Terje Romen i Mono AS har hatt Onkyo siden 2004. Her er han fotografert på IFA-messen i 2010, med Onkyos mikrosystem CS-545. Foto: Stian Sønsteng

ONKYO OVERTAR ONKYO

Etter å ha representert Onkyo siden 2004, må Mono AS si farvel til det japanske merket – som fra 1. april er overtatt av Pioneer & Onkyo Europe.

Publisert

– Dette betyr at vi kan tenke helhetlig i Norden, med alle merker under egen paraply, der vi lettere kan holde oversikt over kanaler og produkter, sier salgssjef Espen Nylenden i Pioneer & Onkyo Europe, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Espen Nylenden i Pioneer & Onkyo Europe GmbH, fotografert i forbindelse med kåringen av årets julegave i 2013. Foto: John Berge.

– Mono AS takker alle forhandlere for samarbeidet rundt Onkyo, og ønsker Espen lykke til videre, sier daglig leder og innehaver av Mono, Terje Romen.

Det virker med andre ord som dette er en lykkelig skilsmisse, men Romen innrømmer at Mono vil merke den på omsetningen.

– Vi regner med at deler vil kunne tas igjen på andre merker, og vil fortsatt være den største frittstående hifi-distributøren i Norge. Tross alt representerer vi en omsetning på rundt 100 millioner kroner ut av butikk. Onkyo har stått for rundt 15 prosent av dette, men er nok det merket både vi og forhandlerne har tjent minst på, sier Romen til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Får dere et hull i sortimentet dere må fylle?

At produsentene går mer direkte inn i ulike markeder kan begrense både distribusjon og konkurranse, der frittstående forhandlere neppe vil få samme tilgang til produkter som tidligere

– Det er klart. Omtrent samtidig som Onkyo forsvinner, får vi et nytt og spennende merke i porteføljen; franske Cabasse. De har laget høyttalere siden 50-tallet, og har også strømmeprodukter, noe som i første omgang kanskje er mest spennende. Dette blir ingen direkte erstatning for Onkyo, men gjør det mulig for oss å tilby noe kundene etterspør; strømmeprodukter med førsteklasses brukerkomfort og hifi-vinkling, sier Romen.

Eid av AwoX

Mono AS har allerede har Rega i porteføljen, og Romen sier de vil bruke mer tid på å fortelle om forsterkerne deres. Han stiller et ledende spørsmål:

– Bør en frittstående spesialist bruke tid på å selge en forsterker til 3.000 kroner, som finnes i alle nettbutikker, eller skal de heller anbefale en Rega-forsterker til 7.000 kroner, håndbygd i England? Vi tror bransjen generelt bør løfte dialogen, salget og kvaliteten til dette nivået, sier Romen.

Hifi- og multiromsystemet fra Cabasse består av blant annet en lydbase/sokkel, lydplanke og stereoforsterker. Her Stream Amp (2x50W) og høyttalerparet Surf (29x17,5x22 cm). Pris: 12.000,- Foto: Cabasse.

– Sier du at det å miste Onkyo representerer en mulighet for Mono?

Onkyo TX-8270 er en 2-kanals receiver med 4xHDMI-innganger, Dual-band wifi, blåtann, trådløs multiromløsning (Chromecast), Airplay, Spotify og Tidal. 2x160W. Pris: 7.500,- Foto: Onkyo.

– Vi har ikke hatt noen særlig synergi mellom Onkyo og de andre merkene våre, og hjemmekinomarkedet har falt som en stein. Det medfører mer fornuft for oss med Cabasse og Rega, som passer bedre til vår øvrige portefølje. Dessuten eies Cabasse av AwoX, som er en ledende smarthusprodusent, og strømmeløsningene fra Cabasse er derfor også tilpasset dette, sier Romen.

I Pioneer & Onkyo Europe GmbH er Espen Nylenden ansvarlig for Norge.

– Både Onkyo og Teac er underlagt oss i Sverige, Danmark og Finland. Da samarbeidsavtalen med Mono gikk ut den 31. mars, var det naturlig at vi selv overtok Onkyo - også i Norge. Det samme skjedde i fjor med Teac, som inntil da lå hos Njål Hansson AS, sier Nylenden.

Pioneer & Onkyo Europe GmbH er europeisk distributør av Teac.

– Disse endringene er et resultat av omstruktureringen selskapet har vært gjennom etter at Pioneers hifi-avdeling ble kjøpt av Onkyo, sier Nylenden.

– Hvordan er dere forberedt på å selv ta over Onkyo i Norge?

Styrker i Tyskland

– Jeg har tre kolleger i Sverige jeg samarbeider tett med, i tillegg til våre agenter i Danmark og Finland. Nå styrker vi staben ved hovedkontoret i Tyskland, og vi overtar også selv støttefunksjonene vi har kjøpt fra Pioneer Europe. Som en del av omstruktureringen flytter vi hovedlageret fra Belgia til Nederland. Når det gjelder ettermarkedet i Norge, beholder vi våre avtaler med Servicekompaniet i Bergen og Oslo, samt Servicesenteret i Ålesund, sier Nylenden.

Cabasse Riga er håndlaget i Frankrike, med Cabasses Coaxial-elementer. Pris per par: 80.000,- Foto: Cabasse.

– I hvilken retning går Onkyo på produktsiden?

– Det er fortsatt stort fokus på hjemmekino, men også stereoforsterkere, smarthøyttalere, mikroanlegg og multiromløsninger, sier Nylenden.

I porteføljen til Pioneer & Onkyo Europe GmbH finner vi i dag altså blant annet hifi-produktene til Onkyo og Pioneer. Når det gjelder øvrige Pioneer-produkter, selges bilstereo av Pioneer Europe, mens Pioneers DJ-utstyr er solgt av First Audio AS.

Tilbake til Mono AS, som i høst kan markere 30 år som distributør i bransjen. Her ønsker daglig leder Terje Romen som nevnt Onkyo lykke til videre i Norge, men han kommer på generelt grunnlag likevel med denne kommentaren:

– At produsentene går mer direkte inn i ulike markeder kan begrense både distribusjon og konkurranse, der frittstående forhandlere neppe vil få samme tilgang til produkter som tidligere. Om dette vil gjelde Onkyo, gjenstår det selvsagt å se, sier Romen.

I jubileumsåret ønsker han ikke å ligge på latsiden:

– Vi er på jakt etter flere medarbeidere, slik at vi kan øke omsetningen for våre satsningsområder, og er absolutt både optimistiske og entusiastiske med tanke på hvilke produsenter og produkter vi representerer i Norge, sier Romen.

Terje Romen i Mono AS med hodetelefonen Klipsch Reference Premiere, fotografert på CES-messen i 2017. Foto: Stian Sønsteng.

 

 

Powered by Labrador CMS