Sony-sjefen i Norge, Thomas Hanche-Olsen, med Bravia ZX1 som fikk mye oppmerksomhet på IFA med sin dybde på 9,9 mm på det tynneste.

9,9 MM ER NOK for en LCD-TV, mener Sony

Mest oppmerksomhet på IFA fikk Sony for LCD-TVen Bravia ZX1, som er 9,9 mm dyp og kommer i butikkene i januar.

Som de gjorde det på CES i januar, viste Sony på IFA OLED-skjermer opp til 27 tommer. Mest oppmerksomhet fikk de likevel for LCD-TVen Bravia ZX1, som er 9,9 mm dyp (4 centimeter inkludert veggfeste) og kommer i handelen i januar til 40.000 kroner for en 40-tommer. Den eneste kabelen som må festes til skjermen er strømtilførselen, resten overføres trådløst fra en mediaboks med mpeg4-mottaker for kabel og bakkenett, fire HDMI-kontakter og USB. At dybden er mindre enn en centimeter skyldes først og fremst en ny type bakgrunnsbelysning, med en lysledende bakplate med LED i siden. Platen er en videreutvikling av teknologien som brukes i bærbare PCer. Kontrastnivået skal være 1.000.000:1, og oppløsningen på panelet er full HD (1080p). Det siste hjelper ikke når man bruker den trådløse overføringen; den er nemlig på 1080i i første versjon. Skjermen har ingen tilkoplingsmuligheter til kabel.

Sonys trådløsteknologi kommer i handelen allerede i november, i modellen Bravia EX1, en riktig tjukkas-TV (!) på 5 centimeter - hvis man bruker ZX1 som målestokk…

– Vi tror kundene vil sette pris på trådløsteknologien. Rekkevidden på mediaboksen er hele 20 meter, noe som gjør den svært plasseringsvennlig, sier Sonys sjef i Norge, Thomas Hanche-Olsen.

Blu-ray Disc

Pressemøtet til Blu-ray Disc Association på IFA ble arrangert i Sonys hall. Dette sier litt om hvor viktig formatet er for Sony. På IFA lanserte de modellen BDP-S5000ES, som ligger i øvre prisklasse med sine 13.000 kroner. Sonys billigste inngangbillett til et høyoppløst videobilde er 3.000 kroner, for BDPS-350 som lanseres samtidig med BDPS-550. Begge modellene har BD-Live, på 350 er oppgraderingen tilgjengelig via internett.

– Hva vil de rimeligere BD-spillerne gjøre med videomarkedet?

– DVD har ikke lenger noen stor prioritet hos oss, nå er det bare snakk om å melke de siste deler av markedet. Det er BD som er fokusområdet vårt, sier Hanche-Olsen.

Når det gjelder lyd, sier Hanche-Olsen at Sony nå satser tungt etter at lyd en tid har vært i skyggen av bilde.

– Med BD ser vi en æra for hjemmekino, og det vil komme en rekke 2.1-anlegg med BD og selvfølgelig 5.1- og 7.1-anlegg. I tillegg kommer vi med den nye frittstående høyttaleren NSA-PF Sountina, som spiller 360 grader rundt, sier Hanche-Olsen.

Når det gjelder bærbar lyd, innrømmer han at Apple har et solid grep om markedet.

Bærbar lyd

– Konkurransen er knallhard. Det Apple har fått til er utrolig bra og meget imponerende. Det tar en stund før vi kommer dit, men vi skal riste av oss konkurrentene i kampen om andreplassen – og ta et langt steg mot Apple. Våre nye MP3-spillere har alle radio, de er små og nette med minne opp til 16 GB. Prismessig ligger vi godt an, og designmessig står vi ikke tilbake for noen. Når det gjelder lydkvaliteten inngår vi ingen kompromisser, sier Hanche-Olsen.

Sony satser videre på foto, og lanserte uken etter IFA sin nye speilrefleks Alpha 900 som kommer i salg i slutten av september med en pris på 25.000 kroner. Dette skal være bransjens første speilrefleks med 24,6 effektive megapiksel fullformat CMOS-sensor.

