40 PROSENT HAR PARABOL

En forbrukerundersøkelse Stiftelsen Elektronikkbransjen gjennomførte ved årsskiftet viser at 40 prosent av norske husstander har eget parabolanlegg.

Dette tallet har økt kraftig de senere år. Forbrukerundersøkelsen viser den totale andelen av husstandene som har eget parabolanlegg hjemme og/eller i fritidsbolig. Ved forrige årsskifte målte vi at 32 prosent av husstandene hadde parabolanlegg. Økningen blir altså åtte prosent når vi tar med hytte- og campingmarkedet.

Den kraftige veksten skjer i et år da det digitale bakkenettet ble åpnet, og til tross for de store forventningene som er knyttet til dette. Dette viser at kampen mellom de ulike plattformene for mottak av multimedia er blitt hard. Det nye for norske forbrukere er at alle etter hvert må forholde seg til digitalbokser, uansett om det er for bakkemottak, kabelnett, satellitt eller bredbånd. Nå kommer TVer med innebygde mottakerbokser, dette betyr en etterlengtet forenkling for mange.

Mange ser gratiskanalene

Det digitale bakkenettet ble åpnet 1. september i fjor, og i mars blir de analoge sendingene stengt i de første regionene. RiksTV oppgir at de har fått 80.000 abonnenter ved årsskiftet. Bransjestatistikken viser at det er omsatt 139.000 mottagerbokser for det digitale bakkenettet. Det betyr at mange brukere foreløpig nøyer seg med gratiskanalene fra NRK og TV 2.

Prognosekomiteen i Stiftelsen Elektronikkbransjen konstaterer at det norske folk er meget aktive brukere av mange plattformer. Nå pågår digitaliseringen av kabelnettene for fullt. Samtidig begynner mange å se TV og høre radio gjennom bredbånd. Elektronikkbransjens forbrukerundersøkelse ved årsskiftet viser at 29 prosent av befolkningen sier at de kan ta i mot TV på PC via bredbånd. I tillegg kommer 2 prosent som sier de tar i mot TV på PC med egen antenne.

Det er verd å merke seg at en del av de som har eget parabolanlegg tar i mot signaler fra andre satellittgrupper enn de nordiske på 1 grad vest og 5 grader øst. Dette er i hovedsak den delen av befolkningen som ser hjemlands-TV fra områder ellers i Europa og Østen.

En forbrukerundersøkelse viser at 40 prosent av norske husstander ved utgangen av 2007 hadde eget parabolanlegg, mot 32 prosent året før. Foto: Canal Digital.
Til toppen