CANAL DIGITAL FØRST MED 3D

Canal Digital ble først med å ta i mot og teste direktesendt 3D. Det skjedde under tennisturneringen French Open.

– Vi har vært en av de ledende i satsingen på HDTV og digital-TV i Norge og har som mål å også ligge i front når det gjelder 3D. Det er en spennende fase vi nå beveger oss inn i. På sikt vil dette skape helt ny opplevelse, sier Kenneth Tjønnedal Pettersen, informasjonsdirektør i Canal Digital.

Spennende med krevende

Direktesendt 3DTV fra French Open i månedsskiftet mai/juni ble tatt i mot og vist til et utvalgt publikum hos Telenor på Fornebu. I oktober i fjor sendte Telenor opp satellitten Thor 6 til posisjon én grad vest. Dermed har selskapet økt satellittkapasitet. Denne er blant annet brukt til flere HD-kanaler og 3D.

– Satellittkringkasting er en perfekt plattform for overføring av høykvalitets 3D-signaler, fordi satellittdekningen er svært bra i de markedene vi distribuerer til. Satellittene har stor datakapasitet, som også gjør det mulig å lansere nye tjenester, sier Pettersen.

Han tror 3D-sendinger vil bli en viktig del av morgendagens TV-tilbud, men legger også vekt på at slik kringkastingsdistribusjon er krevende.

Mer kunnskap

– Dette er 3D-sendinger vi tester for å få mer kunnskap og lære hvordan vi skal presentere bra 3D for seerne våre, sier teknologisjef Torkel Aamodt Thoresen i Telenor Sattelite Broadcasting.

Teknologien er under standardisering. Formatene som blir brukt i dag er egeneide og laget av enkelte TV-selskap. Europeiske kringkastingsmyndigheter er nå i gang med å standardisere 3D-sendinger under DVB-standarden. Første fase i dette standardiseringsprogrammet går på såkalt ”side-by-side”-teknologi, som betyr at to delbilder elektronisk klippes sammen til ett. Neste fase vil i følge Thoresen være 3D-bilder med full HD-kvalitet til hvert øye. Det vil først komme om et par år, tror han.

Testsendingene fra French Open hadde bildekvalitet tilsvarende halv oppløsning av full HD. Det vil si at hvert øye ser et bilde med oppløsning 960 x 1080.

Ikke til Norden foreløpig

Thoresen forteller videre at det foreløpig ikke kommer 3D-sendinger til paraboleiere i Norden. Dagens testsendinger er lukket for privatmarkedet, og det tar en stund før man får åpne sendinger. Canal Digital vil imidlertid fortsette å teste slike sendinger, blant annet fra det kommende VM i fotball. Cirka 85 av kampene i Fotball-VM vil ha en del 3D-innhold. Her er det imidlertid rettighetsproblematikk, og 3D-sendingene vil trolig bare gå til en del andre land i Europa, opplyser Thoresen.

Powered by Labrador CMS