– Produktet betyr at vi har en komplett speilrefleksportefølje med fullt tilbehør, og gjør oss i stand til å hamle opp med de to store. Dette produktet viser også hvilken enorm fokus Sony legger i utviklingen av ny og banebrytende teknologi på denne fronten, og at Sony tar mål av seg å være ledende på dette feltet, sier Hanche-Olsen.

– Satser Sony like bredt som tidligere?

– Vi har trimmet bredden betydelig. Det er viktig å være til stede på de ulike arenaene, men vi går ned på antall modeller i de ulike kategoriene for å styrke økonomien og øke volumene der vi er gode.

Sony nådde en konsolidert omsetning på 55,44 milliarder euro i fiskalåret som utløp 31. mars 2008, og har på verdensbasis circa 180.500 ansatte. I Europa omsatte selskapet for 12,73 milliarder euro same periode. Sony Europe, som er ansvarlig for selskapets europeiske elektronikkvirksomhet, har sitt hovedkvarter i Sony Center på Potsdamer Platz i Berlin og omsatte for 9,55 milliarder euro samme periode.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.7/2008

Sony Alpha 900 har den nye Dual Bionz-prosessoren som skal håndtere store mengder med bildedata i et ekstremt høyt tempo, og bidra til å utnytte den 24.6 megapiksel Cmos-fullformatsensoren. Forbedrede støyreduksjonsalgoritmer kjøres i forkant av RAW datakonvertering. Alpha 900 er verdens første fullformatkamera med funksjonen SteadyShot Innside, et optisk stabiliseringssystem som korrigerer opptil 4 eksponeringssteg. Pris: 25.000,-

Sony lanserte LED LCD-TVen Bravia ZX1 som verdens tynneste, med sine 9,9 mm. Inkludert veggfeste er dybden 4 cm. Trådløs overføring i 1080i til skjermen fra en mediaboks med digital mpeg4 HD-mottaker for kabel og bakkenett, 4xHDMI, PC (VGA) og USB. 100 Hz-tekonolgi, kontrast 1.000.000:1, RF fjernkontroll. Kommer som 40-tommer i januar. Pris cirka 40.000,- med veggfeste eller bordstativ.
OLED-TVen XEL-1 kommer i 11 tommer i januar og vil koste rundt 20.000 kroner.
Bravia Z4500 har 200Hz-tekologi, 10 bit panel, mpeg4 HD DVB-T og DVB-C mottaker, DLNA og ethernet tilkobling. Full HD (1080p) panel. Kommer i november i 40, 46 og 52 tommer til rundt 20.000, 25.000 og 30.000 kroner inkludert bordstativ.
Bravia EX1 viser bilder når man ikke ser på TV. Modellen har samme mediasenter som ZX1 med 1080i trådløs overføring. Dybden er 5 cm. Full HD panel (1080p) og RF fjernkontroll. Kommer i 40, 46 og 52 tommer til 25.000, 30.000 og 35.000 kroner inkludert bordstativ.
BDPS5000ES er Sonys nye BD-spiller i øvre prissjikt for entusiastene. Separate kretser for strøm, lyd og bilde, avanserte bildekontrollkretser. Støtter Deep Color, DTS og Dolby Digital HD. I handelen i desember. Pris: 13.000,-
Høyttaleren NSA-PF Sountina spiller musikk i 360 grader, og Sony har først og fremst lagt vekt på designet når de har utviklet dette produktet.
BD-spilleren BDP-S550 har blant annet innebygd lyddekoding, slik at man kan få flerkanalslyd fra de nye HD-formatene selv med en eldre receiver. Den har både HDMI- og analogutgang. I handelen i oktober. Pris: 4.200,-
Hjemmekinoanlegget BDV-IT1000 har BD-spiller, slanke høyttalere med 16 mm driverenheter. Høyttalerne kan plasseres på gulv, benk eller vegg. Trådløse bakkaneler. To HDMI-innganger, automatisk lydkalibrering. Pris: 16.000,-
Sonys nye MP3-spillere har alle radio. – Designmessig står vi ikke tilbake for noen, og når det gjelder lydkvaliteten inngår vi ingen kompromisser, sier Thomas Hanche-Olsen.
Til toppen