Euronics-sjef Kenneth Baltzersen presenterte Euronics julegaveundersøkelse, og entret scenen iført nissedrakt. Foto: Tore Skaar.

7 av 10 simulerer glede over julegaver

Sju av ti har latt som de er blitt glade for en julegave, og seks av ti synes ikke det er vanskelig å innrømme at de bytter gaven.

Dette kommer frem i en undersøkelse analysebyrået Norstat har gjennomført på vegne av Euronics, der nordmenns holdninger til julegaver kartlegges. Undersøkelsen er gjennomført med et representativt utvalg på 1.000 personer fordelt over hele landet.

84 prosent av dem under 30 oppgir at de har latt som om de er blitt glade for en julegave, mens 62 prosent av dem over 50 sier det samme. Skal du kjøpe gave til noen på Vestlandet, bør du kanskje være ekstra oppmerksom. 3 av 4 vestlendinger oppgir at de har simulert glede over gaven. Til sammenligning oppgir drøyt halvparten av dem som bor i Nord-Norge det samme.

Av de 70 prosentene som oppgir at de har latt som de er blitt glade for en julegave, har 10 prosent gjort dette ofte mens 60 prosent oppgir at det har hendt.

– Vårt råd er å forhøre seg på forhånd med den man skal kjøpe gave til, men husk at mange trenger litt tid til å tenke seg om, og glem for all del ikke byttelapp. Da slipper du kanskje de mest pinlige øyeblikkene, sier markedssjef Kirsti K. Berg i Euronics.

Hva vil folk kjøpe?

Euronics har spurt folk hvilke typer elektroartikler det er mest sannsynlig at de kommer til å gi til jul:

•DVD-film (48 %)

•Spill (37 %)

•Kjøkkenartikler (35 %)

•MP3-spiller (25 %)

•Mobiltelefon (19 %)

•Elektrisk tannbørste (12 %)

•Spillkonsoll (10 %)

•PC (5 %)

•Støvsuger (5 %)

•Flat-TV (3 %)

•Hjemmekino (3 %)

Mange ønsker å bytte gavene de får til jul, og de færreste har problemer med å innrømme dette:

– Mens 2 av 10 opplever det som vanskelig å innrømme at de bytter julegaver, mener 6 av 10 at det ikke er vanskelig å innrømme, sier Berg.

Bytting av gaver sitter betraktelig lenger inne hos kvinner enn hos menn. Mens 14 prosent av mennene har vanskelig for å innrømme at de bytter gaver, oppgir nesten dobbelt så mange kvinner (27 prosent) det samme.

Derfor byttes gavene

Årsaker til at folk har byttet gaver:

Den passet ikke til meg (34 %)

Den passet ikke til meg (34 %)

Hadde gaven fra før (31 %)

Likte den ikke (8 %)

Har fått tilsvarende gave fra eksen (1 %)

Annet/har ikke byttet (26 %)

Hva er viktig når du får en julegave? I følge undersøkelsen til Euronics svarer folk slik (tallene angir menn/kvinner):

Det er tanken bak som teller (67/76 %)

Det er tanken bak som teller (67/76 %)

At jeg får noe jeg har bruk for (22/15 %)

At jeg får noe jeg har lyst på (9/7 %)

Vet ikke (2/2 %)

Prisen (0/0 %)

Statistisk sett skal to av disse kjedesjefene simulere glede over julegavene de får, i følge Euronics’ undersøkelse. Fra venstre Bengt Bårdsen (Elkjøp), Kenneth Baltzersen (Euronics) og Steinar Rorgemoen (Expert). Foto: Tore Skaar.
Til toppen