaler i serien Sonos Architectural by Sonance, utviklet i samarbeid med et annet California-basert selskap.

– Disse er utviklet for Amp, og låter best når de er koplet til en slik. Grillen har samme hvite farge som på Sonos-høyttalerne, og de kan brukes med vår Trueplay-konfigurering av lyden, der man tar hensyn til rommets størrelse og møblering for å få best mulig lyd, sier Gall.

Sonos anser det som svært viktig at de har åpnet opp for tredjepartsløsninger, slik at installasjonsbransjen kan utnytte deres produkter i smarthjemløsninger.

Den er mindre, og passer bedre i en rack. Den kan også stå fremme, og ser fantastisk ut

Hjemmeforsterkeren Amp leveres fra 12. februar. Den har HDMI-ARC (returkanal for lyd, Audio Return Channel), for tilkopling til TV eller projektor, og støtter Apple AirPlay 2 i tillegg til over 100 strømmetjenester i Sonos-systemet. Selv om boksen med sine 125 watt per kanal er over dobbelt så kraftig som Connect:Amp på 55 watt, er den både mindre og lettere. Størrelsen på Sonos Amp er 64 x 217 x 217 mm, mens vekten er 2,1 kilo.

Innbyggingshøyttalerne Sonos In-Wall (t. h.) og Sonos In-Ceiling, som er i handelen 26. februar, koster 6.500 kroner paret. Foto: Stian Sønsteng

Sonos Architectural by Sonance består av innbyggingshøyttalerne Sonos In-Wall og Sonos In-Ceiling, som er i handelen 26. februar og koster 6.500 kroner paret. Utendørshøyttalerne fra samme produsent koster 8.500 kroner paret når de kommer på det norske markedet i april.

Siri og Alexa

Benji Rappoport er ledende produktsjef for for Sonos Architectural-produktene, inkludert komponenter og høyttalere, og ledet utviklingsarbeidet.

– Arkitektonisk lyd er en forpliktelse. Det handler om sømløshet, der høyttalerne er innebygd og forsvinner. Det endelige resultatet kan ofte bli langt bedre enn det man ønsket seg. Det endrer hjemmet til et sted der man har lyst til å danse og ha det moro, eller gir en hjemmekinoopplevelse som bare fungerer, sier Rappoport.

– Hvordan vil du beskrive lyden på innbyggingshøyttalerne sammenlignet med de eksisterende, frittstående og aktive Sonos-høyttalerne?

Sonos Amp har digitalforsterker i klasse D på 125 watt per kanal ved 8 ohm, måler 64x217x217 mm, mens vekten er 2,1 kilo. Pris: 6.500 kroner. Foto: Sonos

– Dette er passive høyttalere, som drives av Sonos Amp, der også alle de smarte funksjonene ligger. Når systemet er satt opp, er det ganske nært en aktiv Sonos-høyttaler. Når det gjelder selve lyden, kan det være vanskelig å sammenligne den, sier Rappoport til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Betyr det at dere har inngått kompromisser?

– Det er snarere snakk om at vi har tatt andre valg. Lyden fra innbyggingshøyttalerne er kanskje større enn en Sonos One, uten at jeg har sett på målinger av dette, siden selve høyttalerne er større og flytter mer luft.

Under demonstrasjonen legger han stor vekt på å vise hvordan Sonos kan styres med stemmen via Apples Siri og Amazons Alexa. Når det gjelder en eventuell integrering med Google Assistant, sier Sonos at det vil komme nærmere opplysninger om dette i løpet av året.

Virtuell senterkanal

– Vi ser et nytt paradigme, der man ikke bare hører lydsystemet, men også interagerer med det. Det er dette landskapet Sonos Amp og høyttalerne er født inn i. Etter hvert som vi legger til nye muligheter, gjør vi det uten å forvirre brukeren, eller fjerne muligheter. Man kan derfor sømløst og om hverandre bruke Siri, Alexa, knappene på høyttalerne og forsterkerne, eller appen, sier Rappoport.

Når det gjelder Amp, har den en DDFA D-klasse forsterker.

Sonos lanserer sine første innbyggingshøyttalere, i samarbeid med Sonance. Foto: Stian Sønsteng.

– Vi har ikke bare økt wattstyrken, men utviklet en god forsterker som gir en god lyd. Hvis man ikke har HDMI ARC på TVen, med returkanal på lyden, tilbyr vi et optisk adapter, sier Rappoport.

Han forteller at han i utviklingsarbeidet av Amp har vært i Europa.

– Det har vært viktig for oss å lytte til hva dette markedet har ønsket seg, og vi har tatt hensyn til at mange her har et skikkelig stereosystem de ønsker å kople til TVen. Nå trenger man ikke kjøpe en AV-receiver med alt det måtte medføre, og vi kan med Amp tilby en klar og tydelig dialog selv i en stereoløsning, med en virtuell senterkanal. Vi sier ikke at dette er en perfekt løsning, men tilbyr et alternativ. Amp har de samme mulighetene til å synkronisere lyd og bilde som våre øvrige enheter, sier Rappoport.

Innbyggingshøyttalerne Sonos In-Wall (t. h.) og Sonos In-Ceiling, som er i handelen 26. februar, koster 6.500 kroner paret. Foto: Stian Sønsteng.

Driver tre høyttalerpar

Han venter at Amp, på samme måte som Connect:Amp (som nå går ut av Sonos portefølje), hovedsakelig blir brukt i installasjoner.

På spørsmål fra journalistene på lanseringsarrangementet, svarer han at enkelte aktører arbeider med å utnytte utendørshøyttalerne til alarmløsninger, og at innendørshøyttalerne kan koples til ringeklokka.

– Hva skjer med lyden hvis Amp koples til tre par høyttalere, slik dere har åpnet opp for?

Slik ser utendørshøyttalerne fra Sonos ut bak grillen. Foto: Stian Sønsteng.

– Siden innbyggingshøyttalerne er utviklet for Amp, vet vi hvordan de reagerer. Amp detekterer hvor mange par som er tilkoplet, og endrer den digitale signalprosesseringen etter dette, sier Rappoport til fagbladet Elektronikkbransjen.

En del av dette er en dynamisk bassbehandling, som skal forbedre de lave frekvensene.

Dette er den første gang Sonance har utviklet og konstruert høyttalere for en spesifikk forsterker innen det de kaller «arkitektonisk lyd».

Sonos Amp kan også koples til platespilleren eller stereoanlegget for å høre på plater, CDer og lydfiler i tillegg til strømming.

Amp støtter lydenheter med analog RCA-utgang eller optisk utgang (optisk adapter kreves). Forsterkeren kan også koples til platespilleren, og har en egen RCA-utgang for dypbasshøyttalere (subwoofer), med automatisk registrering og justerbar kryssovergang fra 50 til 110 Hz. Høyttalere koples til via bananplugger.

Trådløst spiller Sonos Amp på 802.11 b/g/n-rutere, eller den kan brukes kablet med doble ethernet-porter. Forsterkeren kan også betjenes uten bruk av appen; volum, neste/forrige spor, og spille av/pause.

Sonos og Sonance har begge hovedkontor i California i USA, i henholdsvis Santa Barbara og San Clemente.

Powered by Labrador CMS