Paal Anders Jansen foran Samsungs nye TV i 8-serien, på skjermen All Search-bildet som søker i alle tilkoplede enheter og på internett. Jansen viser en Galaxy S mobiltelefon (t. v.) og Samsungs nye fjernkontroll som selges som tilbehør.

3D, SMART-TV OG TRIPPELMOTTAKER allerede fra 5-serien

Hos Samsung er TVene fortsatt supertynne. Nå har man i tillegg gjort rammen slankere – og innmaten smartere.

3D-toget buldrer fortsatt videre hos Samsung, etter at selskapet på CES i fjor overrasket markedet med å gjøre mye av porteføljen 3D-klar. Fortsatt er det 3D-teknologi med aktive briller det koreanske selskapet satser på. Brillene er blitt lettere og veier nå 29 gram. De kan lades uten ledning med elektromagnetisk induksjon, og det er mulig å hekte på glassinnfatning med styrke for dem som vil slippe å sette 3D-brillene foran sine egne briller.

Flaggskipmodellene i 9-serien, som ble lansert på CES i fjor og kom til Norge i høst, går videre. På CES ble den nye 7- og 8-serien vist, begge med fem millimeter tynn ramme. På plasmamodellene er også rammen slanket, samtidig er skjermstørrelsen økt med én tomme – til 51, 59 og 64 tommer.

Samsung definerer en smart TV som et apparat man kan bruke til mer enn å se TV. Man kan surfe på internett, laste ned applikasjoner, se bilder, spille film og musikk trådløst fra datamaskinen, mobiltelefonen og kameraet.

– En spennende funksjon er muligheten man har til å ha Facebook, Google talk eller Twitter tilgjengelig på en del av skjermen, slik at man kan chatte med vennene mens man for eksempel ser en fotballkamp, sier nordisk produktsjef for hjemmekino og BD, Jenny Fisher-Toivo.

De første smart-TV-applikasjonene blir tilgjengelig for norske kunder i løpet av våren. Disse gir blant annet mulighet til filmleie, musikk og nyheter.

– TVen blir i enda større grad navet i hjemmet, og stadig flere enheter kan koples til apparatet via DLNA og vårt eget konsept Allshare. Vi har derfor gjort det mulig å enkelt se hvilke enheter som er tilkoplet (Smart Hub), og via søkemotoren Search All kan man samtidig søke i alt tilgjengelig innhold – som i datamaskinen, mobiltelefonen, kameraet eller på internett, sier salgssjef Paal Anders Jansen.

Søker i alle DLNA-enheter

Han forteller at søkefunksjonen er optimalisert for Samsungs eget Allshare, men at den også vil fungere på andre DLNA-enheter.

Hvis man har en eldre TV eller en TV fra en annen produsent kan man få tilgang til smart-TV-funksjonaliteten, bortsett fra nettleseren og enkelte løsninger for sosiale nettverk, gjennom Samsungs nye BD-spillere og BD hjemmekinoanlegg.

Jansen karakteriserer 2009 som det store LED-året for Samsung. 2010 ble preget av 3D kombinert med LED, mens 2011 er året da smart-TV virkelig kommer til sin rett.

– Bakgrunnen er at innhold for første gang virkelig blir tilgjengelig. For eksempel lanserer vi sammen med Canal Digital en løsning for klikkevideo (video on demand), i modellene som kommer i butikken i april. Dessuten har vi gjort smart-TV tilgjengelig allerede fra 5700-serien og oppover, og funksjonaliteten treffer dermed de store volumene som ligger i 5- og 6-serien, sier Jansen.

Samsung vil i år introdusere trippelmottaker for kabel, satellitt og bakkenett helt ned i 5-serien, dette innebærer at et langt større utvalg av TVene får innebygd mottaker for satellitt enn tidligere. Modellene i 8-, 7- og 6-serien (fra 6500) har innebygd trådløst nettverk, mens man på de øvrige kan kjøpe til en WiFi-mottaker til 700 kroner.

– Skype-funksjonen er ekstremt spennende, nå vil kameraene også bli solgt direkte fra Samsung. Det er kun våre egne kameraer som fungerer. De kommer i sort og børstet stål som står i stil med TVene, og koples til TVen via USB, sier Jansen.

3D-brille med blåtann

Han viser til at en større andel av kundene i Norge kopler TVen til internett enn i resten av Europa.

– Dette gir oss store muligheter for å selge smart-TVer, og nærmere 75 prosent av våre modeller har denne funksjonaliteten, sier Jansen.

Når det gjelder 3DTV kommer dette nå allerede fra deler av 5-serien.

– Vi satser hundre prosent på aktive briller i hele 2011, og mener dette gir den beste 3D-opplevelsen. Nytt er det at vi bruker blåtannoverføring fra TVen til brillene, da det gir mindre forstyrrelser. Vi kommer også med en brille som bare veier 29 gram, med mulighet til å henge på progressive glass. Vi kommer også med flere barnemodeller. Det er ennå ikke avgjort om 3D-brillene følger med TVene eller om de blir solgt som tilbehør, sier Jansen.

– Hva med OLED?

– Vi har i dag LED-belyst LCD og plasma i porteføljen, og har ingen nyheter å komme med når det gjelder OLED. Men vi arbeider selvfølgelig med teknologien, sier Jansen.

Fisher-Toivo forteller at Samsung har utvidet porteføljen med hjemmekinoanlegg i nye fasonger, for eksempel HT-D7100 i kubistisk form.

– Et godt alternativ for den som ikke ønsker ha så mye synlig elektronikk hjemme, sier Fisher-Toivo.

– Den viktigste nyheten vår på hjemmekino er 3D-lyden. Denne kommer både med dybdevirkning og virtuell 7.1-lyd. Tidligere var vi Dolby-sertifisert, nå har vi utviklet en egen Samsung-løsning. Nytt er det også at alle BD-spillerne og hjemmekinoanleggene kan konvertere 2D-bilder til 3D, sier Fisher-Toivo.

Den letteste datanyheten fra Samsung på CES var 13 tommer stor og 16 millimeter tykk. De bærbare datamaskinene i 9-serien veier 1,06 kilo, rammen er laget i aluminiumslegeringen duralumin som blir brukt i flyindustrien. Skjermen skal være lyssterk, og den er utstyrt med SSD-minne (Solid State Disk), Intels nyeste brikkesett og i5-prosessor (1,4 GHz).

I samme produktgruppe finner vi databrettet i 7-serien. Samsung mener dette er noe annet enn et nettbrett, da det har utskyvbart tastatur, Windows 7 og Intels Atom-prosessor.

Markedssjef Tommy Jensen viser den nye applikasjonen som gjør Galaxy Tab til en avansert fjernkontroll. Denne kommer både til Android og Apple, og gjør det også mulig å overføre TV-bildet til den håndholdte enheten via DLNA.
Nordisk produktsjef for hjemmekino og BD, Jenny Fisher-Toivo, med hjemmekinoanlegget HT-D7100.
Samsungs nye 3D-briller veier bare 29 gram og kan isettes progressive glass.
Den superbærbare datamaskinen fra Samsung i 9-serien veier 1,03 kilo.
Samsungs databrettet i 7-serien, med utskyvbart tastatur, Windows 7 og Intels Atom-prosessor.
Til toppen