TVNORGE HD PÅ LUFTA 3. OKTOBER

TVNorge HD går på lufta 3. oktober 2008. Initiativet til landets første HD-kanal kommer fra Canal Digital.

– Jeg vil takke Canal Digital for at vi er så heldige å være den første norske kanalen som kommer i en HD-variant, sa administrerende direktør Morten Aass i TVNorge da kanalen ble presentert på et pressemøte hos Canal Digital 26. august.

I første omgang tilbys TVNorge til Canal Digitals kabel- og satellittkunder.

– Det foreligger ingen avtaler om eksklusivitet, men jeg vil tro det tar litt tid før andre er klare til å distribuere TVNorge HD, sider administrerende direktør Svein Erik Davidsen i Canal Digital til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han mener det er på tide at norske TV-seere får sin egen HD-kanal, og er glad for at TVNorge tør og være først ute.

HD-start i 2005

– Allerede i 2005 begynte Canal Digital å sende Canal+ i HD. Det var en sped begynnelse, og det var ikke mange mottakerbokser ute i markedet. I 2007 lanserte vi den første HD-pakken, og vi solgte 100.000 HD-bokser på ett år. Nordmenn er i Europatoppen for HD-interesse, men det er noe som har manglet på innholdssiden, sier Davidsen.

Både han og Aas påpekte at sluttbrukerne er klare for dette teknologiskiftet. I følge tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen er det 1,5 millioner HD-klare TVer ute hos seerne.

– Vi har ikke gått svanger med denne tanken så lenge, men trengte ikke lang betenkningstid da henvendelsen kom fra Canal Digital. Vi tok en varetelling i huset for å finne hva som fantes på HD, og mye av materialet vi har mange seere på er tilgjengelig i HD. De norske produksjonene henger litt etter, men for eksempel ble den forrige Ungkaren produsert i HD. Allerede til neste år blir det en del norske produksjoner i HD, og det er på høy tid at vi innholdsleverandører kjører på, sa Aas.

Inkludert i Familiepakken

TVNorge HD blir den første HD-kanalen i Familiepakken til Canal Digital, og den blir en variant av TVNorge. Pressesjef Ingerid Medhus forteller at kanalen vil sende i standard oppløsning der det ikke finnes materiale i HD.

– Kvaliteten vil uansett oppleves som bedre, sier Medhus.

TVNorge-sjef Aas synes det er merkelig at ingen andre norske TV-kanaler har begynt å sende i HD.

– Som regel ligger de store foran når det gjelder store teknolgiskift, men NRK og TV 2 venter nok på at bakkenettet skal bli klart for HD, sa Aas på pressemøtet.

– I Sverige har de vært mye tidligere ute enn oss, siden både SVT og TV4 sender HD. I Danmark har de Kanal 5, derfor er dette en viktig begivenhet i Norge, sa Svein Erik Davidsen.

Interessen fra media var stor da TVNorge ble lansert under et pressemøte hos Canal Digital 26. august.