Når Terje Mentyjærvi skal trekke frem et par produkter Musikk og elektronikk AS viser under Larvik gitarfestival, finner han to små esker; Alpine PartyPlug Pro og Elixir Optiweb. Foto: Stian Sønsteng

EN RIMELIG FORSIKRING MOT HØRSELSKADER

– Det er ikke vanlig nok å beskytte hørselen, men det er veldig vanlig med hørselskader – og de blir man aldri kvitt igjen, sier Terje Mentyjærvi.

Publisert

Han er innehaver av Musikk og elektronikk AS, og selv om han også selger blant annet akustiske gitarer har han valgt å stille ut i hovedsalen under salgsmessen i forbindelse med Larvik gitarfestival.

– Man kan skade hørselen alvorlig med det som selges her, hvis man ikke er forsiktig, sier Mentyjærvi til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han viser hørselvern og øreplugger fra Alpine, og sier Musikk og elektronikk AS alltid har hele produktbredden deres på lager i Norge.

– Forebygging er kjempeviktig, spesielt for unge musikere. Jeg her selv øvd på meg en ganske kraftig tinnitus, og ønsker å hindre at andre skal få samme problem.

– Hva gjør du og andre for å markedsføre muligheten som finnes, for eksempel med produktene fra Alpine?

– Vi ønsker å vise at det er mange måter å beskytte hørselen på, med ulike produkter, serier og funksjoner. Noen er tilpasset musikere, med ulike filtre som kan brukes etter behov, mens andre er for publikum. Dessuten finnes det hørselvern, også til små barn.

Jeg tror at man for å unngå hørselskader faktisk må ha et fysisk filter som hindrer øregangen i å bli angrepet av energien fra lyden

– Hvor viktig er Alpine for Musikk og elektronikk AS?

– Det er nok et nisjeprodukt, men dette er veldig viktig for meg – både forretningsmessig og fordi jeg vet at jeg selger produkter jeg tror 100 prosent på.

Mekanisk vs. elektronisk

– Hva kjennetegner produktene fra Alpine?

– Mye erfaring, samt godt utviklede og produserte modeller tilpasset ulike bruksområder. De har en stor bredde, prisene går fra 100 til 360 kroner, og dette er en rimelig forsikring mot hørselskader. De dyreste er til konsertbruk, og man opplever at de helt enkelt skrur ned volumet. Man får en ganske fullverdig lydopplevelse på konsert, rent mekanisk og uten elektronikk. Dette er en plugg som kom i fjor, som de har brukt mange år på å utvikle, med et spesielt plastmateriale som former seg etter øregangen, slik at det kun er filteret som slipper gjennom lyden. På konsertpluggene er det et lite hull i filteret, slik at man uten problem kan snakke med sidemannen, samtidig som den store lyden fra scenen blir kraftig redusert, sier Mentyjærvi.

– Vil ikke et elektronisk produkt være bedre?

– Ja og nei. Et elektronisk produkt må kompensere, det blir lyd mot lyd, og det kan jo hende at dette gir noen uheldige bivirkninger. Det er fint å bruke elektroniske løsninger for å få ting til å bli stille rundt deg, men jeg tror at man for å unngå hørselskader faktisk må ha et fysisk filter som hindrer øregangen i å bli angrepet av energien fra lyden, sier Mentyjærvi.

Når fagbladet Elektronikkbransjen møter ham under Larvik gitarfestival, trekker han også frem strenger fra Elixir Strings, som er eid av amerikanske W. L. Gore & Associates, Inc, kjent for Goretex.

Elixir Optiweb

– Elixir Optiweb er en videreutvikling av Nanoweb-strengene, som er belagt med et materiale som ligner Goretex. Elixir er en av de mest solgte strengene fordi de har dette belegget, og de legger det på på en måte som ingen kan kopiere, sier Mentyjærvi.

Han sier strenger med belegg (coating) generelt låter mer dempet enn dem uten.

– På den annen side mister en streng uten behandling klangen etter et par uker, mens Elixir har den samme lyden i et halvt år. Det nye med Optiweb er at den har et lettere og tynnere belegg. Du kjenner belegget når du spiller på den, men du hører det ikke på samme måte som tidligere. Du får mer av den ferske strengelyden, men den varer mye, mye lenger.

– Hvor bevisste er gitaristene på strengene?

– Veldig, og de prøver mange typer opp mot hverandre. Det er mye kunnskap om strenger blant gitaristene, og stor vilje til å teste nye produkter. I løpet av det året Optiweb har vært på markedet, har strengen etablert seg for fullt. De fungerer, og kundene er fornøyd.

– Så du har de beste strengene på markedet?

– Etter min mening, men det er sikkert noen som mener noe annet. Elixir har vi arbeidet med i mange år, og vi er godt fornøyd med kvaliteten.

– Hva betyr det for dere å stille ut her i Larvik?

– Dette er et sjeldent møte mellom publikum og store gitarister, på et sted der man kan se mye utstyr samlet på ett sted – der det er lett å sammenligne de ulike produktene. Larvik gitarfestival skaper et helt unikt miljø i Norge, og er et fantastisk godt tiltak, sier Mentyjærvi.

Powered by Labrador CMS