DIGITAL KAMP OM HYTTEFOLKET

For norske hytteeiere er TV-tilbudet heldigitalt. Konkurransen mellom innholdsleverandørene er stor.

I den analoge tidsalderen var TV på hytta stort sett synonymt med takantenne fra det daværende bakkenettet. I de senereårene er parabolantenner begynt å dukke opp også på fjellet og ved sjøen. Overgangen til digitale sendernett har skjerpet konkurransen mellom RiksTV og de to satellittoperatørene Canal Digital og Viasat adskillige hakk. Et ledd i denne kampen er å tilby enkelt utstyr og ikke minst korttidsabonnement. Dette siste har lenge vært ønsket fra mange forbrukere, ikke minst hytteeiere.

Månedsabonnement

Nå lanserer Canal Digital månedsabonnement spesielt tilpasset hytteeiere med parabol.

– Den nye abonnementstypen betyr at kundene våre selv kan velge hvor lenge de vil ha tilgang til TV-tilbudet. Tilbudet er både for nye og eksisterende kunder, sier administrerende direktør Svein Erik Davidsen.

Korttidsabonnementet fra Canal Digital kan vare inntil to måneder. Abonnementet er aktivt den måneden du bestiller i og den påfølgende måneden.

– Kunder med månedsabonnement kan velge mellom fire typer med enkel prisstruktur, sier Davidsen.

Det er også mulig å bestille nytt parabolanlegg fra Canal Digital uten abonnement eller bindingstid. Kunder kan når som helst endre månedsabonnementet til et ordinært løpende abonnement.

70 prosent rabatt

– Hvorfor skal folk ta imot fra det digitale bakkenettet når de er på hytta?

– For det første når signalene fra det digitale bakkenettet frem til 87 prosent av fritidsboligene i Norge. Viktig er det også at utstyret er meget enkelt å sette opp. Hvis du ønsker det kan du ta med deg abonnementskortet hjemmefra. Dessuten gir RiksTV 70 prosent avslag på abonnement nummer to til fem i husstanden, sier informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth i RiksTV AS.

TVermed innebygd digitalmottaker (IDTV) gjør at man slipper en separat mottakerboks. Senere blir det også snakk om at programkortet skal pares med den innebygde mottakeren ved at TV-apparatet har en såkalt CA+ tilgangsløsning. Løsningen på dette blir ifølge Gjelsethå pare kortet også til en boks hjemme i tillegg til mottakeren på hytta.

En del hytteeiere som velger RiksTV gjør det fordi de slipper å ha en parabolskål på veggen. Hva slags antenne er nødvendig i hytteområdene?

– Min erfaring er at du ikke nødvendigvis trenger en stor utendørsantenne. Mange greier seg med små antenner når det er få hindringer mellom sender og mottakersted, sier Gjelseth.

Mottaking basert på refleksjon fra fjell er også aktuelt.

– Mer stabilt

– Vi tilbyr et velprøvd og godt egnet produkt for digital-TV til hyttefolk. Parabolmottak av TV-signaler er en stabil teknologi med høyest grad av dekning i vårt langstrakte land, sier Øystein Hygen Christensen, presse- og informasjonsansvarlig i Viasat.

Han mener at parabolmottak er bedre enn å ta imot fra bakkenettet fordi det sistnevnte har varierende signalstyrke fra sted til sted.

– Har du hytte i fjellet, vil du med parabol ha tilgang til TV nesten hvor som helst, sier han.

Når det gjelder pakkeløsninger, sier Christensen at for eksisterende kunder vil det lønne seg å opprette et tvillingabonnement til kroner 995,-. Det inkluderer en mottakerboks og et års abonnement med samme kanalutvalg man har i hovedabonnementet. For nye kunder er Viasats rimeligste tilbud kroner 2.587,-. Det inkluderer komplett mottakerutstyr med parabolantenne og 27 TV-kanaler i et år.

– Når du bestiller og har 12 volt spenning i hytta, er det viktig å gjøre selgeren oppmerksom på det, sier Christensen.

Viasats tilbud til hytteeiere er også fleksibelt fordi man betaler for TV-tiden man faktisk bruker. Abonnementet Viasat Hytte koster kroner 1.495,-. Det inkluderer mottaker og tre måneders abonnement på Folkepakken. Etter det kan du selv velge når du ønsker å abonnere videre. Prisen på dette begynner på 129,- per måned. I tillegg kommer et bestillingsgebyr på 150,-.

Canal Digital

Korttidsabonnement for programpakker med varighet inntil fire måneder. Månedspris: Norgespakken 299,- Familiepakken 399,- Canal+ Total 499,- Entertainpakken 599,-

RiksTV

NRK 1, NRK 2 og NRK 3 pluss NRKs 13 digitale radiokanaler gratis for alle som har mottaker godkjent av RiksTV.

Rikspakken 300 kroner. Bindingstid opp til fire måneder. Månedsabonnementet må betales på forskudd.

Viasat

Tilleggsabonnement til husstandens hovedabonnement (Tvilling) kroner 995,-. Komplett mottakerutstyr og 27 TV-kanaler i et år kroner 2.587,- Viasat Hytte inkludert digitalmottaker og tre måneders abonnement på Folkepakken kroner 1.495,-. Månedsabonnement fra kroner 129,- pluss gebyr 150,- per bestilling.

Powered by Labrador CMS