Andre generasjon av smarthøyttaleren HomePod byr på Siri-intelligens og smarthjem-kompatibilitet for Apple-brukere. Foto: Apple

GODLYD FOR APPLE-BRUKERE

– Nye HomePod leverer en rik og dyp bass, naturtro mellomtone og detaljrik diskant, sier global markedsføringssjef Greg Joswiak i Apple.

Publisert

Den 3. februar var andre generasjon av selskapets smarthøyttaler HomePod tilgjengelig på det norske markedet, i fargene hvitt og midnatt, til 3.800 kroner. Den er dekket med 100 prosent resirkulert materiale, og er med sine 17 centimeter dobbelt så høy som HomePod Mini. Diameteren er 14 centimeter, og vekten er 2,3 kilo. På toppen er en bakbelyst berøringsflate som lyser opp fra kant til kant i Siri-mønster, og tydelig viser at høyttaleren registrer stemmestyringen.

Første generasjon ble produsert et par års tid fra 2018, men kom aldri for offisielt salg i Norge. Andre generasjon av høyttaleren er skreddersydd for Apple Music og selskapets øvrige produkter. Android-brukere kan foreløpig ikke kople seg til HomePod, men andre musikktjenester som Spotify er tilgjengelig fra iPhone, Ipad og Mac.

Diskanten ivaretas av fem hornformede elementer, vendt oppover slik at ikke lyden påvirkes av underlaget HomePod står på. Foto: Apple

Romkorreksjon

HomePod settes opp via en Apple-enhet, og som alltid er to høyttalere satt opp i stereo mer en dobbelt så bra som én frittstående.

Når det gjelder lyden, er basselementet er på 20 mm. En bass-EQ-mikrofon skal dynamisk og i sanntid justere bassfrekvenser, og en lang membranvandring skal gi dyp og rik bass. Diskanten ivaretas av fem hornformede diskantelementer med stråleforming langs undersiden, som skal optimere høye frekvenser og gi en detaljert og tydelig lyd med god klarhet. Diskantelementene er vendt oppover, slik at ikke lyden påvirkes av underlaget HomePod står på.

Hei, Siri. Hva er temperaturen på kjøkkenet?

Apple S7-brikken justerer lyden i sanntid for å maksimere akustikken, for eksempel ved at vokalen sendes ut til midten av rommet, mens kompet reflekteres fra veggene. Romtilpasningen registrerer omgivelsene, ved at fire innebygde mikrofoner registrerer lydrefleksjoner og finjusterer lyden etter disse.

Som nevnt er HomePod skreddersydd Apple-universet, og sammen med en Apple TV 4K skal man få Dolby Atmos-lyd. Med en slik oppkopling kan hele TV-opplevelsen styres med stemmen via Siri-funksjonen.

To HomePod koplet opp til Apple TV 4K skal gi Dolby Atmos-lyd. Foto: Apple

Måler temperaturen

Har man flere HomePod-høyttalere i hjemmet, kan man spille den samme lyden over alt, eller velge ulikt innhold. Det er også mulig å bruke systemet som interkom, ved å for eksempel si «Hei, Siri. Interkom til stuen – har kampen startet?». Dette fungerer også med iPhone, iPad, AirPods, Apple Watch og CarPlay.

HomePod har en innebygd sensor som måler temperatur og luftfuktighet i rommet, slik at man kan si «Hei, Siri. Hva er temperaturen på kjøkkenet?».

Andre generasjon HomePod kommer i fargene hvitt og midnatt, til 3.800 kroner. Foto: Apple

HomePod koples til Hjem-appen, og med HomeKit og Matter kan man kople til en rekke smarttilbehør, og for eksempel sette dette opp slik at persiennene lukkes automatisk når HomePod måler at temperaturen der den står i stuen er over 25 grader. Man kan også få varslinger, for eksempel fra brann- og karbonmonoksid­alarmer.

Med en Apple Music-konto kan man be Siri på HomePod spille musikk sortert etter artist, sang, sangtekster, tiår, sjanger, stemning eller aktivitet. HomePod bruker blåtann til å kommunisere med iOS-enheter ved oppsett, men strømming skjer via wifi. Man kan også overføre en samtale fra iPhone til HomePod, og hele husstanden kan få personlige anbefalinger siden HomePod kjenner igjen opptil seks stemmer.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2023, som ble distribuert uke 8. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